Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На засіданні колегії управління нагородили спортивний актив, затвердили рейтинг з видів спорту та рейтинг кращих спортшкіл Донецької області за 2022 рік

6 квітня відбулося друге в 2023 році засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації, у рамках якого розглянули питання рейтингу з видів спорту за минулий рік, підсумки діяльності ДЮСШ та СДЮСШОР, реалізацію заходів і проєктів у сфері масового спорту, стан розвитку спортивного орієнтування в регіоні.

Участь у розширеному засіданні взяли: члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», місцевих організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос» та координатори з розвитку видів спорту.

Перед розглядом питань порядку денного начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик провів церемонію нагородження. Відзнаку «За розвиток спорту» для Краматорської громади як однієї з кращих у Донецькій області, заохочених в рамках церемонії «Спортивне сузір’я Донеччини – 2022», він вручив начальнику Краматорської міської військової адміністрації Олександру Гончаренку.

Подяку Донецької обласної державної адміністрації, обласної військової адміністрації висловлено: директору дитячо-юнацької спортивної школи №3 Краматорської міської ради Дмитру Леонову, директору дитячо-юнацької спортивної школи №2 Краматорської міської ради Олегу Сосою.

Листами подяки Донецької обласної державної адміністрації, обласної військової адміністрації відзначені: командир військової частини 3035 Національної гвардії України Сергій Божко, заступник командира військової частини 3035 НГУ зі служби Геннадій Куций, головний спеціаліст відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Киричик, заступник голови Відділення Національного олімпійського комітету України в Донецькій області Дмитро Подопригора, начальник управління фізичної культури та спорту Краматорської міської ради Ганна Височина, тренер-викладач зі скелелазіння Обласної дитячо-юнацької спортивної школи для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Сергій Фомін, член відокремленого підрозділу громадської організації «Українська федерація армрестлінгу» у Донецькій області Богдан Зуяков.

«З нагоди Міжнародного дня спорту на благо розвитку та миру маю честь особисто нагородити колег, які сьогодні всіляко наближають перемогу України над російськими загарбниками. Ми пишаємося кожним і кожною, хто сприяє обороні держави та продовжує тримати спортивний фронт. На жаль, маємо багато втрат – і людських, і в інфраструктурі, і в спортивних показниках. Але віримо, що головні перемоги Донеччини та України попереду», - відзначив Володимир Мицик.

  
  

З питання про визначення рейтингу з видів спорту в Донецькій області за 2022 рік доповіла начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління Марина Будовій. Цей рейтинг підраховується за результатами виступів у змаганнях спортсменів територіальних громад, фізкультурно-спортивних товариств та відомств за напрямками: олімпійські види спорту, неолімпійські види спорту, види спорту серед осіб з інвалідністю, спортивно-масові заходи, заходи серед сільського населення, обласні спартакіади, спорт серед ветеранів. При цьому вагомий внесок у загальну кількість набраних очок з видів спорту за минулий рік зробили обласні спортивні організації.

Зведений рейтинг з видів спорту в Донецькій області за 2022 рік:

І група (міські громади): 1 місце – Слов’янська, 2 місце – Краматорська, 3 місце – Маріупольська;

ІІ група (міські громади): 1 місце – Вугледарська, 2 місце – Білозерська, 3 місце – Миколаївська;

ІІІ група (селищні громади): 1 місце – Нікольська, 2 місце – Мангушська, 3 місце – Черкаська;

IV група (сільські громади): 1 місце – Іллінівська, 2 місце – Кальчицька;

група ФСТ та відомств: 1 місце – ДТО ВФСТ «Колос», 2 місце – ДОО ФСТ «Україна», 3 місце – ДОО ФСТ «Динамо».

 

Про підсумки діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву Донецької області в 2022 році доповів директор Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Костянтин Кірпулянський.

Він зазначив, що станом на кінець минулого року на Донеччині здійснювали свою діяльність 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (було 46 ДЮСШ до повномасштабного російського військового вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року), які охоплюють 4749 учнів (було 22266) та 366 тренерів-викладачів (було 835), у тому числі 238 штатних.

У зв’язку з неможливістю забезпечити повну безпеку життя та здоров’я учнів ДЮСШ під час навчально-тренувального процесу в містах, які межують з територіями, де безпосередньо ведуться бойові дії, 59 штатних тренерів-викладачів ДЮСШ вимушені перебувати в простої. У штатному або змішаному режимі (штатний + дистанційний) працюють 179 тренерів-викладачів ДЮСШ. Із штатних тренерів 92,4% мають вищу спеціальну освіту за напрямком «Фізична культура і спорт», кваліфікаційну категорію мають 85,7% тренерів.

В умовах дії воєнного стану в Україні задля збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області вкрай важливою є співпраця ДЮСШ зі спортивними спорудами усіх форм власності, розташованих в більш безпечних місцях України, задля продовження навчально-тренувального процесу.

За підсумками роботи в 2022 році було складено рейтинги серед ДЮСШ міст, спеціалізованих ДЮСШ олімпійського резерву.

Підсумки роботи серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області за 2022 рік:

- серед ДЮСШ:

1 місце – заклад спеціалізованої позашкільної освіти спортивного профілю «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 1 Бахмутської міської ради» (керівник – Ігор Скирда),
2 місце – Обласна дитячо-юнацька спортивна школа для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків (Наталія Туробова),
3 місце – комунальний заклад «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа Курахівської міської ради» (Владислав Гіда);

- серед спеціалізованих ДЮСШ олімпійського резерву:

1 місце – комунальний заклад «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з важкої атлетики» (Ігор Конопльов),
2 місце – Обласна дитячо-юнацька спортивна школа з плавання та синхронного плавання Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» (Володимир Мізін),
3 місце – комунальний заклад «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з велосипедного спорту» (Ніна Алєксєєва).

 

Третє питання порядку денного – про впровадження і реалізацію заходів та проєктів у сфері масового спорту – висвітлив директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко. Так, одним із найважливіших є соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України». Для його реалізації за рахунок державної субвенції цьогоріч планується забезпечити роботу локацій щонайменше в чотирьох громадах на території Донеччини. Також щотижнево в рамках проєкту проходять заходи із залученням переселенців з Донецької області у різних куточках країни. І кількість цих заходів планується постійно збільшувати, у тому числі завдяки розвитку співпраці з громадськими організаціями, культурними хабами, тощо.

Ще один напрямок роботи – інтеграція військовослужбовців та членів їх сімей у суспільство за допомогою спорту. Це стосується підготовки поранених захисників до участі в змаганнях «Ігри Нескорених», запрошення військовослужбовців і членів їх родин на спортивні заходи, майстер-класи з провідними спортсменами та тренерами.

Традиційно центрами «Спорт для всіх» планується проведення в 2023 році заходів «Мама, тато я – спортивна сім’я», «Веселі старти», а також заходів до Дня Конституції, Дня Незалежності, Дня захисників і захисниць України.

Про стан розвитку спортивного орієнтування у Донецькій області розповів керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Федерація спортивного орієнтування України» у Донецькій області Ігор Кузьмін. Так, у регіоні активно розвиваються дві дисципліни: спортивне орієнтування бігом та спортивне орієнтування рогейн. До занять цим видом спорту в області залучено близько 130 спортсменів з Краматорської, Дружківської, Лиманської, Слов’янської, Добропільської, Миколаївської, Маріупольської, Бахмутської та Торецької територіальних громад. Головними досягненнями представників спортивного орієнтування Донецької області у 2022 році стали бронзові нагороди чемпіонату світу (рогейн) Аліни Єфіменкової та Катерини Рак із Краматорська. На 5-ти чемпіонатах України орієнтувальниками Донеччини здобуто 4 золотих, 8 срібних та 10 бронзових медалей.

Регіональним підрозділом «Федерації спортивного орієнтування України» було ініційовано і проведено відкриті чемпіонати Донецької області зі спортивного орієнтування: у лютому 2023 року змагання відбулися в онлайн-форматі, у вересні 2022-го – у місті Полонне Хмельницької області, у березні 2023-го – у місті Хмельницький.

До складу національної збірної команди України зі спортивного орієнтування у 2023 році від Донецької області входять 5 спортсменів, які є представниками Краматорської, Бахмутської та Маріупольської міських громад.

 

Після засідання колегії управління провели семінар-нараду з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, де розглянули низку питань:

- про наповнення електронного реєстру спортивних споруд територіальними громадами області (доповідач – головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов);

- про підсумки формування звітності за 2022 рік за формою № 2-ФК (доповідач – начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій);

- про підсумки формування статистичної звітності дитячо-юнацьких спортивних шкіл, відомств, громадських фізкультурно-спортивних організацій, територіальних громад за формами № 5-ФК (річна), №5-ФК (річна-зведена) (доповідач – відповідальна за координацію роботи ДЮСШ в Донецькій області Галина Кірпулянська);

- проведення спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів «Спортивний фронт Донеччини» із залученням внутрішньо переміщених осіб (доповідач – директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко).


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

07.04.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах