Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Плідна співпраця управління зі спортивними федераціями Донеччини є запорукою нових здобутків і перемог

У розвитку спортивної сфери Донецької області важливу роль відіграють регіональні громадські організації з видів спорту, з якими співпрацює управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації. Третє в 2023 році засідання координаційної ради, у рамках якого обговорили нагальні питання, відбулося 15 листопада.

«Дякуючи Збройним Силам України та всім, хто боронить країну, ми маємо можливість працювати, робити все, аби наші атлети і тренери продовжували гідно представляти Донеччину та Україну на спортивних аренах. Я вдячний кожному і кожній, хто в непростих умовах сьогодення докладає максимум особистих зусиль для примноження наших славних традицій. Так, у 2023 році станом на середину листопада нам разом вдалося провести 121 обласний захід. На 392 всеукраїнських змаганнях спортсмени Донецької області здобули 1886 медалей, з яких 676 золотих. А на 307 турнірах міжнародного рівня представники Донеччини вибороли 694 нагороди, з яких 295 найвищого ґатунку. Ці всі досягнення є черговим підтвердженням для всього світу, що Донецька область – це Україна. Була, є і буде! Вірю, що сьогоднішні випробування нас тільки згуртують, і плідна співпраця управління зі спортивними федераціями Донеччини й надалі буде запорукою нових здобутків і перемог», - зазначив у вітальному слові Володимир Мицик, начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації.

Володимир Мицик наголосив, що незважаючи на всі складнощі, спричинені російським повномасштабним вторгненням на територію України, Донецька обласна державна адміністрація продовжує раніше започатковані ініціативи щодо розвитку спорту в регіоні. Окрім постійного забезпечення діяльності комунальних закладів, у 2023 році це виплата щомісячних стипендій 75 спортсменам і 30 тренерам, заробітних плат 23 перспективним атлетам у складі Донецької обласної штатної команди резервного спорту, а також одноразових грошових винагород за високі результати на офіційних міжнародних змаганнях, які наразі вже отримали 30 спортсменів і 19 тренерів.

Доповідачами на засіданні координаційної ради виступили: начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій, головні спеціалісти цього відділу Анастасія Юдова та Іван Костянецький, начальник відділу бухгалтерського обліку і звітності – головний бухгалтер управління Ірина Доценко, головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління Ольга Ясінко, директор КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини» Антон Діденко, пресслужба управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Максим Кириченко.

 

Традиційною для кінця року є робота з підбиття підсумків та визначення планів на найближче майбутнє. Так, актуальна інформація задля складання рейтингу з видів спорту за 2023 рік від обласних федерацій очікуватиметься в управлінні до 25 грудня, задля визначення кращих спортсменів і тренерів за цей рік – до 15 грудня, пропозиції щодо складу Донецької обласної штатної команди резервного спорту і щодо кандидатур на обласні стипендії серед спортсменів та тренерів на 2024 рік – до 10 грудня, склади збірних команд Донецької області з видів спорту на 2024 рік, оновлені списки кандидатів на старших тренерів з видів спорту за віковими групами спортсменів і проєкт календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань Донецької області на 2024 рік – до 20 грудня, інформація про представництво у всеукраїнських громадських організаціях і графік проведення майстер-класів за участю відомих спортсменів на наступний рік – до 25 грудня, звіт про виконання календарного плану за 2023 рік – до 15 січня 2024 року.

 

На заходи календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань Донецької області на 2024 рік вже передбачено відповідне фінансове забезпечення, яке покриває основні потреби. При цьому кропіткий та уважний підхід вимагається від громадських організацій з видів спорту щодо надання до управління, як розпорядника бюджетних коштів, звітності за відрядження в межах України та за кордон, згідно діючих вимог законодавства.

Починаючи з 2024 року, договори про співпрацю між управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації і громадськими об’єднаннями та організаціями укладатимуться терміном на 1 рік. При цьому договори з відокремленими підрозділами національних федерацій і надалі погоджуватимуться з відповідними всеукраїнськими федераціями. Документи, потрібні для укладання договорів, такі: статут або положення про громадське об’єднання чи громадську організацію, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відомості про керівні органи. Враховуючи продовження воєнного стану в Україні, доцільним є і підтвердження місця фактичного перебування керівництва федерації, адже неприпустимо, щоб людина, яка приймає управлінські рішення, перебувала на окупованій території або вела якусь діяльність з окупаційною владою.

 

Триває робота щодо присвоєння спортивних звань і розрядів спортсменам Донецької області – так, протягом 2023 року станом на зараз присвоєно 91 перший розряд, звання кандидатів у майстри спорту України отримали 144 особи, звання майстра спорту України з 18 видів спорту – 41 атлет, звання майстрів спорту України міжнародного класу з 5 видів спорту – 8 атлетів, звання заслуженого майстра спорту України – 4 атлети, звання заслуженого тренера України удостоївся 1 наставник.

Щодо офіційних рейтингових всеукраїнських змагань (чемпіонати та Кубки України), олімпійці Донецької області за поточний період 2023 року взяли участь у 191 турнірі з 28 видів спорту, де завоювали 611 нагород, з них 197 золотих. Неолімпійці Донеччини на 115 змаганнях з 39 видів спорту здобули 760 медалей, з них 303 золоті. Спортсмени з інвалідністю регіону взяли участь у 4 змаганнях, відзначившись 61 нагородою, з яких 41 золота.

Щодо офіційних міжнародних змагань (чемпіонати та Кубки світу, чемпіонати та Кубки Європи, Всесвітні ігри єдиноборств, Європейські ігри, Всесвітні ігри сліпих), олімпійці Донецької області взяли участь у 78 офіційних міжнародних змаганнях з 18 видів спорту, де завоювали 51 медаль, з них 11 золотих, 21 срібна, 19 бронзових. Неолімпійці на 46 офіційних міжнародних змаганнях з 23 видів спорту здобули 282 нагороди, з них 125 золотих, 90 срібних, 67 бронзових. Спортсмени Донеччини з інвалідністю взяли участь у 15 турнірах з 9 видів спорту, відзначившись 58 медалями, з яких 33 золоті, 15 срібних, 10 бронзових.

 

Здоров’ям атлетів регіону безпосередньо опікується комунальне некомерційне підприємство «Донецький регіональний центр спортивної медицини», що евакуйовало з Бахмута надсучасне обладнання і наразі має два відділення. Робота відділення спортивної медицини у смт Любешів Волинської області зосереджена на динамічному спостереженні за станом здоров’я спортсменів, їхній високоякісній реабілітаційній та відновлювальній терапії. У новому лікувально-діагностичному відділенні в місті Київ можна отримати діагностичні та лікувальні послуги вузькопрофільних спеціалістів. Один із постійних напрямків роботи ДРЦСМ – проведення поглиблених медичних оглядів за місцем розташування Центру. У 2022-2023 роках бригадами лікарів також проведено низку виїзних обстежень атлетів Донеччини, які наразі перебувають у різних регіонах України. Центр надає консультації щодо дотримання антидопінгових правил, які оновлюються щорічно. Задля підтримки захисників України запроваджено новий напрямок діяльності Центру – реабілітація військовослужбовців, що включає як консультацію фахівців, так і відновлювальне фізіотерапевтичне лікування.

Нагальним для громадських об’єднань, громадських організацій (федерацій) з видів спорту є питання проведення звітних та звітно-виборчих конференцій. Так, відповідно до типових Статутів, вищим керівним органом є Конференція: звітна конференція скликається не рідше ніж один раз у два роки, звітно-виборча конференція – один раз на чотири роки. Також є Рада Федерації – вона є вищим керівним органом в період між конференціями федерації та збирається на свої засідання щонайменше один раз у рік. Інформація щодо графіків проведення відповідних засідань очікуватиметься від федерацій в управлінні фізичної культури та спорту облдержадміністрації до 10 грудня.

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

17.11.2023

Новини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах