Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Вадим Філашкін: «Здорова Україна» – це дуже потужний проєкт щодо створення умов для занять фізичною активністю

Програма «Здорова Україна», ініційована Президентом Володимиром Зеленським у 2021 році, покликана зробити здоровий і активний спосіб життя трендом у нашому суспільстві. Як проєкт реалізовуватиметься в громадах Донецької області, розглянули на робочій нараді щодо вирішення нагальних питань розвитку фізичної культури та спорту, що відбулася 29 липня під керівництвом заступника голови Донецької облдержадміністрації Вадима Філашкіна.

«У нашій державі насправді небагато таких потужних проєктів, як «Здорова Україна» – її метою є створення умов для занять фізичною активністю кожного громадянина. У Донецькій області вже відкрито першу локацію «Активного парку», до якої передбачено вільний доступ. Як окремий напрямок, до кінця року на Донеччині планується облаштування 150 мультифункціональних спортивних майданчиків – на 80% фінансування проєкту надає держава, ще 10% – область, і тільки 10% має бути гарантовано з бюджету громади. І я щиро дякую всім керівникам органів місцевого самоврядування, які турбуються про різні верстви населення, а особливо про молоде покоління, забезпечуючи йому можливості для активного й корисного проведення дозвілля», - зазначив Вадим Філашкін.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик наголосив, що безпосередньо організація заходів у рамках програми «Здорова Україна» покладатиметься на центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» за участю органів місцевого самоврядування. І вже зараз низка громад, розуміючи необхідність виведення масового спорту на новий рівень, планують створення таких центрів протягом 2021-2022 років.

При цьому одним із пріоритетних напрямків державної політики в сфері спорту залишається розвиток мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. На сьогодні вирішення питання їх збереження, відновлення діяльності, створення нових ДЮСШ та відділень з видів спорту можливе через укладання  договорів про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) зазначених закладів, що не заперечує чинному законодавству. Найкращі умови для відкриття ДЮСШ мають громади Донеччини, де є спортивні споруди: Сіверська, Світлодарська, Миколаївська, Новодонецька, Черкаська, Кальчицька.

 

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко доповів про стан підготовки локацій для реалізації соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Так, старт цій програмі в регіоні дали 23 липня у краматорському парку ім. О.С. Пушкіна, найближчим часом мають бути відкриті ще 13 локацій у містах Бахмут, Волноваха, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Лиман, Маріуполь, Мар’їнка, Покровськ, смт Олександрівка.

Зазначені локації мають відповідати встановленим вимогам, зокрема, включати інформаційний стенд, основні 6 елементів («шведську» стінку, комплекс турніків/гімнастичних брусів, лавку для виконання динамічних вправ, сходинки, координаційну лінію, вільний простір) і розміщені поруч навігаційні таблички з QR-кодами (за допомогою яких можна перейти на спеціальний сайт та провести онлайн-заняття з віртуальним тренером), а також передбачати безоплатний прокат спортивного обладнання. За кожним активним парком буде закріплено координатора – людину, яка отримуватиме зарплатню, відповідаючи за проведення роботи на локації.

 
 

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова висвітлила питання про створення в рамках програми «Здорова України» мультифункціональних майданчиків. Розмір кожного – 140 кв. м, орієнтовна вартість – 480 тис. грн. Усього на території Донеччини планується створити 150 нових спортмайданчиків, їх загальна вартість складає 72 452,5 тис. грн. При цьому питання співфінансування проєкту з бюджетів громад у розмірі 10% має бути розглянуто на сесіях місцевих рад протягом серпня.

Ще одним питанням, винесеним до розгляду на нараді, став розвиток спортивної медицини в Маріупольській міській територіальній громаді. Серед актуальних проблем директор КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини» Антон Діденко виокремив: кадрове забезпечення, недостатню площу розміщення відділення для повноцінного функціонування, а також недостатню матеріально-технічну базу, що фактично унеможливлює повноцінне медичне обстеження осіб, які займаються фізичною культурою та спортом, а їх кількість зростає. Задля виправлення ситуації найближчим часом потребують вирішення питання щодо збільшення кількості працюючих лікарів, а також оснащення діагностичним і реабілітаційним обладнанням.

 

29.07.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах