Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Борець вільного стилю Олександр Хоцянівський виступив на своїх третіх Олімпійських іграх

9-10 серпня на Іграх XXXIII Олімпіади в Парижі відбулися змагання з вільної боротьби у ваговій категорії 125 кг, де Україну представив Олександр Хоцянівський – уродженець смт Андріївка, атлет Школи вищої спортивної майстерності Донецької області.

На стадії 1/8 фіналу жереб звів 34-річного українця з 30-річним грузином Гено Петріашвілі – срібним призером Олімпійських ігор-2020 та бронзовим призером Олімпійських ігор-2016, триразовим чемпіоном світу, дворазовим чемпіоном Європи, багаторазовим призером світових та європейських першостей. На жаль, Олександру не вдалося нав’язати конкурентну боротьбу титулованому супернику.

Петріашвілі дійшов до фіналу, що надало Хоцянівському змогу виступити у першій втішній сутичці за «бронзу». Суперником нашого борця став 32-річний Роберт Баран із Польщі, срібний та бронзовий призер чемпіонатів Європи. Після перших трьох хвилин Хоцянівський програвав 0:2, а в другому періоді суперник заробив ще одне залікове очко та довів сутичку до перемоги з рахунком 3:0.

«Золото» у ваговій категорії 125 кг здобув Гено Петріашвілі з Грузії, який у фіналі з рахунком 10:9 здолав іранця Аміра Хуссейна Заре. Бронзовими призерами стали Таха Акгюль із Туреччини та Гіоргі Мешвілдішвілі з Азербайджану.

Про свій виступ Олександр Хоцянівський розповів у ексклюзивному коментарі для «Суспільне Спорт» – офіційного транслятора Ігор-2024 в Україні:

«Позитивного нема нічого, бо знаю, що це були мої останні Олімпійські ігри. Вже не братиму участі в Лос-Анджелесі. Настрій негативний, бо це реально мій останній міжнародний старт, я так думаю. Як щодо українських? Може, ще відпочину, може, що ще поборемося. Але з міжнародними стартами все. Треба вже передавати досвід молодим, тренуватися з ними, щоб позаду була конкуренція, щоб хтось виріс. Кар’єра тренера? Цікавить, так. Досвіду багато, тому подивимося».

Олімпійські ігри-2024 для Олександра Хоцянівського стали третіми – дебютував він у Лондоні в 2012 році, а вдруге випробував себе на олімпійському рівні в Токіо у 2021 році. Олександр є заслуженим майстром спорту України. Спортивну кар’єру він розпочав у 1999 році в ДЮСШ смт Андріївка. У 2008 році закінчив Донецьке вище училище олімпійського резерву імені Сергія Бубки (наразі це Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки). Будучи борцем ШВСМ Донецької області, здобув «бронзу» чемпіонату світу 2019 року, бронзові нагороди чемпіонатів Європи 2014, 2019 та 2021 років, II Європейських ігор 2019 року, «бронзу» командних змагань Кубку світу 2022 року, а також нагороди турнірів у Туреччині, Грузії, Болгарії, Італії.

 

Світлини - скриншоти трансляції «Суспільне спорт»

10.08.2024

Новини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах