Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Святогірську відбулося виїзне засідання колегії управління

17-18 вересня в Святогірську відбулися дводенне виїзне засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації, семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад і райдержадміністрацій, обласна спартакіада серед працівників сфери фізичної культури та спорту Донецької області.

Колегія і семінар-нарада пройшли під головуванням начальника управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимира Мицика. Участь у засіданні взяли члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад і райдержадміністрацій, керівники обласних організацій та фізкультурно-спортивних товариств, представники управління.

Відкриваючи засідання, Володимир Мицик зазначив: «Представники Донецької області є орієнтиром, на який вся спортивна громадськість дивиться з великими сподіваннями. А ті досягнення, які приносять спортсмени Донеччини, мають у багато разів більше значення для України, ніж усі інші результати».

Згідно порядку денного, на засіданні були розглянуті три основні питання: 1) про національно-патріотичне виховання, 2) про роботу центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», 3) про роботу обласної СДЮСШОР з важкої атлетики та стан розвитку важкої атлетики у Донецькій області.

З доповіддю щодо роботи з національно-патріотичного виховання, яка проводиться в Донецькій області, виступив головний спеціаліст відділу організаційно-спортивної роботи управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Киричик. Він зазначив, що при проведенні обласних змагань з видів спорту на церемонії відкриття в обов’язковому порядку підіймається державний прапор України, виконується державний гімн, на закритті змагань переможці та призери отримують нагородну атрибутику із зображенням національної символіки. Відповідно до календарного плану спортивно-масових заходів Донецької області на 2015 рік, проводяться змагання з нагоди державних свят України. З метою підтримки іміджу України на міжнародних змаганнях спортсмени області в складі національних збірних команд представляють нашу державу та регіон, спортивна форма членів збірних команд України має зображення національної символіки.

5 вересня в Артемівську і 12 вересня в с. Ялта Першотравневого району відбулися зональні етапи обласної щорічної спартакіади серед допризовної молоді. Основною метою цих змагань є те, що воєнно-спортивні види, які входять до складу цієї спартакіади, виховують та готують майбутніх захисників України.

У рамках організації навчально-тренувальних зборів з видів спорту, майстер-класів провідних спортсменів області, членів збірних команд області та України в дитячо-юнацьких спортивних школах та загальноосвітніх навчальних закладах проводяться лекції, співбесіди з національно-патріотичного виховання.

Уже традиційними стали змагання за участю спецпідрозділів і військових. Так, у Красноармійську проведено ряд турнірів з футболу за участю представників військово-мобільного госпіталю № 66, Красноармійсько-Селидівського воєнного комісаріату, бійців 25-го батальйону і полку «Дніпро-1». Дотримуючись принципів патріотичного виховання молоді, у Красноармійську 26 серпня на СК «Металург» відбувся товариський матч з регбі між бійцями полку «Азов» і випускниками Красноармійської ДЮСШ. Аналогічним прикладом такого заходу є товариський футбольний матч між командами прикордонників, учасників АТО та командою ветеранів національної збірної команди України, який відбувся 12 вересня на стадіоні «Західний» у Маріуполі.

У рамках обміну досвідом з національно-патріотичного виховання 29-31 липня делегація Донеччини відвідала Львівську область. Цим семінаром-нарадою за участю керівників структурних підрозділів молоді та спорту Донецької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської обласних та відповідних районних державних адміністрацій започатковано традицію регулярних зустрічей, знайомства та обміну досвідом між працівниками галузі східних та західних регіонів України.

Про роботу в напрямку розвитку масового спорту доповів в.о. директора Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко. Він зазначив, що окрім обласного центру, що розташований в Дружківці (за адресою: вул. Тверська, 6), сьогодні на Донеччині діють 10 міських та 1 районний центри «Спорт для всіх», штат яких складає понад 60 одиниць. За 8 місяців 2015 року в Донецькій області проведено 637 спортивно-масових заходів, у яких взяло участь понад 57 тисяч осіб. На ці заходи було використано понад 15 тисяч бюджетних коштів. Найбільш активними центрами в роботі за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення є Артемівський, Добропільський, Костянтинівський і Маріупольський.

Донецька область взяла участь у всіх заходах, які проводилися Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у поточному році. Так, представники нашого регіону посіли 2 місце на фестивалі «Спортивна зима», 4 місце на фестивалі «Мама, тато, я – спортивна сім’я», 1 місце в змаганнях «Козацькі розваги», 4 місце у змаганнях з дворового футболу.

Досвідом щодо організації роботи міських центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» з колегами поділилися голова комітету по фізичній культурі та спорту Артемівської міської ради Віктор Лис і голова комітету з фізичної культури та спорту Костянтинівської міської ради Володимир Онофрійчук.

З інформацією про стан розвитку важкої атлетики у Донецькій області та роботу обласної СДЮСШОР з важкої атлетики доповів в.о. директора закладу, відповідальний за координацію та розвиток цього виду спорту в регіоні Ігор Конопльов.

Він зазначив, що за підсумками 2014 року Донецька область посіла найвищу сходинку всеукраїнського важкоатлетичного рейтингу. Сьогодні цей вид спорту культивується в Маріуполі, Вугледарі, Селидовому, Новогродівці, Білозерському, Дружківці, Краматорську, Красному Лимані, Артемівську та Волноваському районі. Окрім відділень обласної СДЮСШОР з важкої атлетики у вищезазначених містах, вид спорту розвивається в 6 ДЮСШ, Школі вищої спортивної майстерності та Донецькому вищому училищі олімпійського резерву ім. С.Бубки. Сумарне педагогічне навантаження тренерів-викладачів з важкої атлетики усіх організацій по області складає 35 ставок, загальна кількість тренерів – 21 особа. У 2015 році членами складів збірної команди України є 12 вихованців школи, серед яких діюча чемпіонка Європи Юлія Калина, незмінний учасник чемпіонатів світу та Європи протягом останніх двох років Роман Зайцев.

Старший тренер-викладач обласної СДЮСШОР з важкої атлетики, Заслужений тренер України Едуард Нафанець зазначив, що в поточному році спортсмени Донецької області кадетської і юніорської вікових категорій взяли участь у всіх міжнародних змаганнях. На чемпіонаті світу серед кадетів Ігор Обухов став переможцем, а Альона Шевкопляс здобула бронзову нагороду. На чемпіонаті світу серед юніорів Олена Коханенко посіла 6 місце, на чемпіонаті Європи серед кадетів Ігор Обухов та Альона Шевкопляс завоювали золоті медалі. На чемпіонат Європи серед юніорів, який проходитиме 1-8 жовтня в Литві, відібралися три спортсмена Донеччини: Олена Коханенко, Альона Шевкопляс і Максим Кобець.

Серед проблемних питань Едуард Нафанець окреслив нестачу інвентарю, недостатню кількість спортсменів дорослої вікової категорії, не проведення занять у центрі важкої атлетики на спортивній базі в Юр’ївці.

Підводячи підсумки засідання, Володимир Мицик висловив подяку всім представникам спортивної громадськості області, міст і районів, які, незважаючи на складні умови, забезпечували і забезпечують розвиток галузі в Донецькій області. З нагоди минулого свята – Дня фізичної культури та спорту – Володимир Мицик вручив працівникам фізкультурно-спортивних організацій області грамоти та подяки.

Після засідання колегії 17 вересня було проведено семінар-нараду з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад і райдержадміністрацій.

Актуальні проблеми спорту вищих досягнень у Донецькій області висвітлила в.о. директора Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова. Так, одним із нагальних питань сьогодення є приведення до сучасних вимог спортивних баз у містах та районах області, де ведуть підготовку спортсмени вищих категорій. Для цього необхідно вивчити стан спортивних об’єктів для занять певними видами спорту, залучити до їх реконструкції спонсорів, меценатів, містоутворюючі підприємства і придбати для цих об’єктів необхідні спортивні обладнання та інвентар.

Наступним важливим питанням є виділення вторинного житла для тренерів і спортсменів, які готові проживати в Донецькій області. Задля подальшого розвитку пріоритетних видів спорту, яких у регіоні налічується п'ятнадцять, необхідно повертати в міста та райони тренерські кадри, які виїхали підчас бойових дій. Зокрема, представники п’яти видів спорту продовжують підготовку за межами Донецької області: плавання, синхронного плавання, сучасного п’ятиборства, стрільби кульової, гімнастики спортивної. Таким чином, найголовнішими завданнями сьогодення є створення в містах та районах Донецької області умов для проживання та тренувань атлетів і тренерів та передача талановитих спортсменів до Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки і Школи вищої спортивної майстерності.

Також на семінар-нараді були розглянуті питання про формування річного звіту 2015 року за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» за оновленою формою, досвід роботи інструкторів з фізичної культури та спорту сільських рад з розвитку фізичної культури і спорту серед сільського населення на прикладі району, нові нормативні документи щодо організації роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, порядок присвоєння спортивних звань та розрядів, зміни в Єдиній спортивній класифікації України, підготовку спортивних споруд Донецької області до осінньо-зимового періоду.

18 вересня працівники сфери фізичної культури та спорту Донецької області взяли участь у Спартакіаді, в рамках якої змагалися з наступних видів спорту: волейбол, настільний теніс, шашки, шахи, дартс, бадмінтон.

 
 
 
 
 
19.09.2015

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах