Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Переможець Ігор Нескорених Олександр Маковей тренується з дефлімпійцями Донецької області

Спортивна спільнота Донеччини завжди рада вітати у своїх лавах захисників і захисниць України, які вбачають для себе фізкультурно-спортивний напрямок дієвим засобом реабілітації та самовираження.

Так, капітан збірної України на «Invictus Games 2023», сержант Збройних Сил України Олександр Маковей наразі має можливість підвищити свою спортивну майстерність у рамках навчально-тренувальних зборів, що проводить у місті Бровари Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», підпорядкований Донецькій обласній державній адміністрації.

Підготовкою Олександра Маковея на зборах опікуються заслужені тренери України з міста Маріуполь Наталя Василенко та Юрій Ревенко. Безцінним досвідом для українського воїна є спільні заняття з чемпіонками Дефлімпійських ігор, заслуженими майстрами спорту України Наталією Урсуленко та Риммою Філімошкіною.

На НТЗ із Олександром особисто познайомився і начальник ДРЦ «Інваспорт» Костянтин Шевченко, який передав захиснику слова глибокої шани та сердечної вдячності від Донецької облдержадміністрації, управління фізичної культури та спорту ОДА і всієї спортивної спільноти регіону.

 

Олександр Маковей – уродженець Хмельниччини, учасник російсько-української війни, повний кавалер ордена «За мужність».

У мирному житті Олександр – маляр-штукатур. У 2009 році підписав контракт із ЗСУ. А вже в 2014-му відправився в район бойових дій – спочатку в Слов’янськ, а потім у ще кілька найгарячіших на той час напрямків. Після поранень і контузій він у березні 2015-го повернувся з війни до цивільного життя. Спробував різні види реабілітації, але зупинився на спортивній. Брав участь у національних змаганнях «Ігри Несокрених» 2019-2020 років, «Ігри героїв»-2021.

Через російське повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022-го, незважаючи на минулі травми, Олександр Маковей знову звернувся до ТЦК. Він захищав Київщину, боронив українську землю в районах міст Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Під час одного з мінометних обстрілів у червні 2022-го боєць отримав вогнепальне поранення тазу та нижніх кінцівок. Невідкладну медичну допомогу та перше лікування Олександру надали в Краматорську, а потім був довгий шлях лікування в Дніпропетровську і Хмельницькому. Сам захисник розповів, що після поранення та 14-ти пережитих операцій йому так і не вдалося повністю відновити всі функції ніг.

На міжнародних змаганнях «Ігри нескорених», що проходили у вересні 2023 року в німецькому Дюссельдорфі, Олександр Маковей був капітаном збірної команди України. І саме він здобув перше для країни «золото» цих Ігор – у легкоатлетичній дисципліні штовхання ядра. Віримо, що завдяки неймовірній силі духу, стійкості та мужності на Олександра попереду чекає багато яскравих спортивних здобутків!

04.12.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах