Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Маємо вишукувати нові можливості для розвитку спорту Донеччини в умовах воєнного стану

6 червня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася чергова в 2024 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом виконавчих органів рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, до якої також були долучені керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Напередодні розгляду питань порядку денного обласна делегація на чолі з Володимиром Мициком та спортивний актив міста Новодонецьке на чолі з начальником Новодонецької селищної військової адміністрації Юрієм Люлькою оглянули спортивні споруди громади та ознайомилися з умовами тренувань.

«Дякуючи героїчним Силам оборони України, ми маємо сьогодні можливість продовжувати виконувати свої функціональні завдання, кожен на своєму місці. Атлети Донеччини своїми перемогами прославляють Україну на міжнародному рівні: так, у 2024 році на 133 закордонних турнірах вони вибороли 249 медалей, з яких 109 золотих. Внеском у зміцнення іміджу регіону також є здобуття 1104 нагород (із них 441 золота) на 226 всеукраїнських змаганнях. Це свідчить про силу та незламність представників спортивної спільноти Донеччини. І в цей складний час ми маємо підтримувати наших спортсменів і тренерів стипендіями та одноразовими грошовими винагородами.

Враховуючи безпекову складову, раніше було прийнято рішення про заборону проведення обласних змагань на території Донеччини – натомість, за її межами в 2024 році станом на зараз відбувся 101 захід регіонального рівня. Через загострення ситуації в Донецькій області з минулого тижня актуалізовано нову вимогу – це призупинення до 1 вересня занять для дітей у спортивних секціях всіх форм власності на території Донеччини, у тому числі в ДЮСШ. При цьому до тренувань допускаються особи старше 18 років. Попри всі складнощі, одним із головних завдань для всіх нас залишається збереження контингенту вихованців та тренерсько-викладацького складу дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Зважаючи на всі умови воєнного стану, маємо вишукувати нові можливості для розвитку спорту Донеччини. Адже, за словами Президента України Володимира Зеленського, фізична культура – це не розвага, а безпека держави. Маємо спільно сприяти формуванню сильних тілом і духом молодих людей, загартованих фізично та ментально», - наголосив Володимир Мицик.

 

Почесною грамотою управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації за плідну співпрацю, всебічну підтримку та вагомий особистий внесок у розвиток спортивної сфери Володимир Мицик нагородив Юрія Люльку – керівника Новодонецької селищної військової адміністрації.

Грамотою управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації за підготовку команди-переможниці обласних змагань з баскетболу «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» відзначений Анатолій Філімонов – тренер-викладач Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи з ігрових видів спорту та єдиноборств.

 
 
 

Присутні на відеоконференції керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад поділилися інформацією щодо стану справ у сфері в територіальних громадах під час воєнного стану, доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Окремо були зазначені: питання призупинення навчально-тренувального процесу в ДЮСШ і заходів щодо збереження контингенту вихованців та тренерсько-викладацького складу, структура управління фізичною культурою і спортом, фінансування на розвиток сфери, стан та режим роботи базових спортивних споруд, пошкодження спортивної інфраструктури, підтримка провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки Ігор Анушкевич акцентував увагу спортивного активу громад на тому, що наразі в закладі створені гідні умови для навчання, тренування і проживання юних атлетів. Учні коледжу здобувають освіту в аудиторіях та спеціалізованих приміщеннях на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Зроблено косметичний ремонт у гуртожитку, покращено роботу їдальні. Задля тренувань з різних видів спорту облаштовані спортивні зали та майданчики, і ця робота триватиме й надалі. Для безпеки життя дітей та працівників коледжу обладнані укриття.

У коледжі ім. С. Бубки наразі культивуються 15 видів спорту (новими цьогоріч є веслування на байдарках і каное та скелелазіння), працюють 36 тренерів-викладачів. Набір у шкільний блок ДОСФКСП ім. С. Бубки (7-11 класи) триває протягом всього навчального року. А на перший курс коледжу до участі у вступній кампанії за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» запрошуються учні 9-х та 10-х класів, які мають свідоцтво про базову загальну середню освіту: реєстрація в електронному кабінеті розпочнеться з 25 червня, подача документів – з 1 липня. Зарахування відбудеться не пізніше 31 липня.

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на тому, що одним із базових документів на національному рівні є Стратегія розвитку фізичної культури і спорту на період до 2028 року. Перший її напрямок – це «Фізично активна нація»: здійснення заходів щодо змістовного дозвілля різних груп населення у вигляді проведення занять фізичною культурою і спортом із дотриманням безпекових вимог. Гарним помічником у цьому виступає соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України», що реалізується мережею центрів «Спорт для всіх». Загальнодоступність до тренувань для українців забезпечує мобільний застосунок «Активні парки 2.0». Другий напрям Стратегії – це «Спорт вищих досягнень»: заходи з підготовки спортсменів збірних команд до міжнародних стартів, підтримки діяльності закладів, спортивна медицина та антидопінгова діяльність. Третій напрям Стратегії – це «Цифрова трансформація сфери фізичної культури і спорту»: створення цифрових інструментів керування і досягнення прозорості та доступності інформації, підтримка ініціатив у сфері спортивних IT-стартапів (Єдиний електронний реєстр спортивних споруд, Онлайн-сервіс для присвоєння спортивних звань, Єдиний електронний календарний план, Електронна картка спортсмена). Четвертим і п’ятим напрямами Стратегії є «Спортивна інфраструктура» і «Кадрове забезпечення сфери фізичної культури і спорту».

Головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов доповів про заходи щодо наповнення Електронного реєстру спортивних споруд, який веде Міністерство молоді та спорту України. У 2023 році до цього реєстру було внесено 43 спортивні об’єкти, розташовані на підконтрольній Україні території Донецької області. З 1 травня 2024-го реєстр запрацював повноцінно, і наразі постає завдання щодо внесення до нього також зруйнованих і пошкоджених споруд, у тому числі тих, які нині перебувають в окупованих громадах регіону.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко зауважив, що одним із головним напрямків роботи, спрямованих на розвиток масового спорту, залишається реалізація соціального проєкту президента України «Активні парки – локації здорової України». Станом на сьогодні з мешканцями Донеччини працюють 7 координаторів цього проєкту: 4 – на території Донецької області, 3 – поза її межами (в містах Дніпро, Київ та Львів). Актуальним питанням залишається пошук ініціативних людей, які готові долучитися до реалізації зазначеного проєкту та сприяти охопленню руховою активністю більшої кількості внутрішньо переміщених осіб. Наразі Донецький обласний центр населення «Спорт для всіх» плідно співпрацює з гуманітарними хабами, завдяки чому регулярно проводяться різноманітні фізкультурно-спортивні заходи, зокрема, заняття з фітнесу для всіх бажаючих.

Директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко висвітлив питання про впровадження системи проведення онлайн-змагань. Так, станом на сьогодні проводяться обласні турніри з низки неолімпійських видів спорту, реалізуються проєкти Біговий клуб «Донеччина» і «Фітнес на відкритому повітрі». Бігова спільнота бере участь у різноманітних челенджах та щотижня сумарно набігає до 2 тис. км. У рамках проєкту «Фітнес на відкритому повітрі» із залученням мешканців Донецької області проведено цикл фізкультурно-оздоровчих та масових заходів – до Дня прогулянки у парку, Міжнародного дня спорту на благо розвитку миру, Дня здоров’я, Дня довкілля, Всесвітнього дня руху для здоров’я, Дня сім’ї, Європейського дня парків, Дня захисту дітей, і ця робота триватиме й надалі.

Патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» є традицією щорічного вшанування пам’яті загиблих воїнів. Він проводиться з метою формування національно-патріотичної свідомості українців та приурочується до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, що відзначається 29 серпня. До забігу можуть долучитись усі бажаючі: після онлайн-реєстрації кожен учасник отримує персональний номер із прізвищем Героя та долає обрану по своїх силах дистанцію в будь-якому місці.

Головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко розповіла про нове в законодавстві, що стосується, зокрема, трудових відносин при передачі суб’єкта господарювання (регламентованих Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України»), оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану, порядку здійснення правового моніторингу щодо підзаконних нормативно-правових актів, встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору за ініціативи роботодавця, застосування англійської мови в Україні, а також зазначила актуальні зміни в наказах Міністерства молоді та спорту України.

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): x.com/sportdonoda

07.06.2024

Новини

Розклад виступів олімпійців Донецької області на Іграх-2024 у Парижі

 

Триває реєстрація на забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України»

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах