Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Сергій Бубка: Олімпійська спортивна база має бути багатофункціональною та загальнодоступною

26 травня в рамках робочого візиту в Донецьку область президент Національного олімпійського комітету України, перший віце-президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, член Виконкому Міжнародного олімпійського комітету, олімпійський чемпіон, Герой України Сергій Бубка завітав до міста Святогірськ, де ознайомився з ходом реалізації проекту щодо будівництва олімпійської спортивної бази.

У обговоренні, що відбулося в конференц-залі готелю «Roche Royal», взяли участь в.о. Святогірського міського голови, секретар міської ради Тетяна Божко, депутати Святогірської міської ради, начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик, голова Відділення НОК України в Донецькій області Віктор Ремський.

Нагадаємо, ініціатором проекту щодо зведення надсучасного спортивного об’єкту в регіоні виступає Донецька облдержадміністрація. Мета – подальший розвиток спорту вищих досягнень, дитячо-юнацького і резервного спорту, збереження контингенту провідних спортсменів і тренерів області, проведення навчально-тренувальних зборів спортсменів збірних команд області та України, спортивно-масових заходів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів.

«Ідея щодо створення спортивного об’єкту, яка б дозволила протягом цілого року проводити цикл навчально-тренувальних зборів та змагань, з’явилася на Донеччині ще багато років тому. Сьогодні через те, що більшість кращих об’єктів залишилась у Донецьку (РСК «Олімпійський», база ДВУОР ім. С.Бубки, комплекс ДОО ФСТ «Динамо», СК «Кіровець», басейни СК «Петровського», «Дельфін», Палац спорту «Дружба» та інші), питання ще більше актуалізувалося. Саме через відсутність у нас умов велика кількість провідних спортсменів Донецької області переїхали в інші регіони. А багато з тих атлетів, які продовжують представляти Донеччину на міжнародних змаганнях, здебільшого ведуть підготовку за межами області, навіть за межами України», - зазначив Володимир Мицик, запросивши президента Національного олімпійського комітету України, олімпійського чемпіона Сергія Бубку поділитися своїм досвідом та баченням проекту.

 

«Неодноразово на оргкомітетах з підготовки до Олімпійських ігор, чемпіонатів світу я наголошував на необхідності створення в Україні 5-ти національних спортивних баз: у центрі, на сході, заході, півночі та півдні країни. На мій погляд, це стратегічно важливе питання і для держави в цілому, і для регіонів та міст, у яких така база з’явиться. Адже саме на перемогах – коли піднімається державний прапор, лунає гімн – можна виховати патріотизм, гордість за свою націю. Якщо нам говорять, що це не потрібно, то це робиться спеціально – конкуренти хочуть забрати наші медалі. Але нам важливо відстоювати інтереси своєї країни, турбуватися про здоров’я і довголіття народу, а для цього будь-який керівник повинен бути державним мужем. Україна – визнана у світі могутня спортивна держава, але якщо ми не будемо розвиватися, то все втратимо», - наголосив Сергій Бубка.

 

Володимир Мицик нагадав, що після детального розгляду наявних у Донецькій області варіантів вірогідним місцем будівництва бази олімпійської підготовки обрали західну частину міста Святогірськ, біля бази відпочинку «Зелений гай». Територія складає 20 гектарів, представляє собою велике поле, що виходить до дубового гаю. Замовником робіт з розробки детального плану території виступила Святогiрська міська рада, якій з обласного бюджету на соціально-економічний розвиток надано субвенцію розміром 195 тис. грн. ДПТ розроблено ПП «РЕСТРО» на підставі рішення Святогірської міської ради від 18.05.2018 №1-ХХІ-7 «Про розробку детального плану території по вулиці Курортна в м. Святогірську» і затверджено 29.03.2019 на пленарному засіданні XХХVІІ сесії Святогірської міської ради 7 скликання.

При розробці ДПТ споруди розташували таким чином, щоб врахувати наявність комунікацій, геологічну та екологічну обстановку, що склалися. Містобудівну документацію приведено у відповідність до вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», який набрав чинності в жовтні 2018 року, і вона не суперечить Державним будівельним нормам України. Основними завданнями під час реалізації проекту мають стати максимальне збереження існуючої екосистеми (велика кількість зелених насаджень – вікові дуби, сосни та інші цінні рослини – не зачіпаються забудовою).

«Питання спорту вищих досягнень неможливо вирішити без масового спорту, без здорової нації. Тому до нових спортивних об’єктів має бути відкритий доступ у населення – щоб прості люди також могли займатися. Спортивна база повинна бути завантаженою, працювати протягом усього року, цілими днями, з 6-7 години ранку. Має бути розклад – хто, коли займається, і це зніме будь-які питання з доступом до об’єкту, як професійних спортсменів, так і новачків, любителів. Наприклад, у залі для боротьби лежать три килима: на двох з них тренуються члени збірної, на ще одному – діти. Для юних спортсменів приклад зірок, що знаходяться поруч, буде безцінний, а їх прагнення до досягнення цілей тільки підвищуватиметься!» - відзначив Сергій Бубка.

 

Зведення надсучасної спортивної бази, яка відповідатиме вимогам та стандартам міжнародних федерацій з видів спорту, планується поетапно, у три черги. Перша передбачає адміністративні споруди, житловий корпус з харчоблоком, криту споруду (включатиме універсальний ігровий зал, зал для гімнастики спортивної, зал для видів боротьби, зал важкої атлетики, зал боксу), відкриті споруди (майданчик зі штучним покриттям, універсальні ігрові майданчики, вуличні тренажери, і т. ін.). Друга черга – це критий олімпійський басейн з вишками, зал сухого плавання, тренажерний зал. Третя черга – легкоатлетичний стадіон з футбольним полем, секторами для легкоатлетичних метань, критий легкоатлетичний манеж.

«Я тренувався на стадіоні в Монте-Карло (Монако), збудованому в 1985 році. Там – 5 поверхів, де найвищий – це легкоатлетична і футбольна арена. Внизу знаходяться паркувальні місця, гімнастичний та ігрові зали, плавальний басейн. У трибуні – університетські аудиторії та офісні приміщення. І головний пріоритет для занять мають учні шкіл та студенти! Чемпіони – у другу і третю чергу. Увечері, наприклад, тренуються групи любителів з легкої атлетики. Загалом, звичайно, такий об’єкт утримувати вигідно, тому що він завантажений. Ультрасучасний спортивний комплекс – це комплекс багатофункціональний», - поділився Сергій Бубка.

Головний олімпієць країни додав, що при наявності водойми поруч зі спортивною базою раціонально було б передбачити умови для розвитку веслування на байдарках і каное (причал і невелике приміщення, де б зберігалося необхідне для цього виду спорту обладнання). Не витратними є і пляжний волейбол, і пляжний футбол. З огляду на природний ресурс, у парку також можна зробити велодоріжки і прогулянкові доріжки, висипані тирсою – усе це відповідає існуючим європейським стандартам.

 

Місце, де буде збудовано спортивний об’єкт, має отримати потужний позитивний соціально-економічний ефект: 1) створення 200-250 додаткових робочих місць, 2) поповнення місцевого бюджету – надходження податків та зборів від фінансування закладу, 3) розвиток туристичної галузі: залучення туристів та вболівальників, розширення інфраструктури.

«У першу чергу, це має бути тренувальна база, місце для постійної роботи спортсменів та тренерів, і роботи на здоров’я простого населення.  Вона також дозволятиме проводити час від часу змагання, призначення яких – збільшити рентабельність і надати додатковий заробіток на утримання, реконструкцію і ремонт. Важливо передбачити трибуни для глядачів, як на стадіоні, так і в басейні. Причому трибуни розбірні, з легких конструкцій – так вони не займатимуть багато місця та служитимуть тільки в ті дні, коли будуть проходити змагання», - зазначив Сергій Бубка.

Планується, що фінансування необхідних робіт з будівництва в Донецькій області олімпійської спортивної бази відбуватиметься з обласного та державного бюджетів із залученням міжнародних інвестицій.

30.05.2019

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах