Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Робота осередків ФСТ у Донецькій області в 2021 році: досягнення і проблемні питання

На території Донеччини свою діяльність здійснюють обласні осередки всіх чотирьох всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств: «Динамо», «Колос», «Спартак» і «Україна». Їх роботу станом на 18 листопада 2021 року розглянули в першому питанні порядку денного засідання колегії управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації.

«Функціонування фізкультурно-спортивних товариств в Донецькій області наразі відновлено цілком і повністю. І кожен із регіональних осередків, враховуючи умови сьогодення, має на ділі доводити свою значимість в розвитку спортивної сфери у відповідних галузях», - наголосив начальник управління Володимир Мицик.

Про роботу осередків фізкультурно-спортивних товариств в регіоні у 2021 році доповіла Тетяна Малієва – в. о. директора Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи, який є координатором їх роботи.

Так, відновлена після переміщення з Донецька в Маріуполь обласна організація ФСТ «Динамо» України функціонує четвертий рік. Сьогодні вона об’єднує 54 колективи фізичної культури, що охоплюють понад 6000 працівників правоохоронних, рятувальних та інших спеціальних служб України, курсантів відповідних навчальних закладів, для яких належна фізична підготовка є запорукою успіху у повсякденній професійній діяльності.

У 2021 році під егідою ФСТ «Динамо» проведено 9 чемпіонатів області, які охопили 522 учасника, з таких видів спорту: боротьба самбо, рукопашний бій, легка атлетика, міні-футбол, плавання, практична стрільба, поліатлон, а також з фітнесу. Після семирічної вимушеної перерви збірні команди організації долучилися до чотирьох всеукраїнських змагань ФСТ «Динамо»: з гирьового спорту (квітень, м. Львів), боротьби самбо (травень, м. Харків), поліатлону (червень, м. Львів) і легкої атлетики (жовтень, м. Одеса). Найкращими тут були прикордонник Леон Білицький (гирьовий спорт) та нацгвардієць Артур Саркісян (боротьба самбо).

Попри втрату власної навчально-тренувальної бази, провідні спортсмени обласної організації ФСТ «Динамо» не зупинили тренувальний процес, і на сьогодні входять до складу збірних команд України з 8 олімпійських видів спорту (боротьба вільна, велосипедний спорт, легка атлетика, стрільба кульова, стрільба стендова, сучасне п’ятиборство, триатлон, тхеквондо ВТФ) та 3 неолімпійських видів спорту (боротьба Кураш, боротьба самбо, гирьовий спорт). Сім членів обласної організації ФСТ «Динамо» взяли участь в ХХХІІ Олімпійських іграх: легкоатлети Аліна Логвиненко, Ольга Саладуха, Сергій Смелик, Наталя Семенова, Олександр Сітковський, борець вільного стилю Олександр Хоцянівський, велосипедист Анатолій Будяк.

 

Щодо ГО «Донецька територіальна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», то головною метою її діяльності є сприяння організації та проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи в сільській місцевості. На сьогодні ця робота обумовлена суттєвими змінами у сфері фізичної культури та спорту, що відбулися в рамках децентралізації влади в Україні. Так, у 2021 році на території новостворених районів проведено позачергові звітно-виборчі конференції місцевих організацій ГО «ДТО ВФСТ «Колос». Оновлено та визначено склад організаційної структури організації.

Підписано угоду про співпрацю в сфері фізичної культури та спорту між Асоціацією сільських та селищних рад та ГО «ДТО ВФСТ «Колос». Такі угоди також укладено між обласною організацією та громадами, місцевими організаціями і ДЮСШ. З метою патріотичного виховання молоді ГО «ДТО ВФСТ «Колос» спільно з управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації проведено 5-й ювілейний обласний захід «Схід і захід разом!» серед найсильніших спортсменів Донецької, Луганської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Прикладом співпраці з новоствореними райдержадміністраціями і районними радами є проведення І та ІІ етапів Спартакіади серед депутатів усіх рівнів і Спартакіади державних службовців та осіб місцевого самоврядування. Окрім цього, у 2021 році проведено 8 комплексних заходів: обласні фінальні змагання під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з 9 видів спорту; «Краще спортивне село Донеччини»; три обласні спартакіади – серед сільських та селищних громад, серед міських територіальних громад, серед голів та старост територіальних громад; обласні фінальні змагання з футзалу серед юнаків та дівчат (по 5 вікових групах); обласні фінальні змагання з футболу на приз «Золотий Колос Донеччини» (по 5 вікових групах); обласні сільські спортивні ігри з 11 видів спорту.

Кращі спортсмени ГО «ДТО ВФСТ «Колос» беруть участь у чемпіонатах та Кубках України, чемпіонатах світу та Європи, де показують високі спортивні результати: з гирьового спорту – Олександр Рибін (Лиманська громада), Тетяна Нескреба (Волноваська громада), з армспорту – Сергій Кузьменко (Черкаська громада), з пауерліфтингу – Владислав Чорний, Анатолій Заєць, Олексій Лисенко, Анатолій Заєць (Мангушська громада).

Проблемними питаннями в роботі ГО «ДТО ВФСТ «Колос» сьогодні є: відкриття дитячо-юнацьких спортивних шкіл у сільських та селищних громадах, введення до штатного розпису громад інструкторів з фізичної культури в старостинських округах, а також забезпечення фінансування розвитку сільського спорту, зокрема, участі сільських спортсменів у обласних та всеукраїнських спортивних заходах.

Донецьке обласне фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» є неприбутковою громадською організацією, яка на основі добровільності та спільності інтересів об’єднує громадян, колективи підприємств, установ та організацій галузей народного господарства, учбових закладів. У 2021 році під егідою ФСТ «Спартак» було заплановано 14 обласних змагань, з яких станом на сьогодні проведено 10 заходів: обласні спартакіади серед працівників освіти з шашок, шахів, тенісу настільного; відкриті чемпіонати Донецького обласного ФСТ «Спартак» з більярдного спорту, тенісу настільного, вітрильного спорту, легкої атлетики, футзалу, гирьового спорту; обласні змагання серед ветеранів зі спортивного орієнтування.

Триває робота щодо укладення договорів та угод між Донецьким обласним ФСТ «Спартак» та галузевими профспілками, спортивними федераціями, закладами та іншими організаціями. На сьогоднішній день проблемними є питання щодо відсутності власної спортивної бази для проведення спортивно-масових заходів (заходи проводяться на спортивних базах комунальних закладів Маріуполя) і фінансова слабкість більшості профспілкових організацій «спартаківських» галузей.

Донецька обласна організація фізкультурно-спортивного товариства «Україна» об’єднує колективи фізичної культури на підприємствах області. Її головними завданнями є сприяння розвитку масового фізкультурного руху у виробничій і соціально-побутовій сферах, участь в підготовці спортивних резервів.

Система організації роботи ДОО ФСТ «Україна» здійснюється за допомогою співпраці з управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації, обласним комітетом профспілок, обласними галузевими комітетами профспілок. На теперішній час відбувається укладення відповідних угод. Питання розвитку фізичної культури і спорту у виробничій сфері включені в колективні договори, у плани соціально-економічного розвитку підприємств.

У 2021 році Донецькою обласною організацією фізкультурно-спортивного товариства «Україна» проведено відкриті чемпіонати ДОО ФСТ «Україна» з баскетболу, легкої атлетики, боротьби греко-римської, плавання і синхронного плавання.

Дитячо-юнацькими спортивними школами ДОО ФСТ «Україна» є: Обласна ДЮCШ з плавання та синхронного плавання, СДЮШОР з греко-римської боротьби ім. Г.Г.Узуна, ОКДЮСШ ФСТ «Україна». Серед спортсменів, які показують високий рівень спортивної майстерності, виділяються: легкоатлети Римма Філімошкіна, Євген Полухін, Данило Самороков та Ірина Раєвська, які є кандидатами від Донецької області на участь у XXIV літніх Дефолімпійських іграх 2022 року; плавець Микита Жиров; борці греко-римського стилю Нікіта Дементієв, Геннадій Завертайло, Дмитро Пиньков. Також крок за кроком відроджуються славетні досягнення Донецької області в синхронному плаванні.

 

18.11.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах