Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Донецьку відбулося розширене засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації і семінар-тренінг «Актуальні питання розвитку сфери фізичної культури та спорту»

Сьогодні, 5 березня, у Донецьку відбулося розширене засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

У засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації з питань освіти і науки, молоді, сім’ї та спорту Тамара ЛУК’ЯНЧУК, начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Віктор КІРБАБА, члени колегії управління, представники міськвиконкомів та райдержадміністрацій Донецької області, керівники організацій та установ, діяльність яких проходить в площині сфери фізичної культури та спорту.

Основною темою роботи був хід виконання Протокольного рішення Громадської гуманітарної ради під головуванням Президента України В.Ф.Януковича від 30 вересня 2010 року у минулому 2012 році.

Перед працівниками сфери спорту був поставлений ряд завдань, що потребували вирішення та їх реалізації. Зокрема, одним з основних пунктів, що зазначені в Протокольному дорученні, було вживання заходів щодо будівництва багатофункціональних майданчиків, басейнів та льодових споруд.

Для більш ефективного розвитку матеріально-спортивної бази в області прийнято регіональну цільову програму розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2012-2016 роки. Протягом 2012 року, у рамках реалізації вищезазначених програм, на території області побудовано та введено в дію 117 спортивних об’єктів. З них - 4 спортивні майданчики з тренажерним обладнанням, 15 зі штучним покриттям (всього їх в області 177), 1 тенісний корт та 111 комплексних спортивних майданчиків.

Для розвитку та зміцнення матеріально-технічної бази в області набуло резонансу участь міст і районів, спортивних організацій, громадськості в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку. Його першочергове завдання - сприяння територіальним громадам сіл, селищ, міст у вирішенні соціально-економічних проблем. Пріоритетним напрямком конкурсу у 2012 році визначено розвиток фізичної культури та спорту. Усього за спортивним напрямом у минулому році було виграно 156 проектів на загальну суму 11,8 млн. грн., з них кошти обласного бюджету - 8,7 млн. грн. Із загальної кількості проектів 80 - установка комплексних відкритих спортивних майданчиків. Загальна сума фінансування - 8,4 млн. грн., кошти обласного бюджету - 6,4 млн. грн.

Крім будівництва спортивних майданчиків, існує ряд інших напрямків з удосконалення матеріально-технічної бази. Це ремонт та реконструкція спортивних споруд, придбання інвентарю та обладнання. Також можна зазначити, що у місті Донецьку (парк культури і відпочинку ім. Петровського) введено в експлуатацію сучасний спортивний комплекс, який включає в себе 25-тиметровий плавальний басейн, баскетбольний та волейбольний спортивні майданчики, міні-футбольне поле (22х45 м), скейтпарк, тенісний корт, атлетичний майданчик (силові тренажери, столи для армрестлінгу та настільного тенісу), бігові доріжки (540 м довжина і 3 м ширина). Завершується будівництво льодової споруди у місті Дружківка. Триває будівництво таких же об’єктів у містах Красноармійськ, Краматорськ. Розпочато проектні роботи щодо будівництва у 2013 році льодових спортивних споруд у м. м. Артемівськ, Слов’янськ. Підготовлено основи для укладки штучного покриття на спортивних майданчиках у місті Красноармійськ та Красноармійському районі.

Окремим питанням Протокольного доручення було також забезпечення створення належних умов для організації активного відпочинку дітей і молоді на базі оздоровчих та спортивних таборів у літній та канікулярний період.

За підсумками роботи за 2012 рік у Донецькій області працює 119 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких займається 52300 дітей та підлітків. Згідно з даними статистичного звіту за 2012 рік, на виконання вищезазначеного доручення в області оздоровлено 28,9% загальної кількості учнів ДЮСШ. Оздоровлення проводилось в пришкільних таборах міст та районів, у дитячих оздоровчих центрах Донецької області, МДЦ «Артек» за рахунок державного та місцевих бюджетів, профкомів підприємств, спонсорів, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, батьківських внесків. Для кращих учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл області за рахунок обласного бюджету виділено 250 пільгових путівок до оздоровчого закладу «Перлина Донеччини». З метою популяризації здорового способу життя, формування активної життєвої позиції згідно з календарними планами дитячих оздоровчих закладів влітку поточного року проведено фізкультурно-спортивні заходи, у тому числі малі Олімпійські Ігри та урочисте відкриття ХХХ Олімпійських Ігор, за участю відпочиваючих у цих закладах дітей.

Протокольне доручення Гуманітарної ради при Президенті України містить також питання із забезпечення на існуючих та врахування під час будівництва нових автотранспортних доріг і магістралей доріжок для проїзду велосипедів з можливістю використання їх інвалідами на візках, активізацію роботи щодо подальшого розвитку мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», модернізацію матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Станом на 01.01.2013 в Донецькій області функціонує 1 обласний, 21 міський та районний центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у містах: Артемівськ, Волноваха, Дебальцеве, Димитров, Добропілля, Донецьк, Дружківка, Єнакієве, Жданівка, Кіровське, Костянтинівка, Краматорськ, Курахове, Макіївка, Маріуполь, Селидове, Слов'янськ, Харцизьк, Ясинувата та у Володарському і Старобешевському районах. Укомплектованість кадрами центрів становить 94 одиниці. Серед основних напрямків роботи центрів «Спорт для всіх» є сприяння збереженню та розвитку матеріально-спортивної бази сфери фізичної культури та спорту, будівництву та облаштуванню сучасних спортивних споруд за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення. Щорічно з цією метою з 1 по 30 квітня організовано проведення заходу щодо ремонту та реконструкції спортивних споруд за місцем проживання – Місячник «Спорт для всіх – спільна турбота» в Донецькій області. За підсумками проведення місячника у 2012 році, до робіт було залучено 300 077 чоловік, що складає 6,81% від загальної кількості населення області, затрачено 435,11 тис. грн. бюджетних коштів, 2583,38 тис. грн. – позабюджетних, відремонтовано 2460 спортивних споруд та спортивних майданчиків. Збудовано 4 майданчики для ЗФП та 15 майданчиків з синтетичним покриттям розміром 42х22 метри за місцем проживання населення. Завдяки проведенню конкурсу проектів місцевого розвитку Донецької обласної ради в усіх містах і районах області були встановлені 80 відкритих спортивних майданчиків за місцем проживання населення.

Щодо матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл, станом на 01.01.2013 із 119 дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області 35 ДЮСШ мають власні спортивні споруди (29%). Решта шкіл здійснюють навчально-тренувальний процес на умовах оренди, або на договірних умовах на спортивних базах підприємств, в спортивних залах загальноосвітніх шкіл. За інформацією, наданою дитячо-юнацькими спортивними школами, з метою модернізації матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл, облаштування необхідним обладнанням та інвентарем з урахуванням сучасних вимог до організації навчально-тренувального процесу у 2012 році у містах та районах області залучено 6 151 млн. грн.

Учасники колегії також розглянули підсумки проведеної роботи в розрізі окремих міст та районів. Згідно з виконанням або невиконанням поставлених завдань, підбито зведений рейтинг відповідних структур та місцевих органів самоврядування.

Після розгляду основних питань заступник голови облдержадміністрації Тамара ЛУК’ЯНЧУК та начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Віктор КІРБАБА взяли участь у нагородженні кращих міст та районів Донецької області за підсумками роботи в 2012 році.

Після засідання колегії для керівників органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад та райдержадміністрацій проведено тематичний семінар-тренінг «Актуальні питання розвитку сфери фізичної культури та спорту».

Перший блок семінару включав питання-відповіді на такі теми: 1) підготовка пропозицій щодо збільшення державного кредитування довгострокових програм; 2) вивчення нормативно-правової бази (Закон України «Про громадські об'єднання», Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції»); 3) механізм участі міст та районів області в тендерах та ґрантах; 4) механізм залучення інвесторів, спонсорів, підприємств, збільшення фінансування шляхом залучення позабюджетних коштів, порядок та правила формування інвестиційних програм.

У другій тематичній частині заходу для обговорення був представлений досвід роботи комунальних установ у сфері фізичної культури та спорту в м. Красноармійськ.

Третій блок семінару включив розбір таких питань: 1) порядок оформлення матеріалів на присвоєння спортивних розрядів: кандидат у майстри спорту України, майстер спорту України, майстер спорту України міжнародного класу; 2) умови присвоєння кваліфікаційних категорій тренерам-викладачам; 3) загальні вимоги щодо ведення бухгалтерського обліку по галузі «Фізична культура і спорт», контроль, норми витрат та звітність після проведення спортивно-масових заходів; 4) підсумки  формування річного звіту 2012 року за  формою 2-ФК.

 
05.03.2013

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах