Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Разом зі спортивними федераціями Донеччини рухаємося до нових перемог

У розвитку спортивної сфери Донецької області важливу роль відіграють регіональні громадські організації з видів спорту, із якими управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації має договори про співпрацю. Перше в 2023 році засідання координаційної ради, у рамках якого обговорили нагальні питання, відбулося 20 квітня.

«За можливість продовжувати роботу на спортивному фронті, у першу чергу, дякуємо Збройним Силам України та всім, хто сьогодні захищає нашу державу від російських загарбників. Завдяки героїзму та мужності українських воїнів Україна й надалі гідно представлена на міжнародному спортивному рівні. Здобуттям яскравим перемог спортсмени і тренери Донеччини також віддячують керівництву Донецької обласної державної адміністрації, яке в цей непростий час продовжує надавати фінансову підтримку сфері спорту. Звісно, внаслідок війни спортивні показники Донеччини станом на кінець 2022 року суттєво знизилися, але за допомогою збереженого кадрового потенціалу, що є найголовнішим нашим скарбом, ми впевнені у подальшому примноженні здобутків Донеччини та України. Разом зі спортивними федераціями Донеччини рухаємося вперед, до нових перемог», - зазначив начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

Перед розглядом питань порядку денного Володимир Мицик провів нагородження. Відзнак «Спортсмен року» і «Тренер року» з неолімпійських видів спорту в рамках церемонії «Спортивне сузір’я Донеччини – 2022» удостоїлися заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу Володимир Рисєв та заслужений тренер України з пауерліфтингу Сергій Федоренко.

 

Доповідачами на засіданні координаційної ради виступили: начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій та головний спеціаліст цього відділу Анастасія Юдова, начальник відділу бухгалтерського обліку і звітності – головний бухгалтер управління Ірина Доценко, головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління Ольга Ясінко, директор Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова та інструктор-методист ШВСМ Вікторія Локтіонова.

Пріоритетність олімпійських та неолімпійських видів спорту в Донецькій області

Серед олімпійських – видами спорту першої категорії на Донеччині є: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велосипедний спорт, дзюдо, легка атлетика, плавання, стрибки у воду, стрільба кульова, сучасне п’ятиборство, тхеквондо (ВТФ), футбол. Види спорту другої категорії: баскетбол, бейсбол, волейбол, волейбол пляжний, гандбол, гімнастика спортивна, плавання синхронне, регбі, скелелазіння, софтбол, теніс настільний. Інші є видами спорту третьої категорії – їх 13.

Серед неолімпійських видів спорту першу категорію мають: боротьба самбо, карате, кікбоксинг WAKO, пауерліфтинг, спортивне орієнтування, сумо, шахи. Види спорту другої категорії: пляжна боротьба, пляжний футбол, спортивна аеробіка, ушу. Інші є видами спорту третьої категорії – їх 76.

Пріоритетність видів спорту входить до Критеріїв розподілу коштів з обласного бюджету, яка оцінюються наступним чином: 1 категорія – 5 балів, 2 категорія – 3 бали, 3 категорія – 1 бал.

Затвердження списків старших тренерів Донецької області з видів спорту на 2023 рік

Списки старших тренерів з олімпійських та неолімпійських видів спорту на 2023 рік узагальнено та затверджено наказом управління від 29 грудня 2022 року № 01-05/301/320-22.

Загалом з 30 олімпійських видів спорту затверджено 65 старших тренерів. З 6 видів спорту на сьогодні відсутні кандидатури – це гімнастика художня, стрільба стендова, стрільба з луку, теніс, фігурне катання на ковзанах та хокей з шайбою.

З 36 неолімпійських видів спорту затверджено 79 старших тренерів. На сьогодні з 42 видів спорту відсутні кандидатури.

За підсумками роботи у І півріччі 2023 року відповідною комісією буде проведено моніторинг роботи старших тренерів та, у разі необхідності, будуть внесені зміни до списків.

Затвердження складів збірних команд Донецької області на 2023 рік

Склади збірних команд Донецької області з олімпійських та неолімпійських видів спорту на 2023 рік затверджено наказом управління від 29 грудня 2022 року № 01-05/299/320-22.

З 30 олімпійських видів спорту затверджено 916 спортсменів. З 40 неолімпійських видів спорту – 1022 спортсменів. Списки погоджені зі старшими тренерами.

Рекомендовано обласним громадським організаціям з видів спорту спільно з кураторами своєчасно подавати пропозиції щодо внесення змін до складу збірних команд Донецької області з видів спорту в разі покращення або погіршення результатів виступу спортсменів, їх травмування, дискваліфікації тощо.

У березні 2023 року вже проведено роботу щодо оновлення списків. Додано 37 спортсменів з 12 олімпійських видів спорту, 116 атлетів – з 17 неолімпійських, викреслено 4 спортсменів з неолімпійських видів спорту.

Проведення звітних та звітно-виборчих конференцій громадських об’єднань (федерацій) з видів спорту

Відповідно до типових Статутів громадських об’єднань, вищим керівним органом є Конференція. Звітна конференція скликається не рідше ніж один раз у два роки. Звітно-виборча конференція скликається один раз на чотири роки.

Також є Рада Федерації. Вона є вищим керівним органом в період між конференціями федерації. Рада федерації збирається на свої засідання щонайменше один раз у рік.

У грудні 2022 року було узагальнено графіки проведення таких заходів. Так, на сьогодні проведено 17 заходів з 32 олімпійських видів спорту, з них 6 звітних. Стосовно неолімпійських видів спорту – проведено 33 засідання з 62 видів спорту, з них 5 звітно-виборчих.

Проведення майстер-класів з видів спорту

На виконання затвердженого графіку проведення майстер-класів з видів спорту у Донецькій області за І квартал 2023 року, проведено 26 таких заходів, із них 14 з олімпійських видів спорту та 12 з неолімпійських.

Суддівство з видів спорту представниками Донецької області

У грудні 2022 року Донецька область мала представництво в суддівському корпусі на всеукраїнському рівні в 17 олімпійських видах спорту та 24 неолімпійських.

У 2023 році станом на сьогодні було задіяно 25 суддів Донеччини з олімпійських видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, волейбол пляжний, дзюдо, плавання синхронне, скелелазіння, стрибки у воду, сучасне п’ятиборство, стрільба кульова, теніс настільний та футбол. На ті національні змагання, що вже проведено цьогоріч, від Донецької області не викликались судді з важкої атлетики, веслування на байдарках і каное, водного поло, велосипедного спорту, легкої атлетики та триатлону.

З неолімпійських видів спорту задіяно 19 суддів Донеччини: з бодібілдингу, боротьби самбо, гирьового спорту, пауерліфтингу, спортивної аеробіки, сумо, пляжної боротьби, традиційного карате, черліденгу. Не викликались судді з айкідо, кікбоксингу WAKO, кіокушинкай карате, спортивних танців та ушу.

Формування рейтингу з видів спорту за 2022 рік

Усього за 2022 рік за усіма напрямками рейтингу з видів спорту Донецької області набрано 578493 очок. З них 121752 (21%) – з олімпійських видів спорту, 243431 (42%) – з неолімпійських видів спорту, 210432 (36%) – за напрямком спорту осіб з інвалідністю; 1786 – серед ветеранів фізичної культури і спорту, 1092 – спортивно-масові заходи (заходи ФСТ та відомств, спартакіади тощо). До загальної скарбнички є внесок як громадських об’єднань, так і обласних організацій, підвідомчих управлінню.

Стосовно олімпійських видів спорту, найбільшу суму очок додали: важка атлетика – понад 20 тис. очок (16,8%), боротьба вільна – понад 16 тис. очок (13,5% від загальної кількості очок з олімпійських видів), легка атлетика – понад 15 тис. очок (12,7%), скелелазіння – понад 11 тис. (9,6%).

Щодо неолімпійських видів спорту, левову долю очок до рейтингу принесли: пауерліфтинг – понад 170 тис. очок (70% від загальної кількості очок з неолімпійських видів) і сумо – понад 17 тис. очок (7,2%).

Від 5 до 10 тис. очок набрали: стрільба кульова, футбол, бодібілдинг, кікбоксинг WAKO, радіоспорт, спортивна аеробіка.

У Всеукраїнському рейтингу з олімпійських та неолімпійських видів спорту Донецька область протягом 2022 та 2021 років посідає 7 місце. За окремим видами спорту найвищі позиції Донеччини на національному рівні такі: 1 місце серед всіх областей – футбол, пауерліфтинг, регбіліг, карате JKS; 2 місце – скелелазіння, спортивні танці; 3 місце – велосипедний спорт (шосе), легка атлетика, триатлон, пляжний футбол, кіокушинкай карате.

Досягнення спортсменів Донецької області з олімпійських та неолімпійських видів спорту за підсумками 2022 року

Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2022 рік, протягом минулого року проведено 104 фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів (45 – з олімпійських видів спорту, 40 – з неолімпійських, 4 серед спортсменів з інвалідністю, 15 – комплексних та масових), а також реалізовано 11 проєктів, у тому числі у форматі онлайн (соціальні та інформаційні проєкти, онлайн заходи).

Протягом року спортсмени області взяли участь у 188 змаганнях всеукраїнського рівня (107 – з олімпійських видів спорту, 71 – з неолімпійських, 7 – серед спортсменів з інвалідністю, 3 – комплексних та масових). За підсумками участі в них завойовано 945 медалей, з них 353 золоті (37%), 339 срібних (36%) та 253 бронзових (27%). 278 медалей здобуто спортсменами з олімпійських видів спорту (29%), 634 (67%) – з неолімпійських та 33 (4%) – спортсменами з інвалідністю.

Також наші спортсмени взяли участь в 307 міжнародних змаганнях (230 – з олімпійських видів спорту, 63 – з неолімпійських, 14 – серед спортсменів з інвалідністю), де здобули 548 нагород: 263 золоті (48%), 175 срібних (32%), 110 бронзових (20%) медалей. Олімпійці вибороли 275 нагород (50%), неолімпійці – 214 (39%), спортсмени з видів спорту осіб з інвалідністю – 59 (11%).

Щодо офіційних рейтингових всеукраїнських змагань, показники є меншими. Так, спортсмени Донецької області взяли участь у 70 чемпіонатах та Кубках України з 20 олімпійських видів спорту (бокс, боротьба вільна та греко-римська, важка атлетика, велосипедний спорт, вітрильний спорт, водне поло, волейбол, гандбол, гімнастика спортивна, дзюдо, легка атлетика, плавання, регбі, скелелазіння, стрибки у воду, стрільба кульова, сучасне п’ятиборство, триатлон, тхеквондо ВТФ), де завоювали 247 медалей, з них 77 золотих, 91 срібна, 79 бронзових.

Неолімпійці Донеччини на 51 чемпіонаті та Кубку України з 25 неолімпійських видів спорту (автомодельний спорт, більярдний спорт, бодібілдинг, бойове самбо, боротьба самбо, гирьовий спорт, карате, карате JKS, карате WKC, кікбоксинг WAKO, кіокушинкай карте, мотоциклетний спорт, пауерліфтинг, регбіліг, рукопашний бій, спортивна аеробіка, спортивне орієнтування, спортивний туризм, спортивні танці, сумо, таеквондо ІТФ, традиційне карате, футзал, черліденг, шахи) здобули 560 медалей, з них 205 золотих, 207 срібних, 148 бронзових.

Щодо офіційних міжнародних змагань (Всесвітні ігри, чемпіонати та Кубки світу, чемпіонати та Кубки Європи), олімпійці взяли участь у 75 офіційних міжнародних змаганнях з 19 видів спорту (бокс, боротьба вільна та греко-римська, важка атлетика, велосипедний спорт, вітрильний спорт, водне поло, гандбол, гімнастика спортивна, дзюдо, кінний спорт, легка атлетика, плавання, скелелазіння, стрибки у воду, стрільба кульова, сучасне п’ятиборство, триатлон, тхеквондо ВТФ), де завоювали 45 медалей, з них 18 золотих, 15 срібних, 12 бронзових. Неолімпійці на 47 офіційних міжнародних змаганнях з 21 виду спорту (більярдний спорт, бодібілдинг, боротьба самбо, гирьовий спорт, змішані єдиноборства ММА, карате, карате WKC, кікбоксинг WAKO, кіокушинкай карте, пауерліфтинг, пляжна боротьба, радіоспорт, регбіліг, спортивне орієнтування, спортивний туризм, спортивні танці, сумо, таїландський бокс Муей Тай, традиційне карате, черліденг, шашки) здобули 186 медалей, з них 79 золотих, 68 срібних, 39 бронзових.

Включення спортсменів Донецької області до складів збірних команд України з олімпійських та неолімпійських видів спорту на 2023 рік

До складів національної збірної команди України на 2023 рік від Донецької області входить 531 спортсмен (у 2022 рік було 760 спортсменів).

З 25 олімпійських видів спорту до збірних включено 265 спортсменів (чоловіки – 165, жінки – 100) (це складає 5,2% від загальної кількості спортсменів в збірних командах України), з них: основний склад – 92, кандидати – 75, резерв – 98.

Найбільші кількісні показники у видах спорту: футбол – 48, легка атлетика – 41, хокей з шайбою – 21, велосипедний спорт (всі види) – 18, водне поло – 14, боротьба вільна та важка атлетика – по 13; дзюдо та регбі – по 12. Від 6 до 10 спортсменів – бокс, плавання, триатлон (по 9), боротьба греко-римська та скелелазіння (по 7), від 1 до 5 спортсменів – сучасне п’ятиборство (5); вітрильний спорт, стрільба кульова, тхеквондо ВТФ (по 4); стрибки у воду та теніс (по 3); гандбол, гімнастика спортивна, кінний спорт, софтбол (по 2), волейбол (1).

До складів збірних команд України з 35 неолімпійських видів спорту від Донецької області увійшли 196 спортсменів (чоловіки – 111, жінки – 85) (це складає 3% від загальної кількості спортсменів в збірних), з них: основний склад – 79, кандидати – 53, резерв – 64.

Найбільші кількісні показники у видах спорту: пауерліфтинг – 35, спортивна аеробіка – 19, боротьба самбо та сумо – по 14, радіоспорт –12; регбіліг та ушу – по 11; кікбоксинг ВАКО, пляжна боротьба – по 10. Від 5 до 10 спортсменів – спортивне орієнтування (6), карате WKC (5). Від 1 до 4 спортсменів – авіамодельний спорт, автомобільний спорт, бойове самбо, традиційне карате, черліденг (по 4); кіокушинкай карате (3); аквабайк, гирьовий спорт, карате, мотоциклетний спорт, пляжний футбол, спортивні танці, таеквондо ІТФ, шашки (по 2); автомодельний спорт, бодібілдинг, військово-спортивні багатоборства, годзюрю карате, дартс, змішані єдиноборства ММА, кіберспорт, підводний спорт, стронгмен, шахи (1).

Щодо відсотку до загальної кількості членів збірних команд України за відповідним видом спорту, найбільші показники мають (понад 10%): триатлон (22,5), футбол (15,1), велоспорт (шосе) і скелелазіння (14,6), сучасне п’ятиборство (12,5); аквабайк (22,2), пауерліфтинг (18,8), спортивна аеробіка (16,8), регбіліг (14,1), радіоспорт (11,4).

Щодо відсотку (або внеску) у загальну кількість членів збірних команд України від Донецької області, у олімпійських видах спорту вирізняються футбол (18,1%), легка атлетика (15,5%), хокей з шайбою (7,9%), водне поло (5,3%); у неолімпійських видах спорту – пауерліфтинг (17,9%), спортивна аеробіка (9,7%), боротьба самбо та сумо (7,1%), радіоспорт (6,1%), регбіліг та ушу (5,6%); кікбоксинг WAKO та пляжна боротьба (5,1%).

Виконання календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області за 2022 рік, формування календарного плану на 2023 рік

Попри всі складнощі, спричинені російською військовою агресією, за 2022 рік обласні організації фізкультурно-спортивної спрямованості виконали план заходів на 60%, взяли участь у 694 заходах з олімпійських видів спорту. У порівнянні з 2021 роком, приблизно на половину зменшилася кількість заходів обласного та всеукраїнського заходів, у яких взяли участь спортсмени Донеччини, але збільшився відсоток участі в міжнародних змаганнях. Лідери щодо участі в змаганнях за 2022 рік: серед організацій – Школа вищої спортивної майстерності (271), Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки (90), Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (70); серед видів спорту – футбол (52), регбі (36), боротьба вільна (27). У неолімпійських видах спорту спортсмени Донеччини взяли участь у 699 заходах. Лідерами в цьому напрямку є спортивні танці (42), спортивне орієнтування (39), шахи (36), боротьба самбо (31), пауерліфтинг (30).

У календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2023 рік наразі представлено 35 олімпійських видів спорту та 42 неолімпійських (на друге півріччя можливе внесення змін).

Виконання індивідуальних планів підготовки спортсменів Донецької області – кандидатів для участі в Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року

Актуальний список спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року в місті Париж (Франція), який затверджено на колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації 31 січня 2023 року, включає 68 представників 15 видів спорту, які розподілені на три групи: елітна – 7 спортсменів, провідна – 31 спортсмен, перспективна – 30 спортсменів.

До складу спортсменів-кандидатів для участі в майбутніх Іграх, затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 28.12.2022 № 5175, від Донецької області входять 17 осіб з 9 видів спорту (4,8% від загальної кількості кандидатів з інших регіонів України). Елітна група: Катерина Зелених, Олександр Хоцянівський (обидва - боротьба вільна), Максим Васильєв (велосипедний спорт, трек), Вікторія Ткачук (легка атлетика), Даниїл Болдирев (скелелазіння). Провідна група: Олександр Чернецький (боротьба греко-римська), Валерія Кононенко, Анатолій Будяк (обидва - велосипедний спорт), Брудін Михайло, Аліна Логвиненко, Кирило Приходько (легка атлетика), Ірина Хохлова (сучасне п’ятиборство). Перспективна група: Нікіта Дементієв (боротьба греко-римська), Ольга Івженко (важка атлетика), Ніка Шурда, Анна Арнаутова (обидві - стрибки у воду), Артем Гарбар (тхеквондо ВТФ).

Майже у всіх видах спорту розпочався кваліфікаційний період з відбору на Олімпійські ігри. Проте деякі види спорту вступають у боротьбу за ліцензії пізніше:

- бокс: кваліфікаційний період розпочинається 1 травня 2023 року, перші ліцензії розіграють на Європейських іграх;

- боротьба вільна та греко-римська: перші ліцензії розіграють на чемпіонаті світу, який пройде у м. Белград (Сербія) з 16 по 24 вересня 2023 року;

- стрибки у воду: кваліфікаційний період починається у липні 2023 року, а саме на ліцензійному чемпіонаті світу в м. Фукуока (Японія);

- легка атлетика: відбір розпочався у марафоні, спортивній ходьбі та з бігу на 10000 м, а кваліфікаційний період для інших дисциплін розпочнеться з 1 липня 2023 року.

На кожного кандидата складено індивідуальний план підготовки, і аналіз його виконання проводиться щокварталу. Так, у І кварталі 2023 року серед 68 кандидатів від Донецької області на Ігри ХХХІІІ Олімпіади виконали індивідуальні плани 23 спортсмени (34 %), виконали частково – 13 спортсменів (19%), не виконали – 15 спортсменів (22%), не заплановані змагання у І кварталі для 17 спортсменів (25%). При цьому для більшості спортсменів зимовий сезон не є основним, тож показники виконання індивідуального плану підготовки за підсумками літнього сезону будуть красномовнішими та дадуть підґрунтя для внесення змін до складу кандидатів на участь у майбутніх Олімпійських іграх.

Доручення, сформовані за підсумками засідання координаційної ради

1) Обласним організаціям, підпорядкованим управлінню, організаціям, які знаходяться на фінансовій підтримці управління, фізкультурно-спортивним товариствам та відомствам, громадським організаціям (федераціям) з видів спорту, кураторам з видів спорту ознайомитись з наказом Міністерства молоді та спорту України від 12 квітня 2023 року № 2031 «Про деякі питання участі офіційних делегацій національних збірних команд України у міжнародних змаганнях з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю» (додається).

У зв’язку з цим, здійснювати моніторинг участі у міжнародних спортивних змаганнях спортсменів з російської федерації та/або республіки білорусь та своєчасного повернення спортсменів та тренерів з-за кордону після участі у міжнародних заходах.

2) Кураторам з видів спорту, відповідальним за напрямками фінансування:

- надати до 28.04.2023 пропозиції відповідно до форми щодо реальної потреби коштів обласного бюджету на проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, для участі в НТЗ, всеукраїнських та інших заходах за напрямками на ІІ півріччя 2023 року;

- відпрацьовувати з матеріально-відповідальними особами згідно з наказами управління питання щодо своєчасного, повного та якісного подання авансових звітів по спортивним заходам.

3) Кураторам з видів спорту спільно з громадськими організаціями (федераціями) з видів спорту:

- до 24.04.2023 провести моніторинг допуску міжнародними федераціями до участі у міжнародних змаганнях спортсменів з російської федерації і республіки білорусь;

- своєчасно подавати пропозиції щодо внесення змін до складу збірних команд Донецької області з видів спорту на 2023 рік;

- своєчасно подавати пропозиції щодо внесення змін до календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2023 рік;

- продовжити роботу щодо організації та проведення звітних, звітно-виборчих конференцій, рад федерацій. За три дні після проведення подавати до управління відповідні протоколи.

4) Школі вищої спортивної майстерності надати доповідну записку щодо виконання індивідуальних планів підготовки спортсменів Донецької області – кандидатів для участі в Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року в м. Париж (Франція) за І квартал 2023 року.

24.04.2023

Новини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах