Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Глава регіону Андрій ШИШАЦЬКИЙ сьогодні проінспектував будівництво «Кальміус Арени» - багатофункціонального спортивного комплексу, де за два роки пройде Чемпіонат Європи з баскетболу

Україна готується до проведення Чемпіонату Європи з баскетболу (Євробаскет-2015). Згідно з Програмою Чемпіонату в Харкові, Одесі, Львові та Києві проходитиме груповий етап змагань. У Донецьку, Дніпропетровську та Києві - півфінальні та фінальні ігри. Для проведення змагань у цих містах у рамках державно-приватного партнерства будуть побудовані нові мультифункціональні комплекси, де можна буде проводити змагання з майже 100 видів спорту, масштабні виставки та концерти. Зокрема, у Донецьку розпочато будівництво багатофункціонального комплексу «Кальміус Арена».

Як відомо, майбутній чемпіонат входить у п’ятірку найбільших спортивних змагань світу та займає друге місце в Європі.
- Саме тому можна говорити про те, що майбутня подія порівняна з футбольним Чемпіонатом Європи в частині економічної прибутковості. Багато чого буде залежати від того, як буде організована робота із залучення туристів та формування іміджу області та країни в цілому. І ми  над цим працюємо, - зазначив очільник Донецької області Андрій ШИШАЦЬКИЙ.
Крім того, губернатор підкреслив, що багато об’єктів для проведення масштабних змагань в шахтарській столиці вже є. Готелі, вокзал і аеропорт готові до прийняття гостей. Залишилося лише доповнити необхідними спортивними об'єктами вже існуючу інфраструктуру.
Зараз будівництво «Кальміус Арени» на самому початку. Тут ведуться роботи по заміщенню ґрунтів та будівництва монолітної фундаментальної плити.
Інвестиції для будівництва стадіону залучаються на умовах державно-приватного партнерства. Зокрема, багатофункціональну арену буде побудовано за кошти хокейного клубу «Донбас». При цьому 25 % від суми приватних інвестицій – це власні кошти інвестора, а 75 % - кредитні, які інвестор бере в банку. До 2020 року інвестор повертає банку тіло кредиту, а держава компенсує відсотки банківського кредиту. Таким чином, будуть створені нові робочі місця, як під час будівництва об'єктів, так і в подальшому для їх обслуговування.
За словами керівників регіону та міста, на сьогодні основним завданням є підписання договору з «Укрексімбанком» для кредитування будівництва. Тому, голова облдержадміністрації Андрій ШИШАЦЬКИЙ запевнив, що буде працювати над прискоренням процесу підписання цього договору.
Крім того, за кошти державного та місцевих бюджетів у Макіївці збудують універсальний тренувальний комплекс, який після проведення Євробаскету-2015 передадуть дитячо-юнацькій спортивній школі для підготовки майбутніх українських чемпіонів. Комплекс буде розташований на території Донбаської національної академії будівництва і архітектури.

Довідка

Ділянку в Донецьку обрано з урахуванням вже існуючої інфраструктури: розвинута транспортна мережа громадського транспорту, неподалік знаходяться готелі та заклади громадського харчування.

Загальна площа будмайданчика багатофункціонального комплексу «Кальміус Арена» складає 2,75 гектарів, загальна площа будівлі - 29215 квадратних метрів.
Загальні інвестиції проекту складають 60 мільйонів євро. Для хокейних матчів місткість складе 12800 місць, для баскетбольних - 13500, концертів - 16500 місць.
На новій багатофункціональної арені можна буде проводити змагання з хокею, баскетболу, боксу, легкої атлетики, авто і мото шоу, концерти. Трансформація майданчиків для конкретного заходу буде займати всього одну ніч.
Приміщення арени будуть розташовуватися на п'яти рівнях. На першому рівні розташовуватиметься паркінг на 700 місць. На другому рівні будуть розташовані технічні приміщення, склади, приміщення для обладнання, а також приміщення профільного призначення: 10 роздягалень для команд, 3 роздягальні для артистів, 6 роздягалень для суддівських бригад, прес-центр місткістю до 300 місць.
Спорудження буде побудовано у формі стилізованої літери "Д", що символізує Донецький регіон. Модернізацію зазнає інфраструктура, що оточує Арену. Передбачається реконструкція проспекту Дзержинського, проспекту Павших комунарів і вулиці Лівобережної. Буде реконструйовано дорожнє полотно, що дозволить збільшити пропускну здатність.
Основний вхід на Арену буде розташований на третьому рівні. Все зроблено так, щоб глядачам було максимально зручно потрапляти на основній ярус арени. Загальна кількість місць на цьому рівні складе 6300, з них приблизно 60 - для людей з обмеженими можливостями. Також на цьому рівні будуть розташовуватися фан-шоп, гардероб, фаст-фуди, зони сімейного відпочинку, панорамний ресторан.
30 VIP-лож і ресторан будуть розташовані на 4-му ярусі і зможуть прийняти близько 900 гостей. Також передбачено спеціальні приміщення для управління заходами.
Розміщення головних телевізійних камер передбачається на п'ятому рівні. Також тут буде 9 стаціонарних кабін для коментаторів з можливістю розширення до 15-ти. Місця для преси - 25 стаціонарних з можливістю збільшення до 150-ти, а також 6 точок харчування. Між прес-центром і місцями для журналістів буде ходити ліфт. Загальна кількість глядачів на 5-му рівні складе 5600 осіб.

Термін здачі багатофункціональної "Кальміус Арени" в експлуатацію заплановано на лютий 2015 року.

На цей час на будівництві "Кальміус Арени" ведуться роботи по заміщенню грунтів та будівництва монолітної фундаментної плити. Враховуючи вкрай складні геологічні умови і жорсткі вимоги до деформацій з/б плити льодового поля, було прийнято рішення про будівництво жорсткої залізобетонної плити (фундаментної плити). Дане рішення дозволяє виключити нерівномірні опади, досягти жорсткості всієї споруди.

Інвестиції на будівництво "Кальміус Арени" залучаються на умовах державно-приватного партнерства. Зокрема, багатофункціональну арену  буде побудовано за кошти хокейного клубу «ДОНБАС».
При цьому 25% від суми приватних інвестицій - це власні кошти інвестора, а 75% - кредитні, які інвестор бере в банку. До 2020 року інвестор повертає банку тіло кредиту, а держава компенсує відсотки банківського кредиту. Таким чином, будуть створені нові робочі місця, як під час будівництва об'єктів, так і в подальшому для їх обслуговування.
Крім того, за кошти державного та місцевих бюджетів буде побудований у м.Макіївка універсальний тренувальний комплекс, що після проведення Євробаскету-2015 буде передано Дитячо-юнацькій спортивній школі для підготовки майбутніх українських чемпіонів. Комплекс буде розташований на території Донбаської національної академії будівництва і архітектури.
 

 
13.08.2013

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах