Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На колегії управління розглянуто виконання Регіональної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2021 роки та представлено проєкт на 2022-2024 роки

Одним із основних питань засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації, що відбулося 10 вересня, стало виконання заходів Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2017-2021 роки та проєкт Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки.

Засідання відбулося під головуванням начальника управління Володимира Мицика, який після вступного слова провів нагородження фахівців сфери з нагоди Дня фізичної культури і спорту.

У режимі онлайн в заході взяли участь члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

З першого питання порядку денного доповіла заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова. Вона відзначила, що Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області є основоположним документом, який сьогодні дозволяє підбити підсумки 5-річної роботи та вибудувати план на наступні 3 роки.

Так, згідно актуальних статистичних даних, до занять фізичною культурою і спортом залучено 322,5 тис. осіб, або 17,3% від загальної кількості населення області на території, яка підконтрольна українській владі. На початку реалізації програми цей показник складав 300,8 тис. осіб або 15,7%.

У зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої зменшилась кількість дитячо-юнацьких спортивних шкіл – 46 (у 2017 році було 55 ДЮСШ), кількість їх учнів і учениць скоротилась на 2637 осіб та складає наразі майже 22 тисячі.

Одним із ключових напрямків розділу Регіональної програми «Розвиток масового спорту» є питання створення центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». У 2017 році таких центрів було 14, за період дії Програми створено 6 центрів (у 2017 році – в Новогродівці, у 2018-му – в Авдіївці, у 2019-му – у Вугледарі та Олександрівці, у 2020-му – в Лимані, у 2021 році – в Білозерській громаді), а Маріупольський центр реорганізовано в заклад «М-спорт».

 
 

Щороку в регіоні проводиться понад 500 обласних змагань, спортсмени області беруть участь у більш ніж 400 всеукраїнських та 300 міжнародних спортивних заходах. До занять фізичною культурою та спортом, включаючи реабілітаційну роботу, в області залучено близько 6 тис. осіб з інвалідністю різних нозологій та віку.

Задля підтримки молодих і перспективних спортсменів з 2019 року формується Донецька обласна штатна спортивна команда резервного спорту з олімпійських видів спорту в кількості 20 штатних одиниць. Виплачуються 70 щомісячних стипендій для провідних спортсменів, з 2020 року запроваджено 30 стипендій для тренерів.

З метою відзначення атлетів та їх наставників, які досягли значних успіхів на офіційних міжнародних змаганнях, за 5 років з обласного бюджету виділено 447 одноразових грошових винагород (267 спортсменам і 180 тренерам) на суму 21,3 млн грн. (у т. ч. 11,8 млн грн для володарів 15 нагород XVI Паралімпійських ігор та їх тренерів).

Донецька область стала першою в Україні, де реалізовано проєкт щодо здійснення адресних виплат для придбання житла спортсменам і тренерам на умовах співфінансування: 50% – з обласного бюджету, 50% – з місцевих бюджетів. У 2019-2020 роках ключі від нового помешкання отримали 14 спортсменів і 2 тренери (у Маріуполі – 5 квартир, у Бахмуті – 4 житлові об’єкти, Дружківці – 3, Слов’янську, Краматорську, Торецьку, селі Гришине Покровського району – по 1).

У 2020 році обласний лікарсько-фізкультурний диспансер реорганізовано в КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини», який сьогодні має комплекс відреконструйованих будівель (з гуртожитком, водолікарнею) і найсучасніше лікувальне, діагностичне, відновлювальне та реабілітаційне обладнання.

Значні зусилля спрямовано на масштабне оновлення спортивної інфраструктури області. Так, за 5-річний період створено близько 400 споруд: 200 майданчиків з тренажерами, 157 майданчиків зі штучним покриттям, 12 мультифункціональних майданчиків. П’ять сучасних об’єктів відкрили в рамках національної програми «Велике будівництво»: у Краматорську споруджено критий футбольний стадіон і спортивно-оздоровчий комплекс, у Волновасі зведено стадіон, також реконструйовано стадіон «Шахтар» у Селидовому і стадіон імені Юрія Скиданова в Слов’янську. Збудовано льодові арени в містах Краматорськ і Маріуполь. Наразі в рамках «Великого будівництва» завершуються роботи зі спорудження сучасного комплексу з велосипедного спорту в місті Лиман, а також 50-метрового плавального басейну «Нептун» у Маріуполі.

Продовжує відновлення повноцінної діяльності після переміщення з Донецька в Бахмут єдиний в області профільний навчальний заклад – Донецьке вище училище олімпійського резерву ім. С. Бубки, яке реорганізовано в комунальний заклад «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки»:

- у 2019 році проведено реконструкцію футбольного поля стадіону «Авангард» вартістю майже 11 млн грн. за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету;

- з метою створення умов для проживання учнів та студентів за рахунок коштів обласного бюджету ведеться реконструкція п’ятиповерхового гуртожитку;

- у 2020 році розпочато будівництво учбового корпусу на 400 учнів і студентів, яке фінансується за кошти ДФРР та обласного бюджету.

Для виконання заходів Регіональної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки в Донецькій області за період її дії (враховуючи перше півріччя 2021 року) обсяг фінансування становить 2326,5 млн. грн. Питома вага витрат у розрізі джерел складає: 9% – державний бюджет, 56% – обласний бюджет, 28% – бюджети міст і районів, громад, 7% – інші джерела.

Враховуючи зазначені підсумки діяльності щодо розвитку фізичної культури і спорту та проблемні питання, що залишаються у цій сфері, розроблено проєкт Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки. Її основними завданнями є такі напрямки: 1) масовий спорт, активне дозвілля і велнес; 2) фізкультурно-спортивна діяльність; 3) дитячо-юнацький і резервний спорт; 4) спорт вищих досягнень, олімпійська і паралімпійська підготовка; 5) спортивна інфраструктура; 6) інформаційна підтримка.

 

Серед очікуваних результатів виконання заходів Регіональної програми передбачено такі перспективи:

- реалізація соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» - створення умов для активного дозвілля, здорового і активного способу життя жителів області;

- розширення мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» – створення 10 нових місцевих центрів у територіальних громадах;

- підготовка та участь спортсменів Донеччини у ІІІ Європейських іграх 2023 року у Польщі (Краков), ХХХІІІ Олімпійських іграх та ХVІІ Паралімпійських іграх 2024 року у Франції (Париж) 2024 року;

- виплата 110 обласних стипендій спортсменам і тренерам, а також одноразових грошових винагород за спортивні досягнення;

- підтримка провідних спортсменів і тренерів області, придбання для них 15 житлових об’єктів;

- забезпечення діяльності 20 обласних спортивних установ і закладів;

- відновлення повноцінної діяльності Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки: реалізація проєктів будівництва учбового корпусу на 400 учнів та студентів, реконструкції п’ятиповерхового гуртожитку та закладу оздоровлення та відпочинку «Вогник», початок будівництва 50-метрового плавального басейну;

- реалізація щонайменше 15 проєктів розвитку спортивної інфраструктури в рамках національної програми «Велике будівництво» за підтримки ДФРР, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування.

Після доопрацювання та внесення уточнених даних проєкт Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки буде винесено на громадське обговорення. У листопаді 2021 року планується розгляд проєкту Програми на засіданні колегії Донецької обласної державної адміністрації.

14.09.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах