Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Відбулося четверте в 2023 році засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації

21 вересня на засіданні колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації розглянули питання підготовки і участі атлетів регіону в змаганнях найвищого рівня, а також актуальний стан мережі центрів «Спорт для всіх».

«Попри російське воєнне вторгнення на територію України, завдяки нашим захисникам і захисницям ми продовжуємо тримати спортивний стрій. Так, у поточному 2023 році станом на середину вересня проведено 88 обласних заходів. Спортсмени регіону на міжнародних змаганнях здобули 568 медалей, з яких 243 золоті. Наші дитячо-юнацькі спортивні школи наразі продовжують діяльність у різних форматах. Також приділяється увага збільшенню кількості мешканців Донецької області, які регулярно займаються фізичною активністю. Вагомим помічником у цьому виступає соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України», що наразі реалізується в семи громадах. Упевнений, що завдяки спільним зусиллям всієї спортивної спільноти Донеччини кількість проведених заходів та яскравих здобутків тільки збільшуватиметься», - відзначив начальник управління Володимир Мицик.

Перед розглядом питань порядку денного відбулася церемонія нагородження. Відзнаку «За розвиток спорту» для Слов’янської громади як однієї з кращих у Донецькій області, заохочених в рамках церемонії «Спортивне сузір’я Донеччини – 2022», Володимир Мицик вручив начальнику Слов’янської міської військової адміністрації Вадиму Ляху. Почесну грамоту Донецької обласної державної адміністрації отримав головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов. Почесною грамотою Міністерства молоді та спорту нагороджений головний спеціаліст відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Киричик.

Участь у засіданні взяли: члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», місцевих організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

 

З питання про результати участі спортсменів Донецької області в III Європейських іграх – одних із найпрестижніших міжнародних комплексних змагань, що пройшли з 21 червня по 2 липня в Польщі – доповіла начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління Марина Будовій, а також тренери-викладачі Школи вищої спортивної майстерності Костянтин Степанцов (легка атлетика), Павло Кірпулянський (сучасне п’ятиборство) і тренер-викладач Донецької обласної СДЮСШОР з боксу, старший тренер області Андрій Бичков.

Загалом Донеччину на III Європейських іграх представили 12 спортсменів, а також 5 фахівців, які увійшли до офіційної делегації України. Найкращим результатом стала срібна медаль, здобута Марією Тихоновою в складі жіночої команди з пляжного футболу – за це досягнення спортсменка отримала з обласного бюджету одноразову грошову винагороду в розмірі 20 тис. грн. У рамках другого дивізіону командного чемпіонату Європи з легкої атлетики на III Європейських іграх Вікторія Ткачук посіла перше місце в бігу на 400 метрів з бар’єрами, Валерія Зіненко стала четвертою в бігу на 5000 м. Також четверте місце посіла Вікторія Сухорукова в командних жіночих змаганнях зі стрільби з гвинтівки із трьох положень з відстані 50 метрів. За крок від нагороди у жіночих змаганнях з боксу у ваговій категорії до 60 кг зупинилася Ганна Охрей. Андрій Гарбар був п’ятим у змаганнях з тхеквондо (ВТФ) у категорії понад 87 кг. Шосте місце посіла Ірина Хохлова у змішаній команді (мікст) з сучасного п’ятиборства.

При цьому всі спортсмени Донецької області, які через різні причини не змогли показати свій максимум в Польщі та отримати ліцензії на Ігри ХХХІІІ Олімпіади 2024 року, налаштовані на подальшу наполегливу роботу задля успішного виступу на відбіркових змаганнях і потрапляння до складу олімпійської збірної України.

 

Наступне питання засідання колегії – про підготовку до XX зимових Дефлімпійських ігор та XVII літніх Паралімпійських ігор – висвітлили директор Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Костянтин Шевченко та заслужені тренери України, тренери-викладачі Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю Андрій Казначеєв (плавання) і Віктор Лис (легка атлетика).

Так, кандидатами на Паралімпійські ігри, що мають пройти з 28 серпня по 8 вересня 2024 року в Парижі (Франція), від Донеччини є 25 представників 5 видів спорту. Серед них упродовж 2023 року свою майстерність на міжнародному рівні показали: плавці Андрій Трусов, Данило Чуфаров, Олександр Комаров, Ярослав Семененко, Ігор Німченко, Вероніка Коржова, Віктор Смирнов, Сергій Кліпперт, Василь Крайник, Ярина Матло, Ярина Попова; легкоатлет Микола Жабняк; велосипедист Єгор Дементьєв; представники веслування академічного Роман Полянський та Ярослав Коюда; пауерліфтери Антон Крюков, Злата Дячук і Тетяна Бобровська.

На участь у XX Зимових Дефлімпійських іграх, що заплановано провести з 18 по 28 лютого 2024 року в містах Анкара та Кастамону (Туреччина), від Донецької області претендують два спортсмени з шахів: Тетяна Бакланова і Олексій Філіппських.

Начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик у зверненні до колег із територіальних громад наголосив, що підготовка провідних атлетів регіону до офіційних міжнародних змагань має бути забезпечена необхідним фінансуванням та заохоченнями з місцевих бюджетів. Зокрема, виплатою щомісячних стипендій, а також одноразових грошових винагород за високі результати.

 

Про актуальний стан розвитку масового спорту серед мешканців Донеччини доповів директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко, напрацюваннями в Покровській громаді поділився директор міського центру «Спорт для всіх» Олег Юркін.

Наразі в територіальних громадах Донецької області здійснюють діяльність 8 центрів «Спорт для всіх»: Білозерський, Добропільський, Дружківський, Мирноградський, Новогродівський, Олександрівський, Покровський та Селидівський. Сім із них, крім Дружківського, залучені до реалізації соціального проєкту Президента України «Активні парки – локації здорової України», координатори регулярно проводять різноманітні активності. Зокрема, тільки в Покровську таких заходів відбулося понад 60.

За межами своїх громад відновили діяльність три центри «Спорт для всіх»: Авдіївський, Бахмутський та Костянтинівський – вони долучають до спортивних заходів внутрішньо переміщених осіб із відповідних громад. Окрім цього, у змішаному режимі працює Курахівський центр «Спорт для всіх». Метою всіх активностей є подальший розвиток масового спорту, поліпшення фізичного і психіко-емоційного стану мешканців Донеччини.

 

Після засідання колегії управління відбулася семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, де розглянули низку питань:

- про розробку проєктів програм економічного і соціального розвитку з розділу «Фізична культура і спорт» територіальних громад на 2024 рік;

- про проведення атестації тренерів, тренерів-викладачів;

- про рейтинг з видів спорту Донецької області за І півріччя 2023 року;

- про наповнення електронного реєстру спортивних споруд територіальними громадами області;

- про стан розвитку фізичної культури і спорту в Слов’янській міській територіальній громаді;

- про початок навчального року в дитячо-юнацьких спортивних школах Донецької області;

- про нове в законодавстві;

- про організацію та проведення роботи, спрямованої на попередження застосування допінгу в спорті;

- про висвітлення інформації щодо розвитку сфери фізичної культури та спорту Донецької області на офіційному вебсайті управління та сторінках управління в соціальних мережах.

Також цього ж дня в рамках робочого візиту до Слов’янської громади делегація на чолі з начальником управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимиром Мициком ознайомилася з поточним станом спортивної інфраструктури міста.



Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

23.09.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах