Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Донеччина втілює ініціативи для охоплення руховою активністю різних верств населення

10 жовтня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася чергова в 2024 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом виконавчих органів рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, до якої також були долучені керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Спільним завданням для спортивної спільноти Донеччини є реалізація заходів, які містяться в базових документах – Програмі економічного і соціального розвитку й Програмі розвитку фізичної культури та спорту. Нова ініціатива профільного Міністерства – залучення спортивних клубів, як громадських організацій, до здійснення фізкультурно-оздоровчої й спортивної діяльності – спрямована на підсилення вже сталої системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, і тільки разом ми зможемо зробити в цьому напрямку крок вперед. Важливим помічником у охопленні мешканців регулярною руховою активністю є діяльність центрів «Спорт для всіх», тож я закликаю громади приділити особливу увагу належному функціонуванню цих осередків. У сьогоднішній воєнний час ми маємо вишукувати нові форми залучення широких верств населення до занять фізичною культурою та спортом. Тримаємося разом, рухаємося вперед до нових здобутків із непохитною вірою в Збройні Сили України», - сказав Володимир Мицик.

У день проведення відеоконференції Володимир Мицик разом із начальницею Олександрівської селищної військової адміністрації Людмилою Борисевич ознайомилися зі станом спортивної інфраструктури (переважно – площинними спорудами, які перебувають під постійним наглядом) та обговорили актуальні напрямки спортивного життя громади.

 
 

Присутні на відеоконференції керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад коротко доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Були виокремлені наступні питання: відновлення навчально-тренувального процесу за межами Донецької області і проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів з ВПО на безпечних територіях, кадровий склад, збереження контингенту вихованців та тренерсько-викладацького складу, стан базових спортивних споруд, пошкодження інфраструктури, підтримка провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

З розширеною інформацією щодо роботи, яка проводиться у сфері фізичної культури і спорту серед мешканців Олександрівської територіальної громади, виступила начальниця відділу освіти, культури, молодіжної, внутрішньої та інформаційної політики Ірина Седлецька. Так, підґрунтям для регулярної фізичної активності населення є доступна спортивна інфраструктура в 5 старостинських округах, що, зокрема, включає 10 спортивних майданчиків зі штучним покриттям, 10 тренажерних майданчиків, 7 футбольних полів, 2 стадіони, майданчик для пляжного волейболу.

 
 

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на розробці Програми економічного і соціального розвитку в розділі «Фізична культура і спорт» – наразі відбувається звітування за 9 місяців 2024 року і погодження проєктів на 2025 рік. Водночас на державному рівні активно розробляється цільова соціальна програма розвитку фізичної культури та спорту на період до 2029 року, а на регіональному рівні відповідний документ проходить погодження в інших департаментах.

Заступник начальника управління - начальник відділу організаційно-кадрової роботи управління Сергій Горбунов висвітлив питання про проведення фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи в хабах з ВПО Донецької області. Так, зараз завершується формування списку відповідальних осіб за організацію цієї роботи. Після ознайомлення із зазначеним списком керівників хабів громад наступним кроком буде розробка спільного плану щодо організації подальшої діяльності.

В.о. начальника відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов розповів про підсумки відзначення Дня фізичної культури і спорту в територіальних громадах Донецької області. Відповідний аналіз проведено через призму сторінок у соціальних мережах. Так, загалом планувалося проведення 125 заходів, а по факту є публікації про 112 заходів. Найбільш активними виявилися Бахмутська, Покровська, Селидівська, Криворізька та Мар’їнська громади.

 

Ще одним нагальним питанням сьогодення є впровадження механізму проведення експерименту щодо залучення спортивних клубів, як громадських організацій, до здійснення фізкультурно-оздоровчої та/або спортивної діяльності. Задля поширення співпраці та координації зусиль із зазначеного питання передбачено укладання меморандумів про співробітництво між Міністерством молоді та спорту України, обласними державними адміністраціями та міськими/селищними/сільськими радами. Розподіл коштів з місцевих бюджетів на фінансову підтримку спортивних клубів здійснюється з урахуванням охоплення тренувальною роботою не менше 40 осіб на одного тренера, компенсації за 1 людину від 600 грн на спортивний клуб.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко зазначив, що сьогодні працівники регіонального та місцевих центрів докладають вагомих зусиль, аби запропонувати мешканцям Донеччини різноманітні форми рухової активності, забезпечити їм психоемоційну адаптацію засобами фізичної культури та спорту. Так, втілюється в життя соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України», у межах якого працюють 6 координаторів, також регулярно проводяться заходи з вимушеними переселенцями. На жаль, через війну припинили свою роботу Волноваський, Вугледарський, Великоновоселківський, Лиманський та Нікольський центри «Спорт для всіх», і актуальним залишається питання відновлення їхньої діяльності за межами Донецької області.

Змагання «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» серед учнів закладів загальної середньої освіти у 2024-2025 навчальному році передбачатимуть 7 видів спорту замість 5-ти (до баскетболу, волейболу, футзалу, спортивного орієнтування та черліденгу, що були в 2023-2024 навчальному році, додаються регбі-5 та гандбол). До 15 жовтня для участі в цьому масштабному національному заході командам закладів освіти необхідно пройти реєстрацію на сайті http://scl.gov.ua.

 

Директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Володимир Страшко підбив підсумки участі представників Донецької області у сьомому Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» –його основною метою є вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Так, у 2024 році захід об’єднав у різних куточках нашої держави та за кордоном близько 1600 осіб – це представники 45 територіальних громад, 21 обласної організації фізкультурно-спортивної спрямованості (у більшості це внутрішньо переміщені особи).

Обрану по силах дистанцію – 2 км, 5 км або 10 км – донеччани долали самостійно або в складі організованих груп із закріпленими на футболках іменами знайомих або незнайомих захисників, які віддали життя в боротьбі за світле майбутнє вільної України, після чого ділилися життєписами полеглих воїнів у соцмережах. Централізований захід для мешканців Донецької області 31 серпня організували в місті Дніпро – на фініші вони отримали пам’ятні медалі від Міністерства у справах ветеранів України. Також до забігу долучилися учасники автопробігу «Дорога Єдності», що за ініціативи Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» стартував 24 серпня на кордоні Донецької області, далі пройшов через Дніпро, Полтаву, Київ, Львів та завершився 29 серпня в Ужгороді.


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
X (Твіттер): x.com/sportdonoda

12.10.2024

Новини

Перелік спортивних секцій для ВПО з Донеччини

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах