Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Семінар-нарада щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів

21 листопада за участю заступника голови облдержадміністрації Тамари Лук’янчук відбулася семінар-нарада щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів регіону.

Захід пройшов під головуванням начальника управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимира Мицика. Місце у президії також зайняли заступник директора департаменту олімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Леонід Мирський, завідуюча контрольно-ревізійним відділом обласної дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ірина Глушко, директор школи вищої спортивної майстерності Віктор Кірбаба, керівник КП «РСК «Олімпійський» Олександр Громаков, директор обласної комплексної дитячо-юнацької школи Костянтин Кірпулянський та директор донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Олексій Найденко.

Учасниками семінар-наради стали керівники органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад, райдержадміністрацій, керівники дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області, міських та районних центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

У вступному слові заступник губернатора Тамара Лук’янчук відзначила, що «у рамках Року дитячої творчості, оголошеного Президентом України Віктором Януковичем, у регіонах дуже важливе значення набуває організація роботи дитячо-юнацьких шкіл та організація масового спорту. Для юних спортсменів у Донецькій області створена розвинута мережа дитячо-юнацьких шкіл – 119 закладів, у яких працює понад 1800 тренерів. Загальна кількість дітей, які там займаються, складає близько 52 тисяч». Але, як зазначила віце-губернатор, попри хороші показники на всеукраїнському рівні, робота щодо збільшення кількості тих, хто займається фізичною культурою та спортом, вестиметься в регіоні і надалі. Адже із здоровими та мобільними громадянами простіше вирішувати різні економічні та соціальні завдання, що стоять перед державою.

На сьогоднішній день із 119-ти ДЮСШ у регіоні 17 спортивних шкіл мають вищу категорію, 27 – першу, 60 – другу. Власними спортивними спорудами забезпечено 37 спортивних шкіл (31%), серед яких 22 ДЮСШ управління освіти і науки та 15 ДЮСШ органів управління фізичною культурою та спортом на місцях.

За попередніми даними, у літній період 2013 року оздоровлено близько 20% від загальної кількості учнів ДЮСШ. Оздоровлення проводилося в пришкільних таборах міст та районів, у дитячих оздоровчих центрах Донецької області, МДЦ «Артек».

Фінансування статутної діяльності спортивних шкіл здійснюється з обласного, місцевих бюджетів, профкомів підприємств та інших джерел. Часткове фінансування ДЮСШ надходить із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Для цього у 2013 році для 56 спортивних шкіл було виділено біля 15 млн. грн. Проте з 1 січня 2014 року вводитимуться нові правила фінансування, і відповідний нормативний документ щодо їх оформлення нині знаходяться на стадії затвердження.

Серед нагальних проблем у діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл учасники семінар-наради відзначили такі: слабка оснащеність спортивним інвентарем, обладнанням, відсутність власної спортивно-оздоровчої бази для продовження навчально-тренувального процесу в канікулярний період, недостатнє залучення позабюджетних коштів для утримання спортивних шкіл, відсутність коштів у фізкультурно-спортивних товариств для утримання своїх спортивних шкіл, засновниками яких вони є.

Прикладом роботи в складних економічних умовах в регіоні є місто Артемівськ. Саме тут вдалося створити ефективну взаємодію між сферами фізичної культури та спорту і освіти. На сьогоднішній день місто має в регіоні дуже високі показники щодо організації клубної роботи за місцем проживання громадян та на базі загальноосвітніх шкіл, створення умов для оздоровчої роботи за місцем проживання.

Також учасники семінар-наради розглянули питання розвитку на Донеччині міських та районних центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Так, у регіоні на сьогоднішній день відкриті та функціонують обласний, 20 міських та 2 районних центри. У 2013 році в містах та районах Донецької області проведено 310 фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів, участь у яких взяли понад 1 млн. осіб. За цим показником обласний центр «Спорт для всіх» на протязі останніх чотирьох років займає лідируючу позицію в Україні. Моніторинг основних показників розвитку фізичної культури та спорту за місцем проживання населення в містах та районах області показує, що залучення населення до фізкультурно-оздоровчих і спортивних занять за місцем проживання, де створені центри «Спорт для всіх», вище на 12-18% середнього по області. Таким чином, сьогодні актуальним є вирішення питання щодо відкриття центрів «Спорт для всіх» у ряді міст та районів області. Необхідно вживати заходи і щодо збільшення загальної штатної чисельності обласного, міських та районних центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Підводячи підсумок семінар-наради, Володимир Мицик зазначив, що за її підсумками будуть зроблені відповідні дручення та направлені в міста та райони області.

 
21.11.2013

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах