Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000, щороку 22 червня в нашій державі відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Друга світова війна (01.09.1939 - 02.09.1945) – це найкривавіший глобальний конфлікт, і cаме як страшну трагедію її пам’ятають та згадують в усьому світі. Упродовж 21 місяця цієї війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а від 22 червня 1941 року вступили у військову конфронтацію. Німецько-радянська війна була складовою більш широкого за хронологією і географією глобального конфлікту, про що раніше дуже часто забувала згадувати радянська історіографія, а тепер – російська пропаганда.

Для України Друга світова війна – національна трагедія: за відсутності власної держави українці були розтягнуті між усіма воюючими силами. У вересні 1939 року, відповідно до таємних протоколів пакту Молотова - Ріббентропа, Захід України був зайнятий німецькими та радянськими військами. З літа 1941 року протягом довгого часу територія України була окупована нацистською Німеччиною, що супроводжувалося жахливими злочинами проти людяності, масовими вбивствами, Голокостом, депортаціями та примусовою працею.

За різними оцінками, в Україні під час цієї війни загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, ще 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Вшанування пам’яті жертв війни є важливим аспектом національної свідомості та історичної пам’яті українців. Це дає змогу зберегти спогади про трагічні події минулого.

Сучасна ситуація в Україні має паралелі з історичними подіями, коли країна знову змушена боротися з агресором. Російський режим, що поєднує ознаки нацистського та комуністичного тоталітаризму, становить загрозу не лише для України, але й для всього світового порядку.

У цей день ми віддаємо данину поваги всім тим, хто пережив жахіття війни, і вшановуємо пам’ять тих, хто віддав своє життя заради світлого майбутнього.

Сьогодні ми пишаємося новими героями – сучасними захисниками і захисницями, які мужньо боронять наші свободу та незалежність!

 
22.06.2024

Новини

Розклад виступів паралімпійців Донецької області на Іграх-2024

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах