Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Олімпійські надії Донеччини в боксі та скелелазінні

Чергове онлайн-засідання Координаційної ради з питань олімпійської підготовки та забезпечення олімпійців Донецької області, що проходить під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимира Мицика, присвятили двом видам спорту: боксу та скелелазінню.

«Трохи більше року залишається до головних спортивних стартів – Олімпійських ігор, що мають відбутися з 26 липня по 11 серпня 2024-го в Парижі. Тож у процесі підготовки кандидатів на Ігри від Донеччини ми маємо розуміти, які індивідуальні плани ставляться перед спортсменами та як вони виконуються, які виникають складнощі та як їх ефективно вирішити. Ще є час, аби відібратися на Олімпійські ігри, і необхідно прорахувати всі можливості для отримання ліцензій, що має кожен вид спорту. На сьогоднішній день виконуються всі зобов’язання щодо фінансування сфери спорту, які взяла на себе Донецька облдержадміністрація, і від атлетів та тренерів очікується відповідна самовіддача у досягненні високих результатів», - зазначив Володимир Мицик.

Потенціал спортсменів та їх підготовку в рамках засідання Координаційної ради охарактеризували: старший тренер Донецької області з боксу Андрій Бичков, старші тренери Донецької області зі скелелазіння Ігор Тяпкін та Ірина Зубко.

 

У актуальному списку атлетів Донеччини – кандидатів на участь у Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року, що затверджений на регіональному рівні 31 січня 2023-го та загалом включає 68 представників 15 видів спорту, представництво боксу складає 2 спортсмени: провідна група – Ганна Охрей (Краматорська громада), перспективна група – Максим Рудик (Маріуполь).

Ганна Охрей добре проявила себе на першому відбірковому турнірі до Олімпійських ігор-2024, що з 23 червня по 2 липня пройшов у рамках III Європейських ігор у Польщі. На жаль, після двох перемог спортсменка зупинилася на стадії чвертьфіналу, за крок до нагороди. Ще два шанси вибороти олімпійську ліцензію у Ганни будуть на змаганнях у 2024 році. А в поточному 2023-му Охрей ще змагатиметься на Кубку України та чемпіонаті України, а також пройде навчально-тренувальні збори в Ірландії та Україні.

Для Максима Рудика участь у відбіркових олімпійських турнірах можлива за умови невдалого виступу його конкурента з основного складу збірної України – Дмитра Замотаєва із Запорізької області. При цьому Максим вже долучається до тренувальних зборів разом із дорослими боксерами. Найближчим випробуванням для Рудика має стати Кубок України, також у нього є шанс взяти участь у чемпіонаті Європи серед спортсменів до 22 років.

До числа кандидатів зі скелелазіння на участь у Олімпійських іграх від Донеччини наразі входять 3 атлети: елітна група – Даниїл Болдирев (представник Маріуполя), перспективна група – Ксенія Горєлова та Анастасія Кобець (Краматорськ). Вагомим підґрунтям нових здобутків має стати відкриття в 2023 році відділень зі скелелазіння в обласних комунальних закладах – Школі вищої спортивної майстерності та Донецькому обласному спеціалізованому фаховому коледжі спортивного профілю ім. С. Бубки.

На жаль, відсутність вчасного роз’яснення цьогорічних змін у міжнародних змагальних правилах зі скелелазіння не дозволила досвідченому й титулованому Даниїлу Болдиреву продемонструвати на III Європейських іграх у Польщі високий результат. Але спортсмен неодноразово доводив свою майстерність і неймовірний характер на численних турнірах у виді «швидкість», тож наразі налаштовується на участь у найближчих престижних стартах. Так, у серпні в швейцарському Берні пройде чемпіонат світу, що є кваліфікаційним на Олімпійські ігри. Наступні після цього відбіркові змагання пройдуть вже у вересні.

16-річна Ксенія Горєлова наразі входить до числа світових лідерів швидкісного скелелазіння у молодіжній віковій групі, але ще має пройти певний період адаптації і зростання результатів, відповідних дорослим турнірам. Також гарні міжнародні перспективи має і 17-річна Анастасія Кобець, яка демонструє високий рівень майстерності у видах скелелазіння «болдеринг» і «трудність».

 
 

Директор КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини» Антон Діденко зауважує, що запорукою успішних результатів для спортсменів є регулярне медичне обстеження. Тож фахівці Центру збирають актуальні дані про стан здоров’я атлетів Донеччини, здійснюючи в тому числі виїзди до місць їхнього розташування, надають онлайн-консультації та готові проводити в смт Любешів Волинської області повноцінні відновлювальні заходи після навантажень. Також наразі предметно розглядається можливість відкриття філіалу Центру в Києві, де для потреб спортсменів Донеччини планується розмістити частину основного медичного обладнання.

«Разом рухаємося вперед, до спільної мети. Усім нашим олімпійцям бажаю невичерпної наснаги та плідної підготовки, аби успішно реалізувати всі задуми! Доклавши максимум спільних зусиль, зможемо досягти бажаних перемог і здобутків!» - резюмував засідання координаційної ради Володимир Мицик.

09.07.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах