Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Спортсмени Донеччини отримали безцінний досвід на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі

З 24 по 30 липня в словацькому місті Банська Бистриця відбувся ХVІ літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль – один із наймасовіших мультиспортивних заходів 2022 року, що зібрав 2300 учасників віком від 14 до 18 років із 48 країн.

Команда України налічувала 46 атлетів, які боролися за нагороди у 6-ти з 10-ти заявлених у Словаччині видах спорту: бадмінтоні, велоспорті, дзюдо, легкій атлетиці, плаванні та спортивній гімнастиці. Донецьку область у складі національної збірної представили 4 спортсменки.

У легкій атлетиці в двох видах програми – штовханні ядра (3 кг) та метанні диска (1 кг) – виступила Марія Стрєлець, вихованка Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи міста Костянтинівка, учениця Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С. Бубки, спортсменка Школи вищої спортивної майстерності регіону (тренери Олексій Семенов та Сергій Стрєлець).

Марія метнула диск у начальній спробі на 37 м 23 см і захопила лідерство. У третій спробі покращила особистий рекорд (37 м 46 см) одразу на 72 см, а у наступній – ще на чотири сантиметри. У підсумку, із результатом 38 м 22 см Стрєлець посіла п’яте місце серед 13-ти учасниць. Ще більш щільною була конкуренція в штовханні ядра: 18-ти спортсменкам знадобився кваліфікаційний етап у двох групах. З шостим результатом (13 м 63 см) Марія увійшла до фінального етапу, де в найкращій спробі штовхнула ядро на 14 м 15 см і фінішувала на 6 сходинці.

Ще одна легкоатлетка Донеччини Дар’я Дубенець із Дружківки, вихованка Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи та атлетка ШВСМ регіону, виступила в бігу на 800 метрів. У першому колі змагань підопічна тренера Ольги Лук’янової показала час 2:18.45 хв, чого забракло для виходу у фінал.

У спортивній гімнастиці Донецьку область представили дві спортсменки – Поліна Дяченко та Анастасія Зубкова з Краматорська, які наразі є ученицями Олімпійського фахового коледжу імені Івана Піддубного. За програмою багатоборства серед 80 учасниць наші гімнастки не змогли кваліфікуватися далі, але в командному заліку разом із Анною Лащевською з Івано-Франківщини допомогли збірній України посісти 5 місце з-поміж 24 країн. У вільних вправах Анастасія Зубкова змогла подолати кваліфікацію та у фіналі стала восьмою. Першим тренером Анастасії є Наталія Ляпкіна, нинішнім наставником – Олена Чікова. Перші тренери Поліни в Краматорську – Наталія Зеленько та Ірина Яконюк, у Києві її тренують Оксана Першина та Ганна Лев.

 
 
 

Попри те, що спортсменам Донецької області цього разу не вдалося здобути нагороди Європейського юнацького олімпійського фестивалю, вони отримали безцінний досвід виступу на дуже престижних змаганнях. Не менш важливим надбанням стали відчуття роботи в команді, спілкування з партнерами по збірній та суперниками.

У медальному заліку збірна України посіла сьоме місце серед 48 країн, здобувши 18 медалей (по 6 золотих, срібних і бронзових). Найчастіше, сім разів, наші юні спортсмени сходили на п’єдестал пошани у спортивній гімнастиці, шість нагород вибороли дзюдоїсти, чотири медалі в активі плавців, одне «золото» принесла нам легка атлетика.

Підбив підсумки Європейського юнацького олімпійського фестивалю президент НОК України Сергій Бубка: «Я хотів би, щоб ці змагання стали для нашої молоді своєрідним поштовхом і стартом для великої спортивної кар’єри. І те, що в нас 18 медалей, свідчить про велику перспективу. Вважаю, що не потрібно сильно засмучуватись спортсменам, які цього разу не змогли завоювати нагороди. Адже це початок їхнього спортивного шляху, потрібно зробити висновки, продовжити працювати, слухати своїх батьків та тренерів. Переконаний, у них буде все гаразд. Спорт формує потужний, міцний спортивний характер, що буде потрібен для їхнього майбутнього. Бажаю, аби в житті наших юних олімпійців було якнайбільше перемог!».

02.08.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах