Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Спортивне життя Донецької області триває

7 липня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівників обласних і місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, на якій обговорили низку актуальних питань роботи в умовах російської збройної агресії проти України.

«Які б тяжкі часи не були в Україні та Донеччині, вважаю за необхідне продовження регулярного спілкування між нами, колегами, нехай і в дистанційному режимі. За умов, що кожен на своєму місці буде сумлінно виконувати свої обов’язки, ми разом із кожним днем наближатимемо світле мирне майбуття рідного регіону», – сказав у вітальному слові Володимир Мицик.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації наголосив, що спортивне життя Донецької області триває. Усі обласні комунальні заклади сфери спорту переміщені в інші більш безпечні регіони України та продовжують свою роботу. Спортсмени регіону в 2022 році станом на сьогодні взяли участь у 136 міжнародних заходах з 34 видів спорту, здобувши 221 медаль, з яких 102 золоті. Зокрема, на ХХІV Дефлімпійських іграх представниці Маріуполя Марина Погорелова, Наталя Урсуленко та Римма Філімошкіна принесли до скарбнички регіону та України 3 «золота» і 2 «срібла».

«Дякуючи голові Донецької облдержадміністрації Павлу Кириленку, спортивна сфера Донеччини отримує гідну всебічну підтримку, яка, на моє переконання, є найбільшою серед усіх регіонів Україні, – зазначив Володимир Мицик. – Це стосується і діяльності обласних комунальних закладів, і матеріально-технічного забезпечення, і відрядження на змагання та навчально-тренувальні збори, і виплати щомісячних стипендій 79 спортсменам та 30 тренерам, і заохочення 27 перспективних атлетів з олімпійських видів спорту, включених до складу Донецької обласної штатної команди резервного спорту на 2022 рік. Адже ми переконані, що професійні кадри та молодь регіону є найціннішим скарбом».

 

Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю імені Сергія Бубки наразі продовжує свою діяльність у місті Полтава на базі національного педагогічного університету імені Володимира Короленка. За підсумками навчального року 2021/2022 видано документи про здобуття освіти, а до 13 липня в електронній формі триває прийом заявок на вступ до ДОСФКСП ім. С. Бубки на новий навчальний рік. Детальну інформацію щодо вступної кампанії можна отримати, написавши на електронну адресу 20361881@i.ua, або на сайті коледжу www.uor.dn.ua.

На жаль, війна, що російський агресор розв’язав проти України, завдала спортивній Донеччині вагомих втрат. Є загиблі серед тренерів, спортсменів, також є полонені, але ніхто не забутий. Ворожі війська завдали руйнувань 41 спортивному об’єкту Донецької області – це стадіони, басейни, льодові арени, спортивні комплекси, бази ДЮСШ, спортивні майданчики, розташовані в містах Авдіївка, Бахмут, Волноваха, Вугледар, Дружківка, Костянтинівка, Лиман, Маріуполь, Мар’їнка, Покровськ, Соледар, Українськ, смт Володимирівка.

Зміни, що диктує сьогодення, мають бути відображені в таких основоположних документах, як Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки й Програма соціального і економічного розвитку Донецької області на 2022 рік. Відповідний моніторинг ведеться управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації – оновлені дані від громад очікуються до 19 липня.

На Донеччині продовжується атестація тренерів (тренерів-викладачів): так, з початку 2022 року обласною атестаційною комісією присвоєно 53 тренерські категорії – 15 вищих, 13 перших, 25 других. При цьому наказ Міністерства молоді та спорту України від 28.03.2022 №853 дозволяє тренерам зберігати присвоєну раніше кваліфікаційну категорію на період дії воєнного стану, але є нюанс із проходженням відповідних курсів – при завершенні терміну їх дії необхідно проходити ці курси наново.

 

Важливим підґрунтям у роботі сфери фізичної культури та спорту став наказ Мінмолодьспорту від 28.05.2022 № 1587, яким дозволено організацію проведення в окремих місцевостях України з дотриманням умов безпеки, передбачених законодавством про воєнний стан, всеукраїнських спортивних змагань, передбачених Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на 2022 рік, та навчально-тренувальних зборів для дорослих спортсменів та спортсменів найближчої до дорослих вікової категорії, без залучення спортсменів віком до 16 років, та без присутності глядачів. А задля участі спортсменів та їх наставників у офіційних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном, надано дозвіл на виїзд з України, передбачений пунктом 2.11 постанови КМУ від 20 травня 2022 р. № 615.

На сьогоднішній день серед понад 750 спортсменів Донеччини, які є членами національної збірної команди України з видів спорту на 2022 рік, за кордоном знаходяться 288 осіб, ще 300 перебувають на території інших областей держави, але не всі з них продовжують тренування.

Серед 46 дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області, які працювали станом на початок 2022 року, нині 36 тимчасово призупинили свою діяльність, а 10 працюють у штатному режимі. Серед 654 тренерів 15% знаходяться за місцем розташування закладів, 10% – за межами країни, 37% – у інших областях України.

Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», що опікується розвитком масового спорту в регіоні, наразі реалізує декілька онлайн-проєктів. Так, на сторінці центру у Фейсбук (www.facebook.com/docfzn) публікуються психологічні поради, що складаються аналітичним психологом та дитячим психотерапевтом Ларисою Козир. Мета – надати кожному можливість отримати пораду, як налагодити своє ментальне та фізичне здоров’я. Ще один проєкт – «Спорт в деталях», який спрямований на розкриття актуальності фізичних вправ, навчання їх правильному виконанню. Мова йде про знайомі всім із дитинства вправи: підтягування, віджимання, присідання, біг тощо.

«Дякую колегам за щоденну працю! Продовжуймо виконувати наші спільні завдання на спортивному фронті, сприяючи повноцінній підготовці атлетів до іміджевих міжнародних змагань та їх перемогам на славу України! Ми повинні робити якнайбільше, щоб бути корисними нашій державі. Бажаю всім наснаги, стійкості духу й непохитної віри в Збройні Сили України!», - резюмував відеоконференцію начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

08.07.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах