Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Скорбим

Управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації повідомляє про трагічну подію – сьогодні, 25 квітня, на 76-му році пішов з життя майстер спорту СРСР з вільної боротьби, самбо та дзюдо, Заслужений тренер України Олександр Дмитрович Патрича.

Спортивна громадськість Донецької області пам’ятає Олександра Дмитровича як істинного патріота своєї справи, компетентного спеціаліста, чуйного та мудрого товариша. Його професійність, енергійність, відповідальність завжди будуть прикладом для колег.

За свою довгу трудову біографію Олександр Дмитрович вніс гідний вклад в життя Донецького регіону та України в цілому та назавжди залишиться в серцях людей, які знали його.

Управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації висловлює щирі співчуття рідним та близьким покійного.

 

Біографічна довідка

Патрича Олександр Дмитрович – майстер спорту СРСР з вільної боротьби, самбо та дзюдо, заслужений тренер України.

Народився 12 червня 1938 р. в с. Малоянисоль Володарського району Донецької області.

У 1961 р. виконав норму майстра спорту СРСР з вільної боротьби і самбо.

Будучи тренером, Олександр Дмитрович підготував кілька десятків майстрів спорту СРСР з самбо і дзюдо. Серед них – перший в Донецькій області майстер спорту з дзюдо Володимир Шевченко, майстер спорту міжнародного класу, 9-тиразовий чемпіон України, призер СРСР з дзюдо і самбо Валерій Зип, багаторазовий чемпіон України, призер спартакіади народів СРСР і чемпіонату СРСР з дзюдо Микола Домантович, чемпіонка України з дзюдо серед жінок Марина Беспалова, 2-разова чемпіонка світу та Європи з самбо Віталія Врублевська, багаторазова чемпіонка України, чемпіонка Європи, учасниця 2-х Олімпіад з дзюдо (Сідней і Афіни) Марина Прокоф’єва та ін.

За підготовку чемпіонки світу з самбо Віталії Врублевської йому присвоєно почесне звання «Заслужений тренер України».

Збірні команди інституту з боротьби самбо і дзюдо, керовані Олександром Партичею, неодноразово ставали призерами на першостях області та України серед ВНЗ.

У 1987 р. в Маріуполі на базі профспілкових шкіл ДСТ «Буревісник» і «Спартак» була створена спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з видів боротьби (класична, вільна і дзюдо), директором якої до 2009 р. був Олександр Дмитрович. Серед випускників школи – В’ячеслав Олійник, перший олімпійський чемпіон незалежної України з греко-римської боротьби.

Олександр Дмитрович був почесним президентом федерації боротьби куреш і кураш Донецької області, членом Президії та Конгресу Федерації грецьких товариств України.

 
25.04.2014

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах