Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


На засіданні колегії управління обговорили розвиток плавання Донеччини, роботу обласних осередків ФСТ та кандидатів на Дефлімпійські ігри-2021

12 листопада в режимі онлайн відбулося заключне в 2020 році засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

Головував на засіданні начальник управління Володимир Мицик, який у вступному слові акцентував увагу колег на рішенні Уряду про запровадження карантину «вихідного дня». Щодо спортивної сфери, Постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 року передбачає в період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка до кінця листопада заборону діяльності спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів. У зазначений термін забороняється проведення заходів, окрім тих, що включені до єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів. Щодо масового спорту в будні дні, обмеження одночасного заповнення закладів лишилися не дуже жорсткими – не більше однієї особи на 20 кв. м.

В онлайн-режимі були присутні члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», районних організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

 

З першого питання порядку денного засідання колегії управління – про стан розвитку плавання в Донецькій області – доповів директор Обласної дитячо-юнацької спортивної школи з плавання та синхронного плавання Донецької обласної організації ФСТ «Україна» Володимир Мізін. Він наголосив, що значні зміни негативного характеру для цього виду спорту принесли події 2014 року: так, на підконтрольній українській владі території Донеччини залишився 21 плавальний басейн різних форм власності (до 2014-го – 51), з яких сьогодні працюють 10 басейнів (ще 3 планують запустити у найближчий час, 4 знаходяться на ремонті, 4 законсервовано), 5 відділень плавання в місцевих ДЮСШ (до 2014-го – 22), 40 тренерів (до 2014-го – 110), втрачено більшу частину складу збірної команди області.

Роботою щодо розвитку виду спорту охоплені КДЮСШ «Меотида», КДЮСШ «Прометей» (м. Маріуполь), КДЮСШ м. Слов′янськ, КДЮСШ Бахмутського району, КДЮСШ м. Курахове, Обласна ДЮСШ з плавання та синхронного плавання ДОО ФСТ «Україна» з відділеннями в містах Маріуполь, Слов′янськ, Краматорськ, Соледар, Дружківка та відділення плавання у Школі вищої спортивної майстерності. Чисельність складу вихованців ДЮСШ – 989 чоловік, ШВСМ – 8 осіб. Загалом навчально-оздоровчим плаванням в області займається понад 1565 чоловік, з якими працюють 40 фахівців (34 тренера-викладача, з них – 20 штатних). До складу збірної команди України в 2020 році увійшли 7 спортсменів області: 3 – основний склад, 2 – кандидати, 2 – резерв.

Проблемні питання з розвитку плавання в Донецькій області, що потребують вирішення: 1) відновлення роботи законсервованих басейнів та визначення джерел їх фінансування; 2) переведення всіх об’єктів на автономне опалення для забезпечення їх роботи цілорічно; 3) забезпечення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; 4) забезпечення професійним тренерсько-викладацьким складом та фахівцями з плавання, які працюють в навчально-оздоровчому напрямку; 4) будівництво нових басейнів, зокрема, у місті Бахмут на базі Донецького обласного спеціалізованого коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки, а також у південній зоні Донеччини.

 
 

З другого питання порядку денного засідання – про формування списку спортсменів Донецької області - кандидатів на участь у ХХІV літніх Дефлімпійських іграх 2021 року – доповів виконуючий обов’язки начальника Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Ілля Рева. Він зазначив, що з урахуванням попередніх виступів атлетів Донеччини на міжнародних змаганнях претендентами на майбутні Ігри, які заплановано провести 5-21 грудня в місті Кашіас-ду-Сул (Бразилія), є 10 чоловік.

До числа кандидатів на Дефлімпійські ігри-2021 входять представники 4 видів спорту: легка атлетика – Наталя Урсуленко, Римма Філімошкіна, Євген Полухін, Данило Самороков; дзюдо – Марина Погорелова, Євген Нехаєв, Андрій Погорелов, Владислав Рощенков; баскетбол – Олександр Кузнецов (усі з Маріуполя); тхеквондо – Василь Уздемир (Дружківка). Протягом 2019-2020 років вони покращували свої результати на офіційних всеукраїнських та міжнародних змаганнях, маючи суттєву підтримку з обласного та державного бюджетів, а також бюджету міста Маріуполя.

Проблемним питанням у підготовці претендентів на Дефлімпійські ігри 2021 року залишається покращення умов підготовки спортсменів, які спеціалізуються в легкоатлетичних метаннях – їх тренування досі проходять на майданчику, що фізично і морально застарів, адже збудований в 1990-х роках.

 
 

Доповідачами з третього питання порядку денного засідання – про роботу осередків фізкультурно-спортивних товариств в Донецькій області – виступили: перший заступник голови Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» України Володимир Тесленко, голова громадської організації «Донецька територіальна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Іван Костянецький, голова ГО «Донецьке обласне фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» Сергій Худолій, голова Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» Юлія Тернова.

ДОО ФСТ «Динамо» об’єднує працівників i військовослужбовців правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб, студентів та курсантів відповідних навчальних закладів. Пріоритетними видами спорту в роботі організації є такі, що включено до календарного плану Товариства (легка атлетика, боротьба самбо, гирьовий спорт, практична стрільба, поліатлон), та ті, які включено до регламентів змагань силових структур (рукопашний бій, футзал, фітнес (кросфіт), волейбол, теніс настільний). Відновивши свою діяльність після переміщення з Донецька в місто Маріуполь з березня 2018 року, ДОО ФСТ «Динамо» об’єднує на сьогодні 54 колективи фізкультури, до яких увійшли 6889 осіб.

Метою діяльності ДТО ВФСТ «Колос» є сприяння організації та проведенню фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи серед широких верств сільського населення, основні напрямки – розвиток масового спорту та підготовка спортивного резерву. Центрами організаційно-методичної та спортивної роботи на селі є ОКДЮСШ «Колос», Великоновосілківська ДЮСШ «Старт», Костянтинівська ДЮСШ, Мангушська ДЮСШ, ДЮСШ «Колос» Іллінівської ОТГ, які всього охоплюють 1697 юних сільських спортсменів. Основним завданням в умовах державної політики, спрямованої на децентралізацію влади в Україні, є збереження осередків фізичної культури та спорту в новостворених територіальних громадах, зокрема, дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

 

ГО «Донецьке обласне фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» відновило свою діяльність після переміщення з Донецька в місті Маріуполь, де отримало реєстрацію 29 серпня 2017 року. Організація на основі добровільності та спільності інтересів об’єднує громадян, колективи підприємств, установ та організацій галузей народного господарства. До календарного плану заходів на рік входять спартакіади серед колективів фізичної культури трудящих житлово-комунальних господарств, міського транспорту і соціально-побутових сфер, серед працівників газових господарств, працівників охорони здоров’я, серед студентів вищих навчальних закладів І-ІІ, ІІІ-IV рівнів акредитації.

Основними завданнями роботи ДОО ФСТ «Україна» є сприяння розвитку масового фізкультурного руху у виробничій та соціально-побутовій сферах, підготовка спортивних резервів. У 2020 році проведено відкриті чемпіонати ДОО ФСТ «Україна» з видів спорту: баскетбол, легка атлетика, боротьба греко-римська. 19-20 вересня в містах Краматорськ та Миколаївка організовано спартакіаду колективів фізичної культури, спортивних клубів промислових підприємств та організацій Донецької області. До складу національних збірних команд України в 2020 році увійшли 26 спортсменів товариства (у 4 видах спорту): основний склад – 7; кандидати – 13, резерв – 6.

 

Після завершення розгляду питань засідання колегії управління відбулася семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад та райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, рад об’єднаних територіальних громад, де розглянули такі питання:

- про формування статистичного звіту за 2020 рік (форми № 2-ФК), порядок прийому річних звітів (доповідач – начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій);

- про вимоги Єдиної спортивної класифікації України до присвоєння спортивних розрядів та спортивних звань, ранги змагань, вікові категорії спортсменів з видів спорту (доповідач – заступник директора Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Вікторія Пустовіт);

- про нове в законодавстві в галузі фізичної культури та спорту (доповідач – головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко).

 
 
12.11.2020

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах