Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Конференція «Підсумки-2023» у рамках форуму «Спортивна Донеччина»

У рамках форуму «Спортивна Донеччина» відбулася конференція «Підсумки-2023», де про роботу за минулий рік та плани на найближче майбутнє розповіли керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Розповсюджуємо практику презентацій діяльності спортивних комунальних закладів Донеччини, з відкритим онлайн-доступом для всіх бажаючих. 2023-й виявився роком становлення після подолання складних випробувань, викликаних повномасштабним російським воєнним вторгненням. Нашим організаціям довелося релокуватися в інші більш безпечні регіони України, але при цьому вони продовжують повноцінно працювати над поставленими завданнями. У кожного закладу є свої здобутки, свої проблеми, нагальні питання. Я вдячний керівникам та працівникам за те, що продовжуєте тримати спортивний стрій, попри вже друге переміщення під час війни з 2014 року», - сказав у вітальному слові начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

На конференції з доповідями виступили п’ять спікерів.

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки Ігор Анушкевич зауважив, що навесні 2022 року заклад змінив місце функціонування з Бахмута на Полтаву, і вже в 2023 році видав 52 свідоцтва про базову загальну середню освіту, 64 свідоцтва про повну загальну середню освіти, 22 дипломи молодшого спеціаліста.

Учні коледжу проходять навчання в аудиторіях та спеціалізованих приміщеннях на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Зроблено косметичний ремонт у гуртожитку, покращено роботу їдальні. Задля тренувань з різних видів спорту облаштовані спортивні зали та майданчики, і ця робота триватиме й надалі. Для безпеки життя дітей та працівників коледжу обладнані укриття.

У коледжі наразі культивуються 15 видів спорту (новими цьогоріч є веслування на байдарках і каное та скелелазіння). На початок грудня 2023 року заклад нараховує 297 учнів та студентів: 121 – у шкільному блоці, 176 – у коледжному блоці. Працюють 37 тренерів-викладачів, з них 26 штатних та 9 сумісників. За підсумками 2023 року 26 спортсменів ДОСФКСП ім. С. Бубки увійшли до збірних команд України. Загалом у активі учнів коледжу – 25158,7 рейтингових очок. Найбільші досягнення в 2023-му мають: Марія Єфремова (вільна боротьба), Станіслав Сагір (дзюдо), Данило Чиняков, Святослав Ангелов, Владислав Голованов (важка атлетика), Єлизавета Безверхня (бокс).

 
 

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко зазначив, що саме через масовий спорт прищеплюється звичка до постійних занять фізичною активністю. Мережа «Спорт для всіх» у Донецькій області складається з 21 центру – 1 обласного, 16 міських, 4 селищних. У громадах Донеччини працюють 9 центрів «Спорт для всіх», ще 3 центри здійснюють діяльність за межами регіону. Протягом 2023 році в населених пунктах Донецької області центрами «Спорт для всіх» проведено близько 300 спортивно-масових заходів.

Соціальний проєкт Президента України «Активні парки – локації здорової України» у 2023 році отримав новий поштовх для розвитку. 9 координаторів проєкту провели 550 заходів у 8 громадах Донеччини: Білозерській, Добропільській, Дружківській, Мирноградській, Новогродівській, Олександрівській, Покровській та Селидівській.

Серед спортивно-масових заходів регіонального рівня, що пройшли за ініціативи обласного центру «Спорт для всіх», знаковими були: фестиваль «Спортивне сузір’я Донеччини – 2022», захід з нагоди 20-ї річниці мережі центрів «Спорт для всіх», «Веселі старти» до Міжнародного дня захисту дітей, захід «Захисник Донеччини», автопробіг з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, форум Pro Sport, сходження на Говерлу до Дня захисників і захисниць України та Дня пішої ходьби, бігова естафета до Дня Збройних Сил України, змагання серед школярів «Веселі старти». Також було започатковано роботу тенісного клубу для ВПО у смт Слобожанське та бігового клубу «Донеччина».

 
 

Директор Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова наголосила, що кількість відділень закладу наразі становить 18 – так, у травні 2023 року в ШВСМ додалося скелелазіння. Як і раніше, проходять навчально-тренувальні збори та беруть участь у змаганнях представники боксу, боротьби вільної, боротьби греко-римської, важкої атлетики, велоспорту, вітрильного спорту, водного поло, волейболу, гандболу, дзюдо, легкої атлетики, плавання, стрільби кульової, стрибків у воду, сучасного п’ятиборства, триатлону, тхеквондо (ВТФ).

Загальна кількість учнів-спортсменів Школи вищої спортивної майстерності Донецької області в 2023 році становила 314 осіб: 211 – постійного складу, 103 – змінного. До складу збірних команд України увійшло 90 спортсменів ШВСМ: основний склад – 54, кандидати – 24, резерв – 12. Навчально-тренувальну роботу здійснювали 53 кваліфіковані тренери-викладачі (з них – 32 штатні). Їхній спільний здобуток на чемпіонатах України становить 314 медалей різного ґатунку, на чемпіонатах світу та Європи – 25 нагород.

Найбільш значні результати на офіційних міжнародних змаганнях серед представників ШВСМ показали: Вікторія Ткачук, Михайло Брудін (легка атлетика), Андрій Гарбар, Артем Гарбар (тхеквондо ВТФ), Кирило Ітулін (стрільба кульова), Ксенія Горєлова (скелелазіння), Ольга Івженко, Ілля Москаленко, Владислав Прилипко (важка атлетика), Марія Єфремова, Микита Гончаров (боротьба вільна).

Щодо ігрових видів спорту, спортсмени Школи вищої спортивної майстерності Донецької області мають такі здобутки в сезоні 2022-2023: волейбольна команда «Бахмут-ШВСМ» виграла чемпіонат України серед чоловічих команд Вищої ліги, гандбольна команда «Донбас» здобула бронзові нагороди чемпіонату України серед чоловічих команд (Суперліга) і Кубку України, ватерпольна чоловіча команда «Маріуполь» посіла 3 місце на чемпіонаті України (Суперліга), ватерпольна жіноча команда Донецької області стала другою на чемпіонаті України (Вища ліга) та за підсумками Кубку України.

 
 

Начальник Донецького регіонального центру «Інваспорт» Костянтин Шевченко відзначив, що очолювана ним організація опікується як спортом вищих досягнень – підготовкою до найпрестижніших змагань, зокрема, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, – так і реабілітацією, залученням осіб з інвалідністю до регулярних занять фізичною культурою. Воєнні реалії сьогодення потребують пошуку нових форм роботи.

Протягом 2023 року 54 спортсмени з інвалідністю Донеччини взяли участь у 33 міжнародних навчально-тренувальних зборах, 194 атлети були залучені до 59 всеукраїнських зборів. Проведено 18 обласних заходів.

До складу національної збірної команди України від Донецької області входять 70 спортсменів з інвалідністю (50 чоловік – паралімпійські та дефлімпійські види). У 14 всеукраїнських змаганнях взяли участь 52 спортсмени, які здобули 115 медалей (69 золотих, 32 срібні, 14 бронзових). За підсумками виступів на 27 міжнародних змаганнях 78 спортсменів стали володарями 87 медалей (40 золотих, 33 срібних, 14 бронзових), а також встановили 9 рекордів світу та 6 рекордів Європи.

 

Директор Обласної дитячо-юнацької спортивної школи з кікбоксінгу Олександр Гончаров зауважив, що спільними зусиллями в закладі вдалося збільшити учнівський контингент – якщо наприкінці 2022 року кількість вихованців складала 236 осіб, то вже зараз це 320 вихованців. Склад тренерів-викладачів відповідно збільшився з 12 до 15. І відповідна робота триватиме й надалі.

Підсумки участі вихованців обласної спортшколи на змаганнях з кікбоксингу WAKO у 2023 році такі: 111 золотих медалей (з них 66 на обласних змаганнях, 34 – на всеукраїнських, 13 – на міжнародних); 81 срібна медаль (58 – на обласних змаганнях, 20 – на всеукраїнських, 3 – на міжнародних); 65 бронзових медалей (24 – на обласних змаганнях, 31 – на всеукраїнських, 4 – на міжнародних). Амбітний план на перспективу – вибороти ліцензію на Всесвітні ігри 2025 року з кікбоксингу WAKO в розділі К-1.

 

Завершилася конференція церемонією нагородження спортивного активу Донецької області.

Пам’ятною медаллю та Почесною грамотою Донецької облдержадміністрації нагороджена головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Олена Богданович.

Почесними грамотами Донецької облдержадміністрації також відзначені: начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій, пресслужба управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Максим Кириченко.

Подяку Донецької облдержадміністрації висловлено координатору роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донеччини Галині Кірпулянській.

Пам’ятні знаки «Кращий спортсмен з олімпійських видів спорту» (за квітень, серпень, жовтень 2023 року) отримали тхеквондисти Школи вищої спортивної майстерності Донецької області, майстри спорту України міжнародного класу Андрій та Артем Гарбари. Як кращий тренер з олімпійських видів спорту відзначений їхній наставник Юрій Бірюков.

Подяку Міністерства молоді та спорту висловлено директору Дитячо-юнацької спортивної школи міста Покровськ, першому віцепрезиденту Донецької обласної громадської організації «Федерація регбі Донецької області» та громадської організації «Федерація регбіліг Донецької області» Ігорю Юркіну.

Почесною грамотою управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації нагороджена Олена Уварова.

«Дякую всім за особистий внесок у спортивні досягнення Донецької області! Спільними зусиллями рухаємося вперед, до нових перемог. Віримо в Збройні Сили України! Допомагаємо мешканцям Донеччини ставати сильнішими, здоровішими та стійкішими до будь-яких випробувань!», - резюмував Володимир Мицик.

Переглянути відеозапис прямого ефіру конференції «Підсумки-2023» у рамках форуму «Спортивна Донеччина» можна за посиланням: https://www.facebook.com/sportdonoda/videos/2300780983994098.

 
 
 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

27.12.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах