Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Здобутки пауерліфтерів Донецької області на чемпіонаті світу в Норвегії

Низкою нагород різного ґатунку відзначилися спортсмени Донеччини на чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед чоловіків та жінок, що відбувся 8-14 листопада в норвезькому місті Ставангер. Турнір став найважливішим з цього виду спорту в сезоні, адже його учасники змагалися не тільки за звання чемпіонів, а й за ліцензії для участі у Всесвітніх іграх 2022 року.

Свій внесок у скарбничку України зробили як визнані майстри, так і молоді перспективні спортсмени. Усього від Донецької області виступили 11 пауерліфтерів (4 жінки, 7 чоловіків) – і це найбільше представництво в складі нашої національної збірної, яка цього разу налічувала 15 атлетів.

Першою на поміст у Норвегії вийшла спортсменка вагової категорії до 52 кг Анастасія Дерев’янко (місто Дружківка, тренер Сергій Федоренко) –  вона стала третьою у вправах присідання (185 кг) і станова тяга (175 кг), четвертою в жимі лежачи (120 кг), у підсумку за сумою триборства (480 кг) опинившись на 4 місці.

Наступним у боротьбу включився Владислав Чорний з Маріупольського району (тренери Іван Збандут (перший), Катерина Бородай-Збандут, Віталій Папазов) – у ваговій категорії до 83 кг він здобув малу «бронзу» у присіданні (345 кг) та посів четверте місце за сумою триборства (857,5 кг).

Антоніна Марченко (Дружківка, тренер Сергій Федоренко) у ваговій категорії до 76 кг здобула мале «срібло» у присіданнях (240 кг). На жаль, за результатами наступної вправи – жим лежачи – спортсменка не змогла впоратися з початковою вагою 160 кг, завершивши виступ із нульовою оцінкою.

 
 

У чоловічій ваговій категорії до 93 кг від Донецької області на світовий п’єдестал пошани піднялися відразу два спортсмени – Володимир Рисєв (Краматорськ, тренери Олексій Бичков, Альона Бичкова) та Костянтин Мусієнко (Дружківка, тренер Сергій Федоренко). Костянтин був трохи кращим у присіданнях (375 кг – на 5 кг більше, ніж у Володимира), а також беззаперечним лідером у жимі лежачи з результатом 325 кг (Володимир із 290 кг став срібним призером цієї вправи). Але все вирішила станова тяга – вдала спроба Рисєва на 340 кг принесла йому малу «бронзу» та, що важливіше, «срібло» за сумою триборства. Підсумкові 1000 кг від представника Краматорська – це на 10 кг більше, ніж у дружківчанина Мусієнка, бронзового призера у сумі триборства (990 кг).

 
 

Дебют на дорослому чемпіонаті світу виявився дуже успішним для краматорчанина Данила Ковальова, вихованця Олексія та Альони Бичкових, який святкував перемогу у ваговій категорії до 105 кг. Окрім найвищої нагороди за сумою триборства (1035 кг), у його активі «золото» у вправі присідання та «срібло» у жимі лежачи (302,5 кг).

Ще два пауерліфтери Донеччини змагалися у ваговій категорії до 120 кг. Олексій Бичков з Краматорська (тренери Альона Бичкова, Віктор Налейкін) вкотре продемонстрував найвищу майстерність, здобувши вже шосте поспіль «золото» чемпіонатів світу (раніше були успіхи в 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 роках)! Цього разу його сума триборства склала 1127,5 кг, а серед «малих» медалей окремих вправах йому підкорилися «бронза» в жимі лежачи (325 кг) та «золото» в коронній становій тязі (390 кг). Натомість Олександр Рубець з Маріуполя (тренери Іван Збандут (перший), Катерина Бородай-Збандут), найлегший за власною вагою (105,35 кг) учасник категорії до 120 кг, став другим у присіданні (420 кг) та четвертим за сумою триборства (1057,5 кг).

 
 
 

Наймолодша спортсменка з Донецької області в Норвегії, 20-річна дружківчанка Дар’я Русаненко, яку підготував тренер Сергій Федоренко, у ваговій категорії до 84 кг показала дуже гідні результати. У вправі присідання вона виборола «золото» зі світовим юніорським рекордом – 265 кг, у становій тязі отримала малу «бронзу» (212,5 кг) і стала третьою за сумою триборства (627,5 кг).

 

Дебютантка дорослого чемпіонату світу Валентина Загоруйко, яка представляє місто Краматорськ, у ваговій категорії понад 84 кг здобула дві  бронзові нагороди в окремих вправах – у присіданнях (262,5 кг) та у становій тязі (212,5 кг), за сумою триборства (627,5 кг) розташувавшись на 6 місці.

Заключним учасником від Донеччини та України на світовій першості з пауерліфтингу 2021 року був Андрій Шевченко з Краматорська (тренери Олексій та Альона Бичкови). У ваговій категорії понад 120 кг малі бронзові нагороди в кожній вправі – присіданнях (445 кг), жимі лежачи (335 кг) і становій тязі (352,5 кг) принесли йому в сумі триборства «срібло» (1132,5 кг).

 

Додамо, що шестиразовий чемпіон світу Олексій Бичков у норвезькому Ставангері також був удостоєний окремої нагороди як переможець у абсолютному заліку серед чоловіків, що вираховується за формулою IPF. Здобутки українських пауерліфтерів дозволили національній команді посісти в загальному заліку серед країн-учасниць другу сходинку серед чоловіків і третю серед жінок.

Фото - International Powerlifting FederationНаціональна федерація пауерліфтингу України, сторінки спортсменів у соцмережах

15.11.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах