Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донеччани-державотворці: Віктор Смирнов

Заслужений майстер спорту України з плавання серед спортсменів з вадами зору, шестиразовий чемпіон та багаторазовий призер Паралімпійських ігор, володар численних нагород чемпіонатів світу і Європи, Герой України Віктор Сергійович Смирнов народився 2 серпня 1986 року в місті Донецьк.

У 9 років стався трагічний випадок, після якого хлопець перестав бачити. Плаванням Віктор почав займатися з 2000 року, його особистий наставник – заслужений тренер України Світлана Михайлівна Казначеєва. У 2005 році Смирнов закінчив Слов’янську загальноосвітню спеціальну школу-інтернат № 23 для сліпих та слабозорих дітей. Освіта вища: Донецький національний університет (правознавство), Донецький державний університет управління (інтелектуальна власність), Донбаський державний педагогічний університет (фізичне виховання).

З 2002 року Віктор Смирнов є членом збірної команди України з плавання серед спортсменів з вадами зору. Він – неодноразовий чемпіон та призер чемпіонатів і Кубків України, багаторазовий чемпіон світу та Європи, рекордсмен світу та Європи. У 2004 році йому присвоєне почесне спортивне звання «Заслужений майстер спорту України».

На кожних з п’яти Паралімпійських ігор, де брав участь, Смирнов здобував хоча б одну нагороду, загалом маючи наразі їх п’ятнадцять. На Іграх у Афінах в 2004 році він виборов 5 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медалі, на Іграх-2008 у Пекіні – 3 бронзові медалі, На Іграх-2012 у Лондоні – 1 «золото», 1 «срібло» та 1 «бронзу», на Іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро – 1 срібну медаль, на Іграх-2020 у Токіо – ще 1 «срібло».

У 2004 році Віктору Смирнову за виняткові спортивні досягнення на XII літніх Паралімпійських іграх у Афінах, виявлені мужність, самовідданість і волю до перемоги, піднесення спортивного авторитету України в світі присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка». За значний особистий внесок у розвиток паралімпійського руху його нагороджено орденом «За заслуги» III та II ступеня, також Смирнов є повним кавалером ордена «За мужність».

З 2006 року Віктор Смирнов виступає організатором відкритого турніру з плавання серед дітей з вадами зору, слуху, ураженням опорно-рухового апарату, заохочуючи найкращих спортсменів окремими призами. Перші такі змагання відбулися в місті Харцизьку, і тоді його учасниками були плавці лише з Донецької області. Згодом турнір став відкритим і переїхав до міста Донецьк, де за короткий час набув статусу міжнародного (крайній старт у Донецьку відбувся в лютому 2014 року). З 2018 по 2020 роки змагання за участю представників низки регіонів України проводилися в місті Слов’янську, що стало базовим для підготовки плавців-паралімпійців.

Віктор Смирнов є засновником Донецької обласної громадської організації «Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю та людей з вадами зору Віктора Смирнова».

З 2006 по 2014 роки був депутатом Ворошиловської районної ради в місті Донецьк, з 2015 по 2020 роки – депутатом Слов’янської міської ради. Віктор Смирнов є почесним громадянином міст Слов’янськ та Донецьк.

Попри всі життєві складнощі, спортсмен досяг великих успіхів і продовжує надихати інших. Віктор Смирнов поставив собі за мету активну підтримку дітей з інвалідністю, вирішення питань безбар’єрності для людей з обмеженими фізичними можливостями, популяризацію спорту серед різних верств населення.

Успіхи Віктора Смирнова, якими пишаються земляки, – це результат кропіткої наполегливої праці, прояв неймовірної мужності й сили духу. Упевнені, його багатий на перемоги спортивний шлях слугуватиме наочним прикладом для нового покоління спортсменів Донеччини та України!

26.07.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах