Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Донецьку підвели підсумки роботи обласних федерацій з неолімпійських видів спорту за 2013 рік

27 березня в Донецькому державному інституті здоров’я, фізичного виховання і спорту відбулася координаційна рада обласних федерацій з неолімпійських видів спорту.

Захід пройшов під головуванням начальника управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика.

Участь у координаційній раді взяли керівники, тренери та спортсмени обласних федерацій з неолімпійських видів спорту, спеціалісти обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи та інші представники спортивної громадськості регіону.

У вступному слові Володимир Мицик відзначив, що «не дивлячись на сучасні складні умови для країни, сьогодні стоїть завдання зберегти напрацювання останніх років – це стосується і інфраструктури, і кількості дітей, які займаються видами спорту». «Спортсмени Донецької області у переважній більшості неолімпійських видів спорту традиційно займають провідні позиції», – нагадав він.

Першим питанням порядку денного стало роз’яснення до Закону України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI. Тонкощі нового законодавства для представників обласних федерацій з неолімпійських видів спорту розказала заступник начальника відділу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Донецькій області Ольга Кузьменко. Зокрема, був змінений орган реєстрації – відтепер документи мають подаватися у реєстраційні служби міст та районів. Згідно із Законом, для громадських організацій рекомендовані внесення змін до їх уставу. Із повним текстом документу можна ознайомитися тут.

З доповіддю щодо стану медичного обслуговування спортсменів з неолімпійських видів спорту виступила завідуюча відділом ЛФК Обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Ольга Тьомкіна. Вона зазначила, що на сьогоднішній день на обліку в ОЛФД перебувають 5067 спортсменів, які представляють неолімпійські види спорту. За 2013 рік поглиблений медичний огляд пройшли 2808 чоловік (55,4 % від загальної кількості). Працівниками ОЛФД у минулому році було проведене медичне забезпечення 18 спортивно-масових заходів з неолімпійських видів спорту (20 % від загальної кількості обслужених змагань), на яких було 514 звернень – 15,7 % від загальної кількості спортсменів-учасників. Ольга Тьомкіна нагадала присутнім, що обов’язковим для обласних федерацій з неолімпійських видів спорту є укладенням договорів з Обласним лікарсько-фізкультурним диспансером. На початок 2014 року таких договорів лише 13.

З пропозиціями щодо нових джерел фінансування та нових підходів щодо залучення дітей до занять неолімпійськими видами спорту виступив президент Донецького обласного осередку громадської організації бойового самбо Віталій Лавров.

Досвідом організації роботи з присутніми поділився віце-президент Донецької обласної асоціації кіокушинкай карате Олександр Кучерявенко. Він зазначив, що «організація вже давно розвивається в Донецьку та області, має два філіали в Докучаєвську та Добропіллі, нараховує 8 клубів. На сьогоднішній день у асоціації займається близько 500 спортсменів, основний контингент яких – діти. Зараз у нас було присвоєно звання кандидатів у майстри спорту 19-ти спортсменам. До складу збірної команди України входять 8 представників Донецької області».

Директор обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Ігор Рибалка розказав про стан розвитку і підсумки роботи обласних федерацій з неолімпійських видів спорту за 2013 рік. Так, станом на 1 січня 2014 року, у Донецькій області культивується 66 видів спорту, що не входять до програми Олімпійських ігор, 18 з яких – спортивно-технічні. У регіоні діють 66 федерацій з неолімпійських видів спорту.

Минулий рік був значущим для розвитку неолімпійських видів спорту, через те що він відзначився проведенням IX Всесвітніх ігор і Всесвітніх ігор з єдиноборств. На цих змаганнях спортсменами Донецької області було досягнуто значних результатів.

З 25 липня по 4 серпня 2013 року в колумбійському місті Калі проходили IX Всесвітні ігри. Донецька область була представлена ​​5 спортсменами з 4-х видів спорту:
- пауерліфтинг – Свистунов Володимир, м. Маріуполь, МСУМК;
- джиу-джитсу – Настенко Іван, м. Макіївка, МСУМК;
- спортивна аеробіка – Стоколос Катерина, м. Димитров, МСУ та Прийменко Даля, м. Донецьк, МСУ;
- скелелазіння – Болдирєв Данило, м. Донецьк, МСУМК.

За підсумками IX Всесвітніх ігор Іван Настенко став чемпіоном з джиу-джитсу (у ваговій категорії 85 кг), Володимир Свістунов посів п’яте місце в змаганнях з пауерліфтингу (у ваговій категорії 120 кг), Даниїл Болдирєв став четвертим у скало лазінні (швидкість), а Даля Прийменко та Катерина Стоколос зайняли шосте місце в командному заліку зі спортивної аеробіки та фітнесу.

З 18 по 26 жовтня в Санкт-Петербурзі (Росія) пройшли ІІ Всесвітні ігри з єдиноборств (Sport Accord World Combat Games). За підсумками змагань з джиу-джитсу срібним призером став Іван Настенко, а бронзову нагороду у ваговій категорії 55 кг здобула Анастасія Настенко, яка є вихованкою Макіївського центру виховання дітей та зайнятості молоді «Поток». Тренує спортсменів їх батько, Заслужений тренер України Володимир Настенко.

До складу Національних збірних команд України від Донецької області наприкінці 2013 року входили 462 спортсмени (основний склад – 206 чол., кандидати – 125 чол., резерв – 131 чол.) з 46 неолімпійських видів спорту та східних єдиноборств. У порівнянні з 2012 роком, відбулося збільшення кількості «збірників» на 265 осіб (134,5 %) і видів спорту на 9 (19,5 %) – так, з’явилися члени збірної команди зі спортивних танців, черлідінгу, карате WKS, карате (кіокушин), карате (кіокушинкай), карате (косікі), карате традиційного ITKF, карате WKF, кікбоксингу WKA.

За минулий рік спортсменами з неолімпійських та спортивно-технічних видів спорту було завойовано на чемпіонатах світу, Європи, Кубках світу та інших головних міжнародних змаганнях 74 нагороди. Провідним спортсменам Донецької області з неолімпійських видів спорту за рахунок коштів місцевого бюджету в 2013 році виплачувалися 43 стипендії.

За підсумками 2013 року в містах і районах Донецької області проведено 324 змагання обласного рівня (чемпіонати, кубки, турніри), у яких взяло участь більше 60 тис. чоловік.

За підсумками роботи фізкультурно-спортивних організацій України за 2013 рік зі спортивної майстерності Донецька область посіла 5 місце, поступившись м. Києву, Харківській, Одеській та Дніпропетровській областям.

Також, згідно порядку денного, були розглянуті такі питання: про проведення звітних та звітно-виборних конференцій обласних федерацій з неолімпійських видів спорту за підсумками роботи в 2013 році; про виконання календарного плану спортивно-масових заходів Донецької області за 2013 рік та виконання доручень минулої координаційної ради.

Після закінчення розгляду основних питань була проведена урочиста церемонія нагородження кращих федерацій, спортсменів і тренерів з неолімпійських видів спорту за підсумками 2013 року. Так, серед федерацій з неолімпійських видів спорту найвищу кількість очок за минулий рік отримала федерація спортивної аеробіки та фітнесу Донецької області (на фото - заслужену нагороду отримує президент федерації Аліна Прийменко). Друге місце посіла обласна федерація пауерліфтингу, а третє – федерація шахів Донецької області.

 
28.03.2014

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах