Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Олімпійські ігри - 2020: затверджено нові терміни та правила

До списку спортсменів-кандидатів на участь в Іграх ХХХII Олімпіади в м. Токіо (Японія), затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України, входять 14 представників Донецької області.

«Восточный проект» поспілкувався з начальником управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації, першим заступником керівника відділення Національного олімпійського комітету України в Донецькій області Володимиром Мициком і дізнався, як карантин вплинув на фізичну форму спортсменів, а також про те, що змінилося в правилах проведення найважливішого заходу в світі спорту.

- Послаблення карантинних обмежень дозволило спортсменам повернутися до тренувань, як індивідуальних, так і в невеликих групах.

Олімпійські ігри розпочнуться в липні наступного року. Як Ви вважаєте, яким чином такий тривалий карантин вплинув на спортивну форму представників Донецької області, що є претендентами на участь у Іграх, і чи можливо за рік якісно підготуватися до змагань в режимі адаптивного карантину?

- Нові терміни Олімпійських ігор у Токіо – з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Звичайно, карантин негативно вплинув на спортивну форму не тільки представників Донецької області, а й усіх атлетів світу, які готувалися до цих найважливіших змагань.

У березні поточного року було скасовано всі навчально-тренувальні збори і змагання, включаючи й відбіркові на Олімпійські ігри. Практично всі спортсмени залишилися без тренувань і змагальної практики. Тренувальний процес майже три місяці проходив у домашніх умовах. З 11 травня брати участь у навчально-тренувальних зборах дозволили членам збірних команд України, а з 1 червня – усім іншим закладам фізичної культури і спорту. У Донецькій області відновлення роботи ДЮСШ, ДВУОР, ШВСМ та інших спортивних закладів дозволено з 10 червня.

Звісно, на відновлення спортивної форми піде певний час. Це залежить від багатьох факторів, включаючи специфіку видів спорту, індивідуальні особливості спортсмена, рівень професіоналізму особистих тренерів і самих атлетів, і багато іншого. Чим професійніше спортсмен, тим легше йому вийти на пік своєї спортивної форми.

Тому в умовах адаптивного карантину, де дозволені навчально-тренувальні збори і змагання з дотриманням протиепідемічних вимог, року буде достатньо.

- Як регіональне відділення НОК співпрацює з управлінням у підготовці спортсменів до Олімпійських ігор?

- Відділення Національного олімпійського комітету України в Донецькій області тісно співпрацює з управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації. Олімпійці Донеччини активно залучаються до всеукраїнських освітніх проєктів, які реалізує НОК України: «Олімпійський урок», «Олімпійський день», «OlympicLab», «DolikeOlympians» та інші.

У минулому році відділення НОК в Донецькій області надало допомогу на операцію нашим кандидатам на Олімпійські ігри Аліні Логвиненко і Артему Коноваленку, а також допомагає іншим провідним спортсменам регіону.

- Скільки спортсменів Донецької області є претендентами на участь у Іграх?

- До списку спортсменів-кандидатів на участь у Іграх ХХХII Олімпіади в м. Токіо (Японія), затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України, входять 14 представників Донецької області:

• боротьба вільна: Олександр Хоцянівський, Аліна Бережна (Махиня);
• боротьба греко-римська: Олександр Чернецький;
• велоспорт: Анатолій Будяк, Валерія Кононенко;
• легка атлетика: Ольга Саладуха, Вікторія Хапіліна, Олександр Сітковський, Аліна Логвиненко, Сергій Смелик, Олексій Поздняков, Артем Коноваленко, Мар’ян Закальницький;
• тхеквондо (ВТФ): Андрій Гарбар.

З числа цих спортсменів ліцензії мають четверо: Олександр Хоцянівський, Ольга Саладуха, Вікторія Хапіліна, Олександр Сітковський.

На момент, коли було припинено на всіх рівнях відбір на Олімпійські ігри, визначилося тільки 57% спортсменів від загальної кількості кваліфікаційних місць. У період із березня по травень 2020 року мав пройти завершальний етап відбіркових змагань, де планувалося розіграти решту ліцензій. Тому в наших планах – представити Донецьку область на Олімпійських іграх у кількості близько 20 спортсменів. Ми покладаємо надії на потрапляння в команду Анни Шумиліної (вітрильний спорт), Вікторії Ткачук, Наталі Семенової, Вікторії Калюжної (легка атлетика), Станіслава Оліферчика (стрибки у воду), Юрія Сухорукова (кульова стрільба), Ірини Хохлової (сучасне п’ятиборство), Коу Лея (теніс настільний).

- Наразі тренування спортсменів проходять тільки на території України або їм вже доступні заняття на підготовчих базах за кордоном? Якщо так, то де тренуються спортсмени Донецької області?

- Поки спортсмени Донецької області ведуть підготовку на спортивних базах рідного краю та інших регіонів України.

Першими в місто Київ на навчально-тренувальний збір у складі збірної команди України вирушили представники складно-координаційного виду спорту – стрибки у воду. Далі до них приєдналися представники єдиноборств (бокс, боротьба вільна і греко-римська, дзюдо). Також на столичних спортивних базах готуються представники сучасного п’ятиборства, важкої атлетики, велоспорту. Представники легкої атлетики в основному готуються у рідних стінах, на базі стадіону «Металург» у місті Бахмут, який має статус бази олімпійської та паралімпійської підготовки. На цьому об’єкті створено всі умови для повноцінної підготовки спортсменів високого класу.

Спортивні бази за кордоном використовуються представниками велоспорту в зимовий період (Туреччина), а також легкоатлетами, що спеціалізуються на марафонському бігу, спортивній ходьбі, довгих і середніх дистанціях в осінньо-весняний період (гірська підготовка в Киргизії). Сподіваємося, що до цього часу спортсмени зможуть взяти участь у цих важливих зборах з підготовки до майбутніх Олімпійських ігор.

- В області відкриваються нові спортивні обєкти. Які з них за технічними характеристиками підходять для підготовки спортсменів до змагань такого рівня?

- Цього року в рамках національного про’кту «Велике будівництво» на території Донецької області буде введено в дію 5 нових стадіонів:

• реконструйований стадіон імені Юрія Скиданова в Слов’янську;
• реконструйований стадіон «Шахтар» в Селидовому;
• споруджений «з нуля» стадіон у Волновасі (по вул. Донецькій);
• два об’єкти в Краматорську: крите футбольне поле в парку культури та відпочинку «Сад Бернадського» (уже відкрито 14 травня) і спортивно-оздоровчий комплекс по вул. Парковій.

Усі перелічені об’єкти, окрім критого футбольного поля в Краматорську, за своїми технічними характеристиками можуть використовуватися для підготовки спортсменів вищої майстерності з таких видів спорту, як легка атлетика, триатлон, сучасне п’ятиборство, а як допоміжні – для всіх видів єдиноборств. На всіх стадіонах планується укладання сучасних легкоатлетичних доріжок, роздягальні, душові. Також, окрім Волновахи, будуть збудовані нові спортивні майданчики (для ігрових видів спорту, занять тенісом і вуличні тренажери).

- Що таке розширений кваліфікаційний період?

- У зв’язку з перенесенням Олімпійських ігор на рік, виконком МОК прийняв ряд змін у правила відбору. Було розширено кваліфікаційний період до 29 червня 2021 року, тобто ця дата – крайній термін кваліфікаційного періоду, менше ніж за місяць до початку Ігор (23 липня).

- Яке значення для спортсменів Донецької області мають зміни у вікових вимогах і для чого це було прийнято?

- Зміни у вікових вимогах не торкнулися спортсменів Донецької області. А прийняті вони були з урахуванням нових дат проведення Олімпіади. Їх суть – наявні в кваліфікаційній системі вікові критерії було розширено з можливістю брати участь у 2021 році тим спортсменам, які мали це право в 2020 році.

Виняток становить футбол, де максимальні вікові обмеження становили 23 роки. Через перенесення Олімпійських ігор вік підвищили до 24 років. А в боксі спортсмени для участі в Іграх повинні мати дати народження з 1 січня 1980 року по 31 грудня 2002 року.

- На Вашу думку, перенесення Олімпійських ігор на 2021 рік – правильне рішення, або все ж варто було провести змагання, але з дотриманням протиепідемічних правил?

- Олімпійські ігри варто було проводити в 2020 році з дотриманням протиепідемічних правил. Ніхто не знає на сто відсотків, що ситуація з пандемією покращиться, що до нових призначених дат змагань винайдуть вакцину. Може скластися така ситуація, що Олімпійські ігри й зовсім скасують. А це буде величезним ударом по атлетах, адже для них – це не просто хобі або улюблене заняття, це їхнє життя. До того ж, деякі провідні спортсмени Донецької області вже вікові, й Ігри в Токіо будуть завершенням їх спортивної кар’єри.

 

«Восточный проект», № 29 (1237), 22 липня 2020 року

23.07.2020

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах