Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Вадим Філашкін: Продовжуємо сприяти розвитку фізичної культури та спорту, адже це – запорука здоров’я нації

10 серпня відбулася чергова відеоконференція з питань розвитку спортивної сфери в територіальних громадах Донецької області за участю заступника голови облдержадміністрації Вадима Філашкіна.

До заходу долучилися заступники керівників рад громад, військових адміністрацій, очільники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом, керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Дякуючи захисникам і захисницям України, спортсмени Донеччини продовжують змагатися на всеукраїнських та міжнародних аренах і досягають там найвищих результатів. Тож маємо спільними зусиллями обласної адміністрації та територіальних громад підтримувати наших атлетів і тренерів, виділяти фінансування в межах діючого законодавства задля подальшого розвитку фізичної культури та спорту, адже це – запорука здоров’я нації. На жаль, дуже велика кількість спортивної інфраструктури зруйнована російськими окупантами, але маємо впевненість, що після перемоги України ми все відбудуємо, і Донецька область знову буде однією з кращих у державі», - сказав у вступному слові Вадим Філашкін.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик відзначив, що у сьогоднішніх спортивних досягненнях Донеччини величезну роль відіграє вагома підтримка з боку керівництва області: це виплата щомісячних стипендій 75 спортсменам і 30 тренерам, а також одноразових грошових винагород за міжнародні здобутки, це забезпечення зарплатою 23 перспективних атлетів у складі Донецької обласної штатної команди резервного спорту, це фінансування навчально-тренувальних зборів перед змаганнями. Так, за 2023 рік спортсмени з Донеччини вже вибороли на міжнародних турнірах 471 медаль, і 190 разів на честь їх перемог майорів синьо-жовтий прапор та лунав державний гімн України. Актуальним здобутком Донецької області на всеукраїнських змаганнях є 1443 нагороди, з яких 516 є золотими.

Водночас представники спортивної спільноти наразі активно залучені до Сил Оборони держави, даючи гідну відсіч агресору, та до волонтерської допомоги населенню. Також продовжується вишукування можливостей щодо проведення заходів з фізичної культури та спорту – як на території Донеччини, з обов’язковим врахуванням поточної безпекової ситуації, так і за її межами.

 

З 1 вересня мають на повну, наскільки дозволяють актуальні умови, запрацювати дитячо-юнацькі спортивні школи Донецької області: тренери готуються охопити якомога більше дітей заняттями в штатному режимі, що проводитимуться як у територіальних громадах Донеччини, так і в інших регіонах України. Також можливими залишаються дистанційна та змішана (офлайн і онлайн) форми навчально-тренувальної роботи.

Максимально можливі якісні умови для підготовки юних спортсменів наразі створені в комунальному закладі «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки», що після двох переміщень із Донецька та Бахмута функціонує на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. 31 липня було завершено вступну кампанію на новий навчальний 2023-2024 рік до коледжного блоку, де студенти отримують передвищу освіту за освітньо-кваліфікаційним ступенем «Фаховий молодший бакалавр». При цьому продовжується набір до шкільного блоку, де є класи з 7-го по 11-й (основний недобір наразі в 7-му та 8-му класах).

Нагальним питанням є внесення до Єдиного державного електронного реєстру спортивних споруд даних про наявні на території громад Донецької області об’єкти комунальної форми власності (окрім закладів освіти). Наразі показник опрацювання цієї інформації складає 50%, а має до 10 вересня становити 100%. Поки що електронний реєстр функціонує в дослідній експлуатації, проте вже невдовзі повинен запрацювати повноцінно.

 
 

Одним із базових документів задля розвитку фізичної культури та спорту в територіальних громадах області є Програма економічного і соціального розвитку. Згідно даних за І півріччя 2023 року, фінансування сфери здійснювалося в 26 громадах Донеччини, і найбільшими статтями витрат були: утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних об’єктів, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», а також надання спортсменам фінансової підтримки (стипендій і винагород).

Важливим підґрунтям у розвитку масового спорту і залученні якомога більшої кількості людей із Донеччини до фізичної активності є президентська програма «Здорова Україна» та соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України». Наразі регулярні заходи проходять завдяки плідній роботі координаторів «Активних парків» у Білозерській, Добропільській, Мирноградській, Новогородівській, Олександрівській, Покровській, Селидівській громадах. Окрім цього, подібні заходи за сприяння обласного та місцевих центрів «Спорт для всіх» проходять за участю переселенців із Донеччини у різних регіонах України.

Також у рамках відеоконференції було обговорено такі актуальні питання: про структуру управління фізичною культурою та спортом в територіальних громадах; про підготовку до відзначення в Донецькій області Дня фізичної культури і спорту; про проведення фізкультурно-спортивних заходів серед різних категорій громадян у 2023 році; про залучення до реабілітації засобами фізичної культури і спорту осіб, які отримали інвалідність внаслідок збройної агресії російської федерації; про нове в законодавстві.

 


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

10.08.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах