Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На форумі «Спортивна Донеччина» підсумували роботу громад у 2023 році

21 грудня в рамках форуму «Спортивна Донеччина» відбувся «Круглий стіл» на тему «Робота територіальних громад Донецької області у сфері фізичної культури та спорту в 2023 році».

У заході, організованому за ініціативи Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» і за підтримки управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації, в онлайн і офлайн режимах взяли участь очільники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом, керівники обласних і місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Форум розпочався з виконання гімну України, після чого всі вшанували пам’ять воїнів, загиблих у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність нашої держави, а також цивільних мешканців, яких вбили російські окупанти.

В рамках «Круглого столу» виступили п’ять спікерів.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик у своїй доповіді підбив загальні підсумки роботи 2023 року в спортивній сфері Донеччини, відзначивши поточні досягнення й актуальні проблемні питання, а також окреслив цілі та завдання для громад на наступний 2024 рік.

«Дякуючи всім захисникам і захисницям України, які боронять незалежність і територіальну цілісність держави, спортивне життя Донеччини триває, наші атлети та тренери продовжують прославляти Україну на міжнародних аренах. Водночас розвивається масовий спорт, що наразі є не лише запорукою здоров’я, а й засобом підтримки морального духу та єдності. В умовах воєнного стану, що несумісні зі звичайною практикою розвитку спорту, кожному з нас довелося адаптувати свою діяльність. Маємо спільні досягнення, і задля їх примноження важливо постійно підтримувати взаємозв’язок, спілкуватися, на власні очі бачити реальну ситуацію в громадах Донецької області. Разом – нам будь-які випробування до снаги!», - звернувся до колег Володимир Мицик.

 

Незважаючи на всі складнощі, з бюджету Донеччини продовжується підтримка обласної штатної спортивної команди резервного спорту – до її складу в 2023 році увійшли 23 перспективних атлети від 15 до 22 років. Обласні щомісячні стипендії цьогоріч отримували 75 спортсменів і 30 тренерів. Також виплачені одноразові грошові винагороди за зайняті 1-3 місця на офіційних міжнародних змаганнях. Підтримку спортсменів та тренерів за рахунок місцевих бюджетів у 2023 році здійснювали: виплатами стипендій – Бахмутська, Курахівська, Мангушська, Мирноградська, Олександрівська та Покровська громади; винагородами – Краматорська, Слов’янська, Курахівська, Мангушська, Покровська громади.

Наявний результат спільної роботи – це здобутки спортсменів Донецької області. Так, з початку 2023 року вони вибороли 742 міжнародні нагороди, з яких 315 золотих – тобто таку кількість разів на честь перемог представників Донеччини лунав гімн України та майорів синьо-жовтий прапор. На рахунку спортсменів з олімпійських видів спорту – 222 нагороди, 428 медалей здобули неолімпійці, 88 нагороди мають у активі спортсмени з видів спорту осіб з інвалідністю.

З початку російського повномасштабного вторгнення руйнувань і пошкоджень зазнали понад 70 спортивних об’єктів у Донецькій області. Постраждала інфраструктура обласних закладів – спортивний комплекс з велосипедного спорту в Лимані, приміщення Донецького регіонального центру спортивної медицини і Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки в Бахмуті. Також у місті Бахмут зруйнована база олімпійської та паралімпійської підготовки – спортивний комплекс «Металург». Багато понівечень внаслідок російських обстрілів зазнала спортивна інфраструктура Маріуполя. Загалом у Донецькій області постраждали 11 стадіонів, 19 спортивних комплексів, 8 спортивних баз дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Все це задля подальшого відновлення зафіксовано у Держаному реєстрі руйнувань та пошкоджень.

 

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко зауважив, що одне із завдань держави, без виконання якого неможливо побудувати сильну та здорову націю – це зробити масовий спорт максимально доступним для населення. Задля цього на території Донеччини у своїх громадах працюють 8 центрів «Спорт для всіх»: Білозерський, Добропільський, Дружківський, Мирноградський, Новогродівський, Олександрівський, Покровський та Селидівський. За межами області змогли налагодити діяльність Авдіївський, Бахмутський і Костянтинівський центри, які згуртовують навколо себе переселенців.

На базі центрів «Спорт для всіх» у Білозерському, Мирнограді, Новогродівці, Покровську функціонують спортивні клуби – вони дозволяють дітям та юнакам проводити тренування за різними видами спорту.

У 2023 році на території Донецької області вдалося відновити діяльність у рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Наразі 9 координаторів проєкту проводять регулярні тренування та змагання для мешканців 8 громад: Білозерської, Добропільської, Дружківської, Мирноградської, Новогродівської, Олександрівської, Покровської та Селидівської.

Протягом року в громадах Донеччини центрами фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» проведено близько 300 заходів з урахуванням безпекових норм. Місцеві центри активно долучилися до естафети з нагоди Дня Збройних Сил України, організували участь команд своїх громад у обласних змаганнях «Веселі старти». У Добропіллі вже доброю традицією стало проведення змагань за участю команд силових структур. Активну в роботі з мешканцями громади, починаючи з серпня 2023 року, веде Дружківський міський центр «Спорт для всіх».

 

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій висвітлила питання про відновлення діяльності ДЮСШ і громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості на території Донецької області.

Так, станом на початок 2023 року в регіоні функціонували 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, з яких 14 обласних, 23 – підпорядковані територіальним громадам, 3 – профкомам підприємств. Активну роботу наразі ведуть усі обласні ДЮСШ. Серед місцевих спортшкіл у штатному режимі працюють ДЮСШ у Покровську, Українську, Добропіллі, Мирнограді, Селидовому, Іллінівці; у дистанційному режимі – ДЮСШ Слов’янська; у змішаному режимі – ДЮСШ Бахмута, Костянтинівки, Дружківки, Краматорська, Курахового, Лиману, Очеретиного. Залишаються в простої спортшколи Авдіївки, Мар’їнки, Вугледару, Волновахи, Олександрівки. Тимчасово припинили діяльність Соледарська і Торецька ДЮСШ.

За попередніми даними звіту річної статистичної звітності за формою № 5-ФК, протягом 2023 року загальна кількість учнів ДЮСШ Донецької області збільшилася на 931 особу (на початок року – 4749, наприкінці – 5680), загальна кількість тренерів-викладачів залишилась майже незмінною (на початок року – 366, наприкінці – 364 тренери, з яких близько 65% є штатними). На жаль, великим показником залишається відсоток тренерів ДЮСШ, з якими тимчасово припинено/призупинено дію трудового договору (26,3% від загальної кількості) – більшість із них у Краматорську.

До початку російського повномасштабного вторгнення на території Донеччини здійснювали діяльність 30 обласних громадських організацій (федерацій) з олімпійських видів спорту та 55 – з неолімпійських. У зв’язку з колабораційною діяльністю, неможливістю установлення місцезнаходження на підконтрольній території України або за кордоном керівників обласних громадських об’єднань, у грудні 2022 року призупинено договори про співробітництво з громадськими організаціями, які розвивали види спорту куреш та кураш, спортивний туризм, фунакоші шотокан карате.

Проводиться робота щодо укладення на 2024 рік договорів про співробітництво з громадськими організаціями (федераціями). Наразі завершується уточнення інформації щодо їхніх керівників (або осіб з керівного складу), які знаходяться за кордоном, на непідконтрольних територіях, які призвані до лав ЗСУ або місце перебування яких невідомо.

 

Перший віцепрезидент, виконавчий директор ГС «Асоціація футболу Донецької області» Олександр Косевич відзначив, що у футбольному житті регіону в умовах війни головним завданням стало надання прихистку для вихованців спеціалізованих та футбольних шкіл – і це вдалося зробити зусиллями президентів футбольних клубів, фахівців, тренерів, керівників осередків обласної асоціації на місцях. Триває методичне забезпечення тренувального процесу, надання необхідного інвентаря, м’ячів, форми. Наразі юні футболісти прагнуть проводити тренування та підвищувати свою майстерність на майданчиках Добропілля, Краматорська, Дружківки, Селидового, Мирнограду, Покровська. П’ять дитячих колективів у 2023 році зібрались на «Фестивалі масового футболу».

Футбольна команда «Донбас» на змаганнях у форматі 8х8 вийшла до фіналу Кубку Миколи Кудрицького, що проводився на Дніпропетровщині, та виграла турнір «Весна.2023». На великому полі «Донбас» посів третє місце в розіграші Суперліги Дніпропетровської області та став півфіналістом Кубку області. Футзальний колектив Донеччини «Дон Мар Авто» тріумфував у Другій лізі Дніпропетровської області, «Бронзовій лізі» на Всеукраїнському фіналі аматорської футзальної ліги та в груповому етапі розіграшу Кубку Націй 2023. Чемпіонат Донецької області з футзалу 2023 року виграла команда «Слов’янськ-АТО».

Члени виконкому обласної асоціації футболу та актив організації беруть дієву участь у волонтерській діяльності: гуманітарні вантажі доставляють у Покровськ, Краматорськ, Слов’янськ, Мирноград, Родинське, Добропілля, Білицьке, Селидове та інші населені пункти Донеччини.

 

Про діяльність в умовах воєнного стану ГО «Донецька обласна федерація дзюдо» розповів президент цієї організації Дмитро Ігнатенко. Так, війна порушила цикли підготовки тренерів і спортсменів високого класу, що тривають близько 10-12 років. Але навіть попри це кропітка та завзята праця приносить високі результати.

Дзюдоїсти Донеччини в 2023 році здобули на національних змаганнях низку нагород, зокрема 8 золотих медалей чемпіонатів України різних вікових груп – це рекордний для регіону річний показник у цьому виді спорту. Дзюдо Донеччини має значні досягнення і на міжнародній арені: цьогоріч Аліна Шилова виборола «срібло» на Кубку Європи серед дорослих у Латвії, Станіслав Сагір серед кадетів став срібним призером чемпіонату Європи в Португалії та бронзовим призером Кубку Європи у Чехії. Меланія Водянна виборола «бронзу» Кубку Європи серед юніорок до 21 року в Угорщині. Вікторія Сотник була бронзовою призеркою Кубку Європи серед кадетів у Латвії.

Завдяки підтримці Міжнародної федерації дзюдо, в 2022 році 30 спортсменам Донеччини надали можливість якісно тренуватися в Румунії, 20 спортсменам – в Угорщині, також деякі члени збірної області продовжили свою підготовку в Словаччині, Польщі та Німеччині. На території Донеччини заняття для дзюдоїстів сьогодні проходять у 5 громадах – Слов’янській, Покровській, Лиманській, Добропільській та Мирноградській. Також представники регіону тренуються в інших містах України – Києві, Ужгороді, Полтаві.

 

«Підґрунтям високих результатів наших спортсменів є ефективна робота дитячо-юнацьких спортивних шкіл, тож громадам потрібно зробити все можливе, аби відновити діяльність ДЮСШ у звичайному режимі, при цьому враховуючи безпекові вимоги. Питання підтримки спортсменів і тренерів стипендіями, винагородами – це питання престижу і України, і Донецької області, і окремої громади, яку представляє атлет на турнірах найвищого рівня. А в 2024 році відбудуться найпрестижніші змагання – Олімпійські та Паралімпійські ігри, тож маємо всіляко забезпечити підготовчий процес кандидатів для участі в Іграх від Донецької області. Мережа центрів «Спорт для всіх» продемонструвала свою ефективність, тому її збереження та забезпечення роботи координаторів соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» – також обов’язкове завдання на наступний рік. Управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації завжди готове допомогти громадам у наданні всебічної допомоги з робочих питань та очікує повноцінного зворотного зв’язку. Адже тільки спільними зусиллями та сумлінною працею ми зможемо досягти поставлених цілей! Вітаю всіх колег з прийдешніми святами – Різдвом Христовим і Новим 2024 роком! Нехай всі мрії та сподівання здійснюються, скоріше настане мир, і ми змогли б відсвяткувати Перемогу в рідній Донеччині», - резюмував начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

Переглянути відеозапис прямого ефіру «круглого» столу в рамках форуму «Спортивна Донеччина» від 21 грудня можна за посиланням: https://www.facebook.com/sportdonoda/videos/300977969596218.


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

23.12.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах