Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Олімпійські надії Донеччини у вільній та греко-римській боротьбі, вітрильному спорті, стрибках у воду

Чергове онлайн-засідання Координаційної ради з питань олімпійської підготовки та забезпечення олімпійців Донецької області, що проходить під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимира Мицика, відбулося 27 березня. Його присвятили чотирьом видам спорту: боротьбі вільній, боротьбі греко-римській, вітрильному спорту та стрибкам у воду.

«Залишається все менше часу до головних спортивних стартів – Олімпійських ігор, що мають пройти влітку 2024 року в Парижі. І хоч у олімпійському світовому русі зараз є багато протиріч щодо допуску на міжнародні змагання російських та білоруських атлетів, як представників країн-агресорів проти України, нам необхідно робити все можливе, аби спортсмени Донецької області виступали в складі української збірної на найвищому рівні. Величезна вдячність усім, хто сьогодні тримає спортивний фронт, примножує здобутки, якими ми пишаємося! Зі свого боку ми докладемо максимум зусиль, щоб наші атлети й тренери мали постійну підтримку та продовжували якісно готуватися до престижних змагань, наскільки це дозволяють сьогоднішні умови війни», - зазначив Володимир Мицик.

Потенціал спортсменів та їх підготовку в рамках засідання Координаційної ради охарактеризували: тренери з вільної боротьби Олександр Веремієнко, Андрій та Максим Єфремови, тренер з греко-римської боротьби Олег Євтушенко, тренер з вітрильного спорту Іван Жукалін, тренери зі стрибків у воду Анатолій Головань та Юлія Ліхачова.

Долучилися до обговорення: начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації, координатор з розвитку вітрильного спорту Марина Будовій, директор Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з видів боротьби Олександр Соколов, директор Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова, директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки Ігор Анушкевич, директор Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Костянтин Кірпулянський, координатор з розвитку стрибків у воду Вікторія Пустовіт.

 

У актуальному списку атлетів Донецької області – кандидатів на участь у Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року, що затверджений на регіональному рівні 31 січня 2023-го та загалом включає 68 представників 15 видів спорту, представництво вільної боротьби складає 7 осіб. Елітна група: Катерина Зелених (Бахмутська громада) і Олександр Хоцянівський (Маріуполь); провідна група: Аліна Бережна та Микита Гончаров (Бахмут); перспективна група: Лоліта Волошина (Слов’янськ), Марія Єфремова та Євгенія Сєдих (Бахмут).

Шанси відібратися на Олімпійські ігри в Парижі борець Олександр Хоцянівський матиме на цьогорічному  чемпіонаті світу, а також на світовому та європейському ліцензійних турнірах 2024 року. Нещодавно він пройшов курс реабілітації в медичному центрі, і зараз вже повноцінно тренується. Аліна Бережна після пологів поки що не повернулася до борцівського килиму, але з осені планує підготовку до Кубку України, який запланований на грудень. Борчині Катерина Зелених і Євгенія Сєдих наразі травмовані, тому їх участь у жіночому чемпіонаті України під питанням. Також травму отримав Микита Гончаров – під час виступу на чемпіонаті Європи серед борців вільного стилю до 23 років, де він на характері все ж зміг здобути бронзову медаль. Борчиня Марія Єфремова нині готується до чемпіонату Європи U17, і планує цьогоріч взяти участь у дорослому чемпіонаті України, аби вже в 2024-му мати можливість позмагатися на ліцензійних олімпійських турнірах.

До числа кандидатів з боротьби греко-римської на участь у Олімпійських іграх від Донеччини наразі входять 4 спортсмени: провідна група – Максим Євтушенко (Краматорськ), Олександр Чернецький (Маріуполь); перспективна група – Нікіта Дементієв (Маріуполь), Владислав Луб (Краматорськ). Максим Євтушенко перебуває в гарній формі, здобув «срібло» на нещодавньому турнірі «Thor Masters» у Данії. Олександр Чернецький у квітні повертається до тренувань на олімпійській базі «Конча-Заспа». Для дорослих важливим стартом напередодні ліцензійного чемпіонату світу стане Кубок України, запланований на червень, також у наступному році пройдуть два відбіркові олімпійські турніри. Щодо кандидатів на перспективу: Владислав Луб днями став призером міжнародних змагань у Таллінні, Нікіта Дементієв продовжує тренування в Німеччині, цілеспрямовано готуючись до чемпіонату України U20.

З вітрильного спорту єдиним претендентом від Донеччини на участь у Іграх ХХХІІІ Олімпіади 2024 року є Валерій Кудряшов з Маріуполя (провідна група). 26 березня він став бронзовим призером етапу Кубку Європи з вітрильного спорту в Словенії, далі візьме участь у регаті в Швейцарії. У середині квітня запланований збір у Хорватії. Відбіркова до Олімпійських ігор світова першість пройде в Нідерландах з 10 по 20 серпня. Також ліцензійні чемпіонати Європи планується провести у вересні 2023-го у Франції та навесні 2024 року.

Олімпійські надії регіону в стрибках у воду наразі – це Станіслав Оліферчик (провідна група) та Ніка Шурда (перспективна група) з міста Маріуполь. Спортсмени готуються до чемпіонату України, що має пройти 16-20 травні у Києві – успішний виступ там, виконання нормативу з коефіцієнту складності та суми балів дозволить відібратися на Європейські ігри. Ніка Шурда наприкінці лютого разом із Анною Арнаутовою здобула «срібло» відкритого чемпіонату Німеччини, що стало для дівчат першим дорослим виступом. Олімпійські ліцензії в стрибках у воду розігруватимуться на відбірковому турнірі в Японії, а також на чемпіонаті світу в Катарі.

 
 

Директор КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини» Антон Діденко наголосив, що запорукою успішних результатів для спортсменів є регулярне медичне обстеження. Тож фахівці Центру збирають актуальні дані про стан здоров’я атлетів Донеччини, здійснюючи в тому числі виїзди до місць їхнього розташування, надають онлайн-консультації та готові проводити в смт Любешів Волинської області відновлювальні заходи для спортсменів після фізичних навантажень та після оперативного втручання.


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

30.03.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах