Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Нагальні питання розвитку спорту Донеччини обговорили на відеоконференції з активом громад

7 березня за участю заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Ігоря Бойка відбулася чергова відеоконференція з питань розвитку фізичної культури та спорту в територіальних громадах. Захід провели в Краматорську у форматі офлайн та онлайн.

До наради долучилися заступники керівників виконавчих органів рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військових адміністрацій, очільники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Плідна праця великої спортивної спільноти Донецької області є запорукою низки міжнародних здобутків, завдяки яким про Україну знають у всьому світі. Я дякую спортсменам і тренерам, які прославляють нашу державу, та всім, хто продовжує підтримувати їх на шляху до нових перемог, попри сьогоднішні складнощі. Адже заняття ще змалечку фізичною активністю та спортом слугують підґрунтям виховання сильної, здорової нації, якій до снаги будь-які завдання та випробування», - відзначив Ігор Бойко.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик зауважив, що в поточному 2024 році станом на сьогодні спортсмени з Донеччини здобули на змаганнях 309 всеукраїнських нагород, а також 32 міжнародні медалі, і 13 разів на честь їхніх перемог майорів синьо-жовтий прапор та лунав державний гімн України. Донецька облдержадміністрація продовжує заохочувати високі досягнення атлетів і тренерів щомісячними стипендіями та одноразовими грошовими винагородами.

Проводиться робота й щодо забезпечення мешканців області можливостями для регулярних занять спортом з урахуванням поточних безпекових умов. Зокрема, і в Краматорську – до початку відеоконференції обласна делегація оглянула спортивні споруди громад, ознайомилася з умовами тренувань, а також укриттями, де можна перечекати небезпеку.

 
 

Керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад повідомили про стан справ у сфері в умовах воєнного стану. Окремо були зазначені: актуальна структура й режим роботи, пошкодження спортивної інфраструктури, робота дитячо-юнацьких спортивних шкіл, стан фінансування галузі, зокрема, грошове заохочення стипендіями та винагородами провідних спортсменів і тренерів, існуючі проблеми та перспективи.

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на тому, що одним із базових документів є Програма економічного і соціального розвитку. Згідно даних за 2023 рік, фінансування спортивної сфери здійснювалося в 27 територіальних громадах Донеччини, і найбільшими статтями витрат були: утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл (46,3 млн грн), спортивних об’єктів (21,6 млн грн), центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (17,1 млн грн), надання спортсменам фінансової підтримки – стипендій і винагород (2,5 млн грн), а також проведення та участь у спортивно-масових заходах.

 

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій висвітлила питання про підсумки формування звітності за 2023 рік за формою № 2-ФК. Так, збір необхідних цифрових показників від територіальних громад тривав з 9 січня по 2 лютого в електронному вигляді, з погодженням у телефонному режимі. Як найкраща в поданні звітності була відзначена Слов’янська міська громада. В цілому, більшість громад провела велику кропітку роботу, і щодо цього з року в рік спостерігається позитивна динаміка. Узагальнений «Звіт із фізичної культури i спорту» за 2023 рік від Донецької області до Міністерства молоді та спорту України було подано 26-28 лютого.

Відповідальна за координацію роботи ДЮСШ в Донецькій області Галина Кірпулянська підбила підсумки формування статистичної звітності дитячо-юнацьких спортивних шкіл, відомств, громадських фізкультурно-спортивних організацій, територіальних громад за формами № 5-ФК (річна), №5-ФК (річна-зведена). Так, станом на 31 грудня 2023 року в Донецькій області здійснювали свою діяльність 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у яких фізичною культурою та спортом займалися 5779 учнів (у 2022 році – 4749), навчально-тренувальний процес здійснювали 385 тренерів-викладачів (у 2022 році – 366). Тобто фіксується певне зростання показників кількості учнів і тренерів у ДЮСШ, попри російську збройну агресію проти України. При цьому станом на кінець 2023 року, на жаль, 61 тренер-викладач ДЮСШ вимушений був перебувати в простої, 41 тренер-викладач – у безоплатній відпустці, з 81 тренером-викладачем тимчасово припинено дію трудового договору до завершення бойових дій (у відповідності до чинного законодавства). Наразі в простої перебувають 5 ДЮСШ територіальних громад, також ще 2 дитячо-юнацькі спортивні школи тимчасово припинили діяльність. 19 лютого сформований звіт про роботу ДЮСШ Донеччини було направлено до Міністерства молоді та спорту України.

 

Директор комунальної фізкультурно-оздоровчої установи «Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко наголосив, що постійно до участі в різноманітних заходах долучаються внутрішньо переміщені особи – так, на початку 2024 році проведено низку активностей «Спортивна зима». Триватиме й надалі реалізація соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Різними челенджами охоплені учасники бігового клубу «Донеччина». Також розроблено формат участі представників територіальних громад у цьогорічних змаганнях «Пліч-о-пліч». Таким чином, обласний та місцеві центри «Спорт для всіх» стають потужним локомотивом рухової активності для мешканців регіону.

Головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов доповів про заходи щодо наповнення електронних реєстрів пошкоджених і зруйнованих спортивних споруд. Так, у кожній громаді визначено відповідальну за цей напрямок особу. Загалом у реєстрах зафіксовано дані про всі 73 спортивні об’єкти, які зазнали руйнувань і пошкоджень з початку російського повномасштабного воєнного вторгнення. Серед них – 11 стадіонів, 19 спортивних комплексів, 15 спортивних залів, 4 плавальних басейни, 2 льодові арени. Знівеченою є інфраструктура трьох обласних закладів комунальної власності: Обласної СДЮСШОР з велосипедного спорту в місті Лиман, Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки та Донецького регіонального центру спортивної медицини в місті Бахмут.

Заступник начальника управління - начальник відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Сергій Горбунов довів до відома інформацію, що Мінмолодьспорту у співпраці з Національним університетом фізичного виховання і спорту України та ДУ «Інститут модернізації змісту освіти» пропонують підготовку фахівців фізичної культури та спорту, які будуть долучені до фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни з інвалідністю або з обмеженими повсякденними функціонуваннями. Строк навчання на курсах підвищення кваліфікації становить 4 кредити (120 академічних годин). Наразі по регіонах України проходить формування списків учасників, навчання у форматі онлайн стартує в квітні.

На завершення розгляду питань порядку денного відеоконференції головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко звернула увагу колег із громад на актуальні зміни в законодавстві.

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайтsportdonoda.gov.ua
Фейсбукwww.facebook.com/sportdonoda
Телеграмt.me/sportdonoda
Інстаграмwww.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X)twitter.com/sportdonoda

07.03.2024

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах