Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Як у 2020 році Мангуш зібрав еліту пауерліфтингу України

2020-й запам’ятається як рік, коли єдині національні змагання з пауерліфтингу відбулися в невеличкому селищі міського типу Мангуш Донецької області. З 23 липня по 2 серпня в боротьбі за звання чемпіонів України з пауерліфтингу, жиму лежачи та класичного жиму лежачи тут зійшлися найсильніші спортсмени країни. Пропонуємо разом пригадати, як Мангушу було надано право на історичні змагання та яку оцінку вони отримали від представників організаційного комітету.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик:

Чемпіонат України з пауерліфтингу в смт Мангуш Донецької області – про це ми могли тільки мріяти. Адже для регіону велика честь прийняти зірок першої величини, чемпіонів та рекордсменів світу, Європи, володарів нагород Всесвітніх ігор. І ми дуже вдячні за довіру Міністерству молоді та спорту України та Федерації пауерліфтингу України.

Мангушський район – це, можна сказати, «колиска» пауерліфтингу Донеччини, бо він дав світу таких уславлених спортсменів, як Віталій Папазов, Євген Яримбаш, Роман Ворошилін та багато інших. Сьогодні цей вид спорту успішно культивується в низці населених пунктів, і Донецька обласна державна адміністрація надає всіляку підтримку, аби продовжити славні традиції. Так, з року в рік провідні пауерліфтери регіону мають щомісячні обласні стипендії, одноразові грошові винагороди за успішні міжнародні виступи, а в 2019-2020 роках у рамках проєкту щодо надання адресних виплат на придбання житла нове помешкання отримали заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу Олексій Бичков, майстри спорту України міжнародного класу Олександр Рубець і Костянтин Мусієнко. Усі троє є визнаними чемпіонами та рекордсменами, і, я сподіваюсь, стануть гарним наочним прикладом для нового покоління спортсменів.

 

Президент всеукраїнської громадської організації «Федерація пауерліфтингу України» Сіражутдін Базаєв:

Коли обирали місце для проведення чемпіонату України, зупинилися на Мангуші, враховуючи поточну ситуацію з пандемією коронавірусу. Так, західні регіони нашої держави через низку карантинних обмежень не мали можливості прийняти національні змагання. Стосовно Мангуша – з такою пропозицією до нас вийшли представники місцевої влади та обласної федерації пауерліфтингу. Спочатку я мав сумніви, адже Мангуш – це селище, невеличкий населений пункт, проте, приїхавши на місце, на власні очі переконався, що можливість для проведення змагань є. Потім мав телефонну розмову з начальником управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимиром Мициком, який завжди йде назустріч. Врешті-решт, усі представники оргкомітету – голова Мангушської райдержадміністрації Наталія Букрєєва, Мангушський селищний голова Олександр Котенджи, президент Федерації пауерліфтингу Донецької області Іван Збандут – надали необхідні гарантії з питань проведення змагань, зокрема, і щодо дотримання діючих карантинних вимог.

Було близько 2 місяців підготовчої роботи – з одного боку, це не дуже багато, щоб з «нуля» організувати змагання, з іншого – коли є гарна команда, хороші помічники як на місцях, так і в центрі, виходить дуже злагоджена робота, оперативний зворотний зв’язок. Тому всі завдання було вирішено вчасно. А сам чемпіонат країни, який за складом учасників і загостренням пристрастей був схожий на чемпіонат світу, транслювався на широкий загал завдяки Youtube-каналу Федерації пауерліфтингу України та онлайн-платформі GOODLIFT – це свідчення того, що результатами українських спортсменів цікавляться в різних країнах.

Варто зазначити, що саме Донецька область очолює національний рейтинг пауерліфтингу протягом останніх років – це має підтвердження і у високих результатах спортсменів з цього регіону на міжнародних змаганнях, і в розвитку виду спорту на рівні ДЮСШ. Це стало можливим завдяки тій багаторічній роботі, яка налагоджена в обласній державній адміністрації – зокрема, у регіоні витримується баланс в приділенні уваги і олімпійським, і неолімпійським видам спорту. Без нормальної підтримки з боку державних органів Федерації пауерліфтингу України, як громадській організації, важко вибудовувати роботу з розвитку виду спорту по всій країні, тому зі свого боку я дуже радий партнерству – у самому доброму розумінні цього слова – з управлінням фізичної культури та спорту Донецької ОДА під керівництвом його начальника Володимира Мицика.

 

Голова Мангушської райдержадміністрації Наталія Букрєєва:

Чемпіонат України з пауерліфтингу став для Мангушського району дуже великою та значущою подією. Наші місцеві спортсмени, наші чемпіони, тренери, усі ті, хто живе спортом, довго йшли до цієї мрії – і ось вона стала реальністю. Дуже раді, що до Мангуша завітали найсильніші спортсмени держави, і для їх комфортного перебування на узбережжі Азовського моря створили необхідні умови.

Нам вдалося забезпечити транспортне сполучення для учасників – із залізничного вокзалу Маріуполя до бази «Олімп» у смт Юр’ївка, де спортсмени, тренери та судді мешкали і харчувалися, а звідти – до районного будинку культури в смт Мангуш безпосередньо на змагання. Було проведено серйозну організаційну роботу щодо медичного та інформаційного забезпечення, проведення чемпіонату з виконанням усіх протиепідеміологічних вимог: не більше 50-ти осіб у кожній групі учасників, дотримання дистанції, застосування засобів індивідуального захисту, доступність дезінфекторів тощо. Дуже приємно, що проведення заходу в підсумку отримало високу оцінку і від учасників чемпіонату, і від Федерації пауерліфтингу України.

 

Головний суддя змагань, заслужений тренер України з пауерліфтингу, Мангушський селищний голова Олександр Котенджи:

У минулі роки, коли я був спортсменом та тренером, і коли мої вихованці підкорювали всеукраїнські та міжнародні п’єдестали пошани, я завжди мріяв про те, щоб чемпіонат України відбувся в Мангуші. Отримати право на проведення змагань такого рівня – це завжди багато чого вартує.

Ідея провести національний чемпіонат в Мангушському районі є давньою, але завжди були певні сумніви. Зокрема, незручність у тому, що Мангуш, на жаль, не має готелю, і через це постала необхідність поселити учасників у Юр’ївці, а на самі змагання організувати транспорт. Якщо ж порівняти з Коломиєю, де зазвичай проходять чемпіонати України, то там в одному місці створено ідеальні умови для спортсменів: проживання, харчування, поруч – зали для розминки та змагань.

При цьому я вбачаю дуже позитивний момент у тому, що, перебуваючи в Юр’ївці, спортсмени отримали можливість відпочити на Азовському морі – подихати свіжим повітрям та поплавати в солоній воді. Таким Коломия точно не може похвалитися. Ще одним нововведенням я вважаю відкриття змагань у Мангуші не в закритому приміщенні, а на відкритому просторі – такого на чемпіонатах України з пауерліфтингу я не бачив, тільки на чемпіонаті світу в Японії у 2000-му році.

 

Президент Донецького обласного відокремленого підрозділу ВГО «Федерація пауерліфтингу України» Іван Збандут:

Мангуш став лише другим населеним пунктом Донецької області, який прийняв всеукраїнські змагання з пауерліфтингу. Першим був Маріуполь – більше того, окрім чемпіонатів України, тут відбулися чемпіонати Європи: у 2005, 2008 роках (серед юнаків, юніорів) та 2012 році (серед дорослих). Приїжджали спортсмени з 25 країн, і на базі «Олімп» в Юр’ївці жили представники 5 держав. Вважаю, дуже добре мати можливість підготуватися та виступити в рідній Донецькій області. Адже щорічні далекі виїзди в Коломию пов’язані з чималими витратами. А від Донеччини завжди заявляються великі команди. Так, у 2020 році наша збірна юнаків, юніорів та дівчат задля участі в чемпіонатах України у цих вікових категоріях мала скласти 55 осіб…

У проведенні змагань високого рівня Донецька область має великий досвід. І є добрі умови для спортсменів саме з пауерліфтингу: у Юр’ївці, де штатна команда України проходить навчально-тренувальні збори, у наявності все необхідне спортивне обладнання. Так, для цього чемпіонату України привезли з Києва тільки один новий змагальний комплект штанги, а все інше ми підготували самі. А загалом збори на базі «Олімп» проводили представники важкої атлетики, вільної боротьби, волейболу, дзюдо, карате… Ми раді усім спортсменам!

Можу сказати, що умови для розвитку пауерліфтингу в Донецькій області набагато кращі, ніж у інших регіонах України. І це пов’язано в першу чергу з тим фінансовим забезпеченням, яке надається з боку облдержадміністрації та управління фізичної культури та спорту. А підготовка спортсменів високого класу потребує постійної підтримки – два тижні без тренувань можуть призвести до втрати форми. У Мангушському районі також виплачують перспективним спортсменам стипендії – це для них важлива мотивація, щоб показати себе і на всеукраїнському, і на міжнародному рівнях. Завдяки спільній роботі місцевої влади, обласної федерації та всіх тренерів з упевненістю можемо дивитися в майбутнє.

 
 
 

Джерело: sportdonoda.gov.ua

Максим Кириченко

20.01.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах