Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Шлях до спортивних вершин – через масовий спорт

21 грудня учасники форуму «Спортивна Донеччина» в контексті реалізації соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» долучилися до семінар-тренування «Шлях до спортивних вершин» і колективного забігу.

«Приємно бачити в спортивній формі не тільки атлетів і тренерів, але й функціонерів сфери спорту – адже власним прикладом ми маємо залучати якомога більше пересічних громадян Донецької області до регулярної фізичної активності. Гарним помічником у цьому в 2023 році став проєкт «Активні парки – локації здорової України»: завдяки державній субвенції вдалося забезпечити роботу 9 координаторів, які різноманітними тренуваннями та змаганнями охопили мешканців 8 громад Донеччини. Разом ми зможемо зробити свій внесок у виховання здорової та сильної української нації!», - зазначив начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

Модератором семінар-тренування виступив директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко. Він наголосив, що шлях до спортивних вершин базується на розвитку масового спорту, тож цьому напрямку на Донеччині й надалі приділятиметься величезна увага.

Учасники заходу переглянули відеоролик, що презентував різні форми діяльності координаторів соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» протягом 2023 року.

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки, заслужений тренер України з дзюдо Ігор Анушкевич відзначив вагомість для спеціалістів, тренерів і координаторів «Активних парків» теоретичної підготовки, що включає напрямки: здоров’я і безпека, фітнес і тренування, педагогіка і спілкування, фізіологія та анатомія, індивідуалізація (персоніфікація), оцінка відстеження. Важливо, що можливості для регулярної фізичної активності на доступних спортмайданчиках сьогодні створені для представників усіх вікових категорій: від малечі до старшого покоління.

Заслужений тренер України з легкої атлетики, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Костянтин Степанцов зауважив, що біг використовується практично у всіх видах спорту – зокрема для розминки, для відновлення, для розвитку якостей. Але якщо займатися тільки бігом, важливо убезпечити себе від травм – задля цього необхідно поєднувати забіги з укріпленням зв’язок стопи, коліна, м’язів пресу та спини. Також значущим для розвитку бігової спільноти є створення атмосфери теплого спілкування і взаємопідтримки між її учасниками, проведення спільних активностей.

 
 
 

Заслужений тренер України з тхеквондо (ВТФ) Юрій Бірюков запропонував для популяризації проєкту «Активні парки – локації здорової України» проведення на різних спортмайданчиках показових виступів та відкритих тренувань за участю досвідчених спортсменів. Аби зацікавити дітей, варто спочатку продемонструвати їм виконання базових вправ, стретчинг, а також, для яскравості, розбиття тренувальних дошок.

Директор Школи вищої спортивної майстерності Донецької області, майстер спорту України з легкої атлетики Крістіна Русінова підкреслила, що біг є одним із найкращих і найлегших видів рухової активності. Але новачкам бігової спільноти необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем, аби якісь наявні захворювання в поєднанні з бігом не спричинили загострення проблем. Також під час занять потрібно враховувати необхідність повноцінного сну та харчування. А декому за станом здоров’я, можливо, краще розпочати заняття з такого виду активності, як спортивна ходьба.

 

Новим напрямком соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» у 2023 році стало створення бігових клубів. Мешканців Донецької області, прихильників рухової активності, об’єднав біговий клуб «Донеччина», заснований на початку вересня до Дня фізичної культури і спорту України. Його чисельність постійно збільшується, а досягнення, зафіксовані в однойменній Телеграм-групі, дозволяють клубу регулярно посідати 2 сходинку у всеукраїнському рейтингу бігових спільнот.

Задля більшої пізнаваності та згуртованості біговий клуб «Донеччина» отримав власне брендування. Прапор клубу начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик урочисто вручив Альоні Лазаревій – активній учасниці бігової спільноти Донецької області, заступниці директора Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи, яка пообіцяла особисто виступати на забігах із цим прапором, а також передавати його іншим членам клубу.

Після завершення семінар-тренування «Шлях до спортивних вершин» усі його учасники долучилися до колективного забігу під прапором бігового клубу «Донеччина» – кожен подолав дистанцію по власних силах.

 
 
23.12.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах