Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Засідання колегії управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації провели в онлайн-режимі

26 травня в онлайн-режимі відбулося засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

Захід пройшов під головуванням начальника управління Володимира Мицика. Участь у засіданні взяли члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», працівники управління.

З першого питання порядку денного – про стратегію розвитку фізичної культури і спорту в місті Покровську – доповів начальник управління сім’ї, молоді та спорту Покровської міської ради Олександр Швайко. Він зазначив, що стратегією передбачено розвиток фізичної культури і спорту в трьох напрямках: 1) робота в загальноосвітніх навчальних закладах; 2) популяризація фізичної культури, спорту і здорового способу життя серед мешканців міста, що передбачає інформаційну складову та створення сприятливих умов для рухової активності; 3) розвиток олімпійських та неолімпійських видів спорту.

На сьогоднішній день у загальноосвітніх навчальних закладах Покровська, починаючи з 4-го класу, введено додатковий урок з футболу. Задля ознайомлення школярів з іншими видами спорту, що розвиваються в місті, впроваджено програму «Майстер-клас». Щотижня в рамках проєкту «Здорова мама – здорові діти» організовано безкоштовні заняття для всіх бажаючих жінок. У найближчих планах – регулярне проведення в різних частинах міста аматорських змагань із залученням непрофесійних спортсменів з числа містян.

У розвитку олімпійських та неолімпійських видів спорту, забезпеченні населення можливостями для занять різними формами активного дозвілля в Покровську особлива увага приділятиметься реконструкції старих і появі нових спортивних об’єктів, у тому числі відкритих спортивних майданчиків. Задля оновлення матеріально-технічної бази вже придбається необхідний інвентар. Окрему підтримку мають юні перспективні спортсмени міста, які отримують стипендії з міського бюджету.

 

Друге питання порядку денного засідання колегії управління стосувалось підсумків роботи школи вищої спортивної майстерності за 2019 рік. Директор ШВСМ Крістіна Русінова зазначила, що торік у школі функціонувало 17 відділень з видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велоспорт, вітрильний спорт, водне поло, волейбол, гандбол, дзюдо, легка атлетика, плавання, стрільба кульова, стрибки у воду, сучасне п’ятиборство, триатлон, тхеквондо (ВТФ).

Усього протягом минулого року відділення школи поповнилися 44 новими учнями та на кінець 2019-го охопили загалом 385 осіб. До складу національних збірних команд торік увійшло 105 спортсменів ШВСМ (основний склад – 60, кандидати – 34, резерв – 11), що склало 38,5 % від загальної кількості учнів постійного складу. Навчально-тренувальну роботу здійснював 61 кваліфікований тренер-викладач, з них – 33 штатні, 28 мають почесне звання «Заслужений тренер України», 11 – «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України», 46 – вищу категорію.

У 2019 року найвище спортивне звання «Заслужений майстер спорту України» отримав представник вільної боротьби Олександр Хоцянівський, 9 атлетів стали майстрами спорту України міжнародного класу (Дмитро Рибалко – бокс; Максим Євтушенко – боротьба греко-римська; Анатолій Будяк – велоспорт; Вікторія Хапіліна, Вікторія Калюжна, Анастасія Голєнєва, Марія Миколенко – легка атлетика; Станіслав Оліферчик – стрибки у воду; Андрій Гарбар – тхеквондо (ВТФ), ще 29 осіб – майстрами спорту України.

Станом на сьогодні олімпійські нормативи на Ігри в Токіо, що мають відбутися влітку 2021 року, від Донецької області виконали легкоатлети Ольга Саладуха (у потрійному стрибку), Вікторія Хапіліна та Олександр Сітковський (у марафоні), а борець вільного стилю Олександр Хоцянівський здобув ліцензію у ваговій категорії 125 кг. Звання чемпіонів Європи в 2019 році здобули: серед дорослих – Аліна Бережна, Ірина Гусяк (боротьба вільна), Станіслав Оліферчик (стрибки у воду), серед молоді – Андрій Гарбар (тхеквондо ВТФ), серед юніорів – Артем Коноваленко (легка атлетика, потрійний стрибок). Переможцями II Європейських ігор у Мінську стали легкоатлети Аліна Логвиненко, Олексій Поздняков і Сергій Смелик, а «золотом» на Всесвітній Універсіаді в Неаполі відзначилися легкоатлетки Юлія Чумаченко, Марія Миколенко та Анастасія Голєнєва. Спортсмени змінного складу ШВСМ також піднімалися на найвищу сходинку п’єдесталу: Аїда Керімова – чемпіонка Європи з боротьби вільної серед кадетів, Іван Цибанєв – чемпіон Всесвітніх ігор єдиноборств серед школярів з боротьби греко-римської.

На чемпіонатах України в різних вікових категоріях протягом минулого року спортсмени ШВСМ здобули 524 нагороди, що майже на 100 медалей більше, ніж у 2018-му. В ігрових видах спорту найбільшого успіху досягли ватерполістки, які вибороли «золото» чемпіонату України серед команд Вищої ліги. Загалом за підсумками роботи в 2019 році школа вищої спортивної майстерності Донецької області посіла 6 сходинку серед 31-ї ШВСМ у всеукраїнському рейтингу, маючи 67495 очок (у 2018 році – 7 місце та 55917,5 очок).

Протягом 2019 року продовжилась робота з придбання якісного сучасного інвентарю та обладнання для відділень школи вищої спортивної майстерності: придбання спортивної форми, взуття, інвентарю та обладнання – 632,7 тис. грн.; придбання спортивного інвентарю та обладнання довгострокового використання: яхта для відділення вітрильного спорту – 250,0 тис грн., спортивний тренажер «СКАТТ» для відділення кульової стрільби – 40,0 тис. грн.; медикаменти – 350 тис. грн. Крім того, у 2019 році отримано благодійну допомогу від НОК України у вигляді велосипедів на суму 680 тис. грн. та офісної техніки на суму 23,4 тис. грн.

 

Про підсумки роботи Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки за 2019 рік доповів директор навчального закладу Ігор Анушкевич. Так, на сьогодні функціонує 13 спортивних відділень (баскетбол, бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велоспорт, волейбол, гімнастика спортивна, дзюдо, легка атлетика, триатлон, тхеквондо, футбол). Загальний контингент училища становить 333 особи (училищний блок – 162, шкільний блок – 171). Працюють 36 тренерів-викладачів, з них 27 штатних, директор училища та три тренери мають звання «Заслужений тренер України», один тренер – «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

У 2019 році до складу збірних команд України входили 43 спортсмена училища (основний склад – 7, кандидати – 18, резерв – 18). Представники ДВУОР ім. С.Бубки 22 рази ставали переможцями та призерами міжнародних змагань, 446 разів – всеукраїнських. Катерина Зелених, яка в 2019 році стала бронзовою призеркою чемпіонатів світу та Європи з вільної боротьби серед юніорок, виконала норматив майстра спорту України міжнародного класу, ще дев’ять спортсменів отримали звання майстрів спорту, 23 – кандидатів у майстри спорту.

За результатами виступів спортсменів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях у 2019 році Донецьке вище училище олімпійського резерву ім. С.Бубки набрало 23053 очка, посівши 9 місце в рейтингу серед спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю України.

Протягом 2019 року фінансові надходження за загальним та спеціальним фондами склали 55775,58 тис. грн., серед яких витрати на спортивні заходи, фізкультурно-оздоровчу та навчально-тренувальну роботу – 6192,5 тис. грн., придбання спортивного обладнання та інвентарю – 3115,6 тис. грн., соціальне забезпечення (стипендії, грошові винагороди спортсменам) – 959,5 тис. грн., медико-відновлювальні засоби – 600,0 тис. грн., послуги, пов’язані з експлуатацією спортивних споруд – 2961,1 тис. грн., харчування спортсменів – 8871,22 тис. грн.

У грудні 2019 року ДВУОР ім. С.Бубки отримало в користування реконструйоване футбольне поле зі штучним покриттям 105х68 м на території стадіону «Авангард». З метою забезпечення училища власними спортивними спорудами було розроблено проєкт щодо будівництва по вулиці Благовіщенській учбового корпусу на 400 учнів та студентів. Його загальна вартість за експертним звітом складає 176330,862 тис. грн., і фінансуватимуться він за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Наразі завершується підготовчі для будівництва роботи. Невдовзі училище також матиме власну базу для проживання спортсменів – на його баланс із балансу Бахмутського педагогічного училища передано 5-поверховий гуртожиток, де буде проведено реконструкцію.

 

Після засідання колегії управління відбулася семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад та райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, де розглянули декілька питань.

Щодо роботи закладів фізичної культури і спорту в період карантину колег на місцях ознайомив начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик. Він зауважив, що з 22 травня по 22 червня пом’якшення обмежувальних заходів буде відбуватися за принципом адаптивності – тобто у кожному регіоні України окремо, в залежності від ситуації на місці, і відповідні рішення прийматимуться регіональними комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Так, з 1 червня у разі сприятливої епідеміологічної ситуації може бути отримано дозвіл на роботу закладів фізичної культури і спорту (ДЮСШ, ШВСМ, училища, інші), спортивних клубів, спортивних залів, фітнес-центрів (крім проведення групових занять з кількістю учасників більше ніж 10 осіб). А поки що, враховуючи відсутність повноцінних тренувань спортсменів протягом більше ніж двох місяців, управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА наголошує на недоцільності проведення змагань до моменту відновлення учбово-тренувального процесу. При цьому детальні вимоги щодо організації діяльності спортивних об’єктів у сьогоднішній ситуації має надати Міністерство охорони здоров’я України.

 

З питання про стратегію розвитку фізичної культури і спорту до 2028 року доповіла заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова. Вона зазначила, що триває обговорення проєкту Стратегії, яке на своєму офіційному сайті оприлюднило Міністерство молоді та спорту України (за посиланням: http://dsmsu.gov.ua/index/ua/material/50840).

Документом визначено 5 пріоритетних векторів роботи: підвищення рівня фізичної̈ активності, якісні зміни в спорті вищих досягнень, розвиток спортивної̈ інфраструктури, діджиталізація сфери фізичної̈ культури та спорту, оптимізація кадрового забезпечення сфери фізичної̈ культури та спорту. Стратегія поділяється на три етапи: перший̆ (2020-2022 роки) – визначення власних шляхів та затвердження плану дій, удосконалення нормативно-правової̈ бази; другий̆ (2023-2024) – реалізація плану дій та впровадження інновацій̆ у сфері фізичної̈ культури і спорту, третій (2024-2028) – підвищення конкурентоздатності сфери фізичної̈ культури і спорту України в світі. До 29 травня в управлінні фізичної культури та спорту облдержадміністрації триватиме формування пропозицій та зауважень, які будуть надані від Донеччини на розгляд Мінмолодьспорту.

 

Питання щодо підсумків проведення І чемпіонату Донецької області із оцінювання загальної фізичної підготовки серед ДЮСШ 2011, 2012 років народження у форматі «Відео» висвітлив директор обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Костянтин Кірпулянський. Він зауважив, що всього до заходу долучилися 106 дітей – представники 32-х спортивних шкіл із 51-ї наявної в Донецької області. Учасники демонстрували виконання комплексу вправ у домашніх умовах: згинання та розгинання рук в упорі лежачи на підлозі, піднімання тулуба з положення лежачи, повне присідання (разів за 1 хвилину). Результати змагань було підбито в особистій першості та командному заліку. Костянтин Кірпулянський запропонував ДЮСШ, які не надіслали до оргкомітету відео під час проведення чемпіонату, зробити це поза конкурсом протягом найближчого тижня.

26.05.2020

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах