Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Газета «Освітня траєкторія» – про перемоги, втрати і мрії Донецького обласного коледжу імені Сергія Бубки

Розгорнута історія комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю імені Сергія Бубки» надрукована у свіжому номері газети «Освітня траєкторія», присвяченого Дню працівників освіти.
 
У цьому році це четвертий номер газети «Освітня траєкторія», який випускає державна установа «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» Міністерства освіти і науки України. 
 
Повний текст публікації під рубрикою «Студентський спортивний фронт – незламний!» про коледж імені Сергія Бубки» – до вашої уваги.
 
Третє життя коледжу імені Сергія Бубки
 
Донецьк – Бахмут – Полтава. Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю імені Сергія Бубки вимушено мандрує Україною.
 
Славетний літопис цього комунального закладу розпочався 18 серпня 1989 року, коли на базі Донецького технікуму фізичної культури було вирішено створити училище олімпійського резерву з першим набором 250 учнів зі спеціалізації з дев’яти видів спорту: баскетбол, бокс, велоспорт-шосе, волейбол, гандбол, легка атлетика, плавання, футбол, а також додатковий контингент. Директором УОРу призначили досвідченого Анатолія Кучерова, екскерівника облспорткомітету. Тоді найбільша складність полягала в організації освітньо-тренувального процесу – не вистачало спортивної бази, навчальних класів та аудиторій. Нарешті знайшлися кошти, задіяні від доходів спортивної лотереї, і робота, як кажуть, пішла. У 1995 році коледжу було присвоєно ім’я Героя України, легендарного легкоатлета, олімпійського чемпіона, світового рекордсмена зі стрибків з жердиною Сергія Бубки, який наразі очолює Національний олімпійський комітет України і реально допомагає розвитку коледжу.
 
За ці роки у коледжі виховано чимало заслужених майстрів спорту, відомих у всьому світі. Найяскравішою зіркою є Лілія Подкопаєва – абсолютна чемпіонка Олімпійських ігор зі спортивної гімнастики, володарка двох золотих та срібної медалі в Атланті-1996, якій, стоячи, аплодували глядачі разом з Президентом США. Коледж пишається видатними вихованцями. Це – срібна і бронзова призерки Олімпіади-2008 з легкої атлетики Ірина Ліщинська і Наталя Тобіас, бронзовий призер Олімпіади-2012 зі спортивної гімнастики Ігор Радівілов, бронзові призерки Олімпіади-2012 з легкої атлетики Марія Рємєнь і Аліна Логвиненко, олімпійський чемпіон і срібний призер Олімпіади-2016 зі спортивної гімнастики Олег Верняєв. Серед титулованих випускників – володар футбольного Кубка УЄФА Олексій Полянський, переможець чемпіонатів України, Туреччини і Росії з футболу Сергій Ребров.
 
Із стін коледжу вийшли: чемпіон світу з велотреку Володимир Рибін, чемпіон світу з велоспорту серед молоді Олександр Мартиненко, переможець чемпіонатів Європи та світу з велоспорту Дмитро Грабовський, віцечемпіонка світу з вільної боротьби Тетяна Лазарєва, чемпіонка світу серед молоді з вільної боротьби Аліна Махиня, чемпіон Європи зі стрибків у воду Дмитро Лисенко, призерка чемпіонату світу з важкої атлетики Юлія Калина, віцечемпіонка Європи з плавання Ганна Дзеркаль, призер чемпіонату світу з сучасного п’ятиборства Дмитро Кирпулянський, призерка чемпіонату Європи з артистичного плавання Інга Гіллер, чемпіон Європи з боксу Віталій Константинов, чемпіон Європи серед боксерів-професіоналів Олег Єфимович, абсолютні чемпіонки світу зі спортивної акробатики Олена Чабаненко, Надія Суріна, Вікторія Жердєва, Олена Моісейчева, а також сузір’я легкоатлетів – призер чемпіонату Європи Володимир Зюськов, чемпіонка Європи Юлія Кревсун,  чемпіонка Європи серед молоді Антоніна Єфремова. І цей список можна продовжувати… 
 
Це були старі добрі часи, які раптово скінчились у 2014 р., коли в нашу країну прийшов так званий «русский мир». Виникла необхідність передислокувати освітній заклад на територію, підконтрольну українській владі. Перед обласною владою постало питання про кандидатуру нового директора, спроможного зрушити цей непідйомний камінь. І тоді там, у владних кабінетах, пригадали про Ігоря Анушкевича – людину, яка має чудові  організаційні здібності, знає про спорт практично усе, адже пройшов усі сходинки – спортсмен, тренер, функціонер. Майстер спорту СРСР з дзюдо, заслужений тренер України, а ще він блискуче проявив себе на посаді директора Обласної школи вищої спортивної майстерності. Саме той період – золотий в спортивній історії Донеччини. Саме той період – найбільш урожайний на медалі Олімпійських ігор.    
 
Тож у лютому 2015 р. Ігор Анушкевич приїхав до Бахмута з однією валізою. І на новому місці розпочав відновлювати коледж фактично з нуля. Спитаєте, чому саме в це невеличке затишне містечко, з якого рукою подати до лінії розмежування? А тому, що саме в Бахмуті є найсучасніший спортивний комплекс «Металург», який відповідає стандартам для проведення міжнародних змагань.
 
Варто зауважити на різниці між більшістю освітніх закладів і спеціалізованими училищами-коледжами спортивного профілю. Різниця досить суттєва – значно складніший механізм. Адже здобувачі спортивної освіти  поєднують навчання з тренуваннями завдяки особливому режиму дня: ранкове тренування – навчання – вечірнє тренування. Аби забезпечити їм сприятливі умови, мають злагоджено працювати усі структурні підрозділи коледжу: навчальний, спортивний, виховний, господарський, медичний, їдальня, гуртожиток… Майже держава в державі. 
 
 
«Наш заклад – це своєрідний синтез спорту, навчання та виховання, – говорить директор Ігор Анушкевич. – В українському спорті функціонує певна піраміда, фундаментом якої є дитячо-юнацькі спортивні школи і клуби за місцем проживання. Над ними – спортивні школи олімпійського резерву, училища олімпійського резерву, школи вищої спортивної майстерності. Вершиною піраміди є збірні команди України. Мета нашої діяльності – зібрати обдарованих дітей і вивести їх на більш високий рівень. Ми забезпечуємо усім необхідним: це навчання, тренування, спортивна екіпіровка, участь у національних і міжнародних змаганнях, стипендія, гуртожиток, чотириразове харчування».
 
Коледж облаштувався на окраїні Бахмута, на базі колишнього дитячого оздоровчого табору «Вогник». Звісно, стартові умови не найкращі, але якщо прикласти руки… Щодня працівники господарського відділу виконували чергове завдання заступника директора Олег Зайченка, і «Вогник» гарнішав на очах. Хоч і не за один день, штат фахівців доукомплектовали, а згодом навіть розширили перелік видів спорту, які культивують у коледжі.
 
Головна проблема – це віддаленість від спортивних об’єктів, тому вранці та ввечері брендований автобус курсував містом чартерними рейсами. Коледж розпочав створювати власну інфраструктуру, звісно, не полишаючи мрій про повернення до Донецька після його звільнення від російських загарбників. 
 
Поруч з бахмутським стадіоном «Авангард» і стареньким гуртожитком, який передали коледжу, розпочалось будівництво найсучаснішого комплексу. На чотирьох його поверхах – спортзали і навчальні аудиторії. Насправді це – палац освіти і спорту з ідеальними умовами для учнів і здобувачів освіти. Будівництво під пильним наглядом облдержадміністрації тривало швидкими темпами, стрімко наближаючи день радісного новосілля. У новому корпусі і гуртожитку розпочались внутрішні роботи, а інженери взялись за креслення майбутнього басейну…   
 
Реалізацію глобальних планів довелося поставити на паузу в лютому 2022 р. через повномасштабне вторгнення російської орди. Коледж опинився перед черговим викликом і невизначеним майбуттям. Чимало співробітників, учнів і студентів вимушено евакуювалися в більш безпечні регіони, а також європейські країни, які щиро простягнули нам руку допомоги і прихистили у дуже скрутний момент. 
 
На жаль, маємо безповоротну втрату. 14-річна учениця коледжу Аліна Перегудова трагічно загинула в Маріуполі, заблокованому російською армією. Разом з Аліною окупанти вбили і матір перспективної важкоатлетки. Втрата болісна. Ніколи не пробачимо! Аби наблизити день великої Перемоги у цій кривавій війні, зі зброю в руках на захист неньки України встали двоє тренерів-викладачів і водій коледжу. 
 
На цей раз постало питання передислокації коледжу за межі Донецької області. На Полтавщину, де коледж розмістився на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, з яким підписано угоду про співпрацю. Навчальний відділ налагодив освітній процес у режимі онлайн, і при цьому став у пригоді досвід, набутий під час коронавірусного карантину. Спеціальні відзнаки за високий професіоналізм і відданість справі мають заступниця директора Ірина Ситковська, педагоги Оксана Петренко, Самвел Акопян, Галина Леле, а також Ірина Саржевська, яка, до речі, навчалась у Донецькому УОРі, а згодом повернулась до альма матер як кваліфікований фахівець.
 
За насиченим планом працює виховний відділ під орудою заступниці директора Світлани Дудник, який регулярно організовує цікаві заходи національно-патріотичного виховання, естетичного, екологічного, сімейно-родинного, трудового. Особлива увага педагогів приділена дітям соціально незахищених категорій. А ще у коледжі створили учнівсько-студентське самоврядування.
 
Усі нагальні проблеми коледжу допомагає подолати управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації. «Наша країна потерпає через російську збройну агресію, отже цей навчальний рік розпочинався дуже важко, – розповідає начальник управління Володимир Мицик. – До цього ми готувались буквально з першого дня, розуміючи те, що будемо вимушені переїжджати в інше місце. Так склалися умови, аби заздалегідь перевезти коледж до Полтави. Спочатку обмінялися листами – голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко написав голові Полтавської обласної адміністрації і одержав згоду. Ми перевезли на Полтавщину 80 відсотків майна коледжу, фактично все рухоме майно. Це дозволить у сприятливих умовах організувати освітньо-тренувальний процес. Коледж зумів ефективно провести вступну кампанію, і за державним замовленням на перший курс зараховано 50 осіб. Підкреслю, що на 99 відсотків – це учні з Донецької області. Також триває добір у шкільний блок. Сподіваюся, що протягом місяця коледж буде укомплектований на сто відсотків. Насправді це титанічна робота, за яку хочу подякувати трудовому колективу коледжу на чолі з Ігорем Анушкевичем».
 
Поступово коледж облаштовується у Полтаві. На урочистому врученні залікових книжок Ігор Анушкевич побажав першокурсникам: «Ви почали новий етап свого життя. Тепер ви повноправні студенти коледжу, серед випускників якого 600 майстрів спорту України, понад 60 майстрів спорту України міжнародного класу, 11 заслужених майстрів спорту України, 26 учасників Олімпійських ігор. Семеро наших випускників – володарі олімпійських медалей, заслужені майстри спорту України. Понад 80 наших випускників стали чемпіонами світу та Європи. Тож бажаю вам продовжити цю плеяду іменитих спортсменів. І всім нам – великої перемоги неньки України. Слава Україні!»
 
З початку цього року 18 разів на міжнародних змаганнях лунав гімн України і здіймався наш прапор – на честь яскравих перемог учнів і студентів коледжу. Співавторами цих звитяг є заслужені тренери України Тетяна Серорез (легка атлетика) і Андрій та Максим Єфремови (вільна боротьба), а також тренери вищої категорії Ігор Обухов (важка атлетика), Олексій Кривошанов (легка атлетика), Андрій Бичков (бокс), Олександр Геращенко і Кирило Поспєєв (велоспорт)… До речі, останній з цього переліку має безцінний змагальний досвід на Олімпіаді в Атланті-1996. Наші патріархи легкої атлетики Олександр Захожий, Павло Задорожний і Юрій Седньов залишаються відданими справі та діляться секретами тренерської майстерності з молодими колегами. 
 
Тепер у коледжі мріють про золоту медаль Олімпіади. І не тільки мріють, а щодня задля цього працюють. Перспективних талановитих претендентів не бракує. Однією з найяскравіших зірочок, що сходить, є майстер спорту з вільної боротьби Марія Єфремова. У свої 16 років Марія є багаторазовою чемпіонкою Європи і дворазовою чемпіонкою світу серед юніорок. Її багатообіцяюча кар’єра тільки розпочинається, як і нова глава життя коледжу імені Сергія Бубки.
 
Віктор Тачинський, спортивний відділ КЗ «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки». 
 
03.10.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах