Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Краматорську провели семінар-нараду з керівниками спорткомітетів міст та районів Донеччини

29 березня в Краматорську пройшла семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад і райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій.

Головував на заході начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

У режимі скайп-конференції до учасників семінар-наради звернувся колишній радник Міністра молоді та спорту України, наразі менеджер спортивних (в основному молодіжних) комерційних проектів Максим Карпій. Він поділився власним досвідом залучення спонсорських коштів до заходів галузі фізичної культури та спорту.

«Сьогоднішні реалії такі, що більшу частину функцій з підтримки спорту беруть на себе приватні компанії та звичайні люди, - зазначив Максим Карпій. - Так, наприклад, найбільшу частину забезпечення федерації легкої атлетики Франції, яка має наразі 250 тисяч учасників, складають членські внески (з кожної людини по 100 євро на рік). Федерації вигідно розвивати спорт і залучати нових членів, тому що вона отримує за це гроші, а людям вигідно платити Федерації, тому що вони мають таким чином можливість брати участь у рейтингових змаганнях. Для Федерації розвиток дитячого спорту – це інвестиції в її майбутнє у вигляді нових членів і глядачів».

Максим Карпій відзначив, що в Європі та США заняття спортом – це цілком допустиме комерційне заняття: люди, які займаються цим професійно, заробляють гроші. Любителі займаються для себе, і їх плата йде на підтримку професійного спорту. На Заході неприбуткова спортивна чи громадська організація – це та, яка витрачає рівно стільки ж коштів, скільки вона заробляє. А дозволяють вони собі великі витрати – наприклад, річний бюджет Нью-Йоркського марафону (кількість учасників – 50 тисяч) складає 50 млн. доларів.

Максим Карпій підкреслив, що на сьогоднішній день спорт у всьому світі є комерційним. У США та Європі близько 20-25% складають так звані пожертви – просто внески, які роблять любителі певних видів спорту. А для людей, які не мають достатнього доходу для занять спортом, на Заході передбачене цільове субсидування. «Усі спортивні заходи, які заробляють кошти – це якісне продумане шоу. І більшу частину доходів організатори збирають на продажі квитків чи трансляціях», - сказав доповідач.

В Україні ж першим прикладом вітчизняного заходу, який більш-менш відповідає світовому розумінню розвитку спорту, є Київський марафон. Так, у минулому році він зібрав 5 тисяч чоловік, і кожен з учасників заплатив стартовий внесок.

У рамках семінар-наради ряд важливих актуальних питань розвитку фізичної культури та спорту керівникам спорткомітетів міст та районів Донеччини озвучила заступник начальника управління – начальник відділу реалізації профільних програм управління Наталія Точилова. Зокрема – щодо нового в законодавстві в галузі фізичної культури та спорту України, Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», шляхи розвитку фізичної культури і спорту Україні в умовах децентралізації влади (відповідно до парламентських слухань).

Наталія Точилова зазначила, що в IV кварталі поточному році планується представлення проекту нової Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури та спорту в Донецькій області на період 2017-2021 роки. А поки до 1 червня управління збиратиме з міст та районів області очікувані результати щодо виконання Програми за 2012-2016 роки і пропозиції з фінансовим обґрунтуванням до проекту нової Програми. Програма на майбутні 5 років буде містити окремі позиції щодо залучення до занять фізичною культурою та спортом таких категорій, як внутрішньо переміщені особи, військові формування, інваліди - учасники АТО.

Також Наталія Точилова підкреслила, що згідно з моніторингом кадрового забезпечення у сфері фізичної культури і спорту, наразі в Донецькій області зафіксована велика кількість вакантних посад, і тому є необхідність залучення молодих спеціалістів з профільною освітою.

Про підсумки формування річного звіту 2015 року за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» доповіла начальник відділу організаційно-спортивної роботи управління Марина Попова. Вона зазначила, що кількість штатних працівників у Донецькій області сьогодні складає 2763 чоловік (на 59 менше, ніж у 2014 році) – це близько 14 осіб на 10 000 населення регіону. Спеціальну освіту мають 82% працівників. Спортивних споруд у Донецькій області налічується 3140. Спортивних клубів – 366 (на 32 менше, ніж у 2014 році). Фізкультурно-оздоровчою і спортивною роботою в регіоні займаються 303,5 тисяч чоловік (на 3 тисячі менше, ніж у 2014 році).

Також на семінар-нараді були висвітлені такі питання: про проведення курсів підвищення кваліфікації тренерів (підвищення кваліфікаційних категорій), про порядок проведення атестації тренерів-викладачів; про оформлення матеріалів на присвоєння спортивних звань та розрядів; про перспективу розвитку мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у Донецькій області; про національно-патріотичне виховання у сфері фізичної культури та спорту; про проведення спартакіади серед депутатів обласних, районних, міських (міст обласного підпорядкування), сільських та селищних та селищних рад Донецької області і спартакіади серед збірних команд державних службовців Донецької області; про розвиток фізичної культури і спорту серед сільського населення, роботу районних рад ВФСТ «Колос».

 
30.03.2016

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах