Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Фізична культура та спорт мають важливе значення і у воєнний час

На п’ятому в 2023 році засіданні колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації розглянули низку актуальних питань щодо розвитку спортивної сфери в регіоні.

«Ми розуміємо, що сьогодні першочерговим завданням є здійснення заходів з метою захистити Україну від російських окупантів, зробити державу сильною у військовому плані, а також всебічна підтримка наших захисників. Водночас фізична культура та спорт мають своє важливе значення – це фізичне загартування населення, це здоров’я кожної людини та нації в цілому, це чудова можливість позбутися негативної енергії, зарядитися бадьорістю та оптимізмом. За словами Президента України Володимира Зеленського, фізична культура і спортивне виховання – це не розваги сьогодні, а одна з основ безпеки. Тож закликаю всі громади Донецької області проводити активну роботу у фізкультурно-спортивному напрямку, обов’язково включаючи питання цієї сфери до місцевих програм», - відзначив начальник управління Володимир Мицик.

Участь у засіданні взяли: члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», місцевих організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

Долучилася до заходу і заступник начальника Мирноградської міської військової адміністрації з питань діяльності виконавчих органів Тетяна Ситник. Перед початком засідання колегії делегація на чолі з начальником управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимиром Мициком ознайомилася з поточним станом розвитку фізичної культури та спорту в Мирноградській громаді. Зокрема, як вагоме досягнення у воєнний час було відзначене відновлення роботи ДЮСШ міста.

 

► З першого питання порядку денного – про хід реалізації заходів Регіональної цільової програми розвитку фізичної культури та спорту в Донецькій області – доповіла заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління Наталія Точилова. Співдоповідачами виступили директор КЗ «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С.Бубки» Ігор Анушкевич і начальник управління сім’ї, молоді та спорту Покровської міської ради Віталій Щербинка.

Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури та спорту в Донецькій області була прийнята в грудні 2021 року, але вже 24 лютого 2022 року через російське повномасштабне вторгнення Україна увійшла до правового режиму воєнного стану, багато громад Донеччини охопили бойові дії. Тож ціла низка заходів у рамках Програми, у першу чергу, щодо реалізації інфраструктурних проєктів, реалізувати в умовах війни виявилося неможливим. Але спортивне життя не припинилося. Обласні комунальні заклади переміщені в більш безпечні регіони України, спортсмени Донеччини продовжують гідно представляти регіон на всеукраїнському та міжнародному рівнях, проводяться фізкультурно-спортивні заходи – чемпіонати області з видів спорту, різноманітні майстер-класи, змагання, тренування, і чимало з них у рамках соціального проєкту Президента України «Активні парки – локації здорової України».

Попри всі сьогоднішні складнощі, Донецька обласна державна адміністрація продовжує забезпечувати діяльність комунальних фізкультурно-спортивних закладів, виплату щомісячних стипендій спортсменам і тренерам, заробітних плат перспективним атлетам у складі Донецької обласної штатної команди резервного спорту, а також одноразових грошових винагород за високі результати на офіційних міжнародних змаганнях.

 

Єдиний у Донецькій області заклад фахової передвищої спеціалізованої освіти у спортивній сфері – Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки – після переміщення з Бахмута навесні 2022 року організував свою діяльність у місті Полтава на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. У 2022/2023 навчальному році коледж розпочав навчально-тренувальний та навчальні процеси в очній формі з 15 видів спорту. У закладі, що готує олімпійський резерв, забезпечує відбір та здійснює спортивну підготовку обдарованих дітей та молоді, наразі культивуються 15 видів спорту, навчаються 297 школярів і студентів, працюють 37 тренерів-викладачів.

На початок 2022 року в Донецькій області здійснювали діяльність 46 дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Наразі активно працюють 14 обласних ДЮСШ. У територіальних громадах функціонують ще 14 спортшкіл (5 – у штатному режимі, 2 – дистанційно, 7 – у змішаному), а 11 ДЮСШ громад є неактивними (9 – у простої, 2 – припинили свою діяльність). На тимчасово окупованій території залишилося 7 ДЮСШ громад. Постає комплексна проблема: відсутність безпечного та сприятливого середовища для повноцінного функціонування спортшкіл і роботи тренерів-викладачів.

Здоров’ям атлетів регіону безпосередньо опікується комунальне некомерційне підприємство «Донецький регіональний центр спортивної медицини», що евакуювало з Бахмута надсучасне обладнання і наразі має два відділення. Робота відділення спортивної медицини у смт Любешів Волинської області зосереджена на динамічному спостереженні за станом здоров’я спортсменів, їхній високоякісній реабілітаційній та відновлювальній терапії. У новому лікувально-діагностичному відділенні в місті Київ можна отримати діагностичні та лікувальні послуги вузькопрофільних спеціалістів.

На превеликий жаль, руйнувань і пошкоджень з початку російського повномасштабного воєнного вторгнення на території Донецької області зазнав 71 спортивний об’єкт, з яких 11 стадіонів, 19 спортивних комплексів, 15 спортивних залів, 8 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 3 плавальних басейни, 2 льодові арени, 3 футбольних поля стандартних розмірів 105х68 м. Інформація про руйнування обласних закладів внесена і оновлюється у Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією, а також у Системі обліку руйнувань, статусу відновлення та фінансування пошкоджених об’єктів.

Загалом Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури та спорту в Донецькій області має такі основні завдання: 1) масовий спорт, активне дозвілля і велнес; 2) фізкультурно-спортивна діяльність; 3) дитячо-юнацький і резервний спорт; 4) спорт вищих досягнень, олімпійська і паралімпійська підготовка; 5) спортивна інфраструктура; 6) інформаційна підтримка.

 

► З питання про внесення змін до складів спортсменів Донецької області – кандидатів для участі в Іграх ХХХІІІ Олімпіади та у ХVІІ Паралімпійських іграх 2024 року в місті Париж (Франція) доповіла начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління Марина Будовій. Співдоповідачами були старший тренер-викладач відділення легкої атлетики Школи вищої спортивної майстерності, куратор з легкої атлетики Костянтин Степанцов і директор комунального закладу «Донецька обласна дитячо-юнацька спортивна школа для осіб з інвалідністю» Юрій Оніщенко.

До оновленого списку атлетів Донецької області – кандидатів на участь у Паризькій Олімпіаді включено 27 представників 13 видів спорту: бокс – Ганна Охрей; боротьба вільна – Олександр Хоцянівський, Марія Єфремова; боротьба греко-римська – Олександр Чернецький; велосипедний спорт – Анатолій Будяк, Валерія Кононенко; вітрильний спорт – Валерій Кудряшов; легка атлетика – Вікторія Ткачук, Мар’ян Закальницький, Михайло Брудін, Валерія Зіненко, Вікторія Калюжна, Гліб Піскунов, Анна Красуцька; скелелазіння – Даниїл Болдирев; стрільба кульова – Вікторія Сухорукова; стрибки у воду – Анна Арнаутова; сучасне п’ятиборство – Ірина Хохлова; триатлон – Ксенія Левковська; тхеквондо ВТФ – Андрій Гарбар; футбол – Артем Бондаренко, Дмитро Криськів, Георгій Судаков, Данило Сікан, Богдан В’юнник, Едуард Козік, Олег Очеретько.

Претенденти на Ігри ХХХІІІ Олімпіади від Донеччини є представниками 6 територіальних громад: Маріупольської (13), Дружківської (5), Бахмутської (4), Краматорської (2), Лиманської (2), Слов’янської (1). 

До оновленого складу спортсменів Донецької області – кандидатів на участь у XVII літніх Паралімпійських іграх увійшли 24 представники 5 видів спорту: 14 з плавання – Максим Грицько, Сергій Кліпперт, Олександр Комаров, Вероніка Коржова, Василь Крайник, Ярина Матло, Ігор Німченко, Ярослав Семененко, Андрій Трусов, Максим Чернов, Данило Чуфаров, Ярина Попова, Андрій Чуйко, Артем Олійник; 4 з легкої атлетики – Микола Жабняк, Валерія Літвяхова, Олександр Михайліченко, Юлія Павленко; 3 з пауерліфтингу – Антон Крюков, Тетяна Бобровська, Злата Дячук; 2 з веслування академічного – Роман Полянський, Ярослав Коюда; 1 з велосипедного спорту – Єгор Дементьєв.

Паралімпійці є представниками 6 територіальних громад: Слов’янської (10), Маріупольської (7), Бахмутської (4), Соледарської (1), Краматорської (1), Вугледарської (1).

 

► Про роботу Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» розповів директор установи Сергій Головченко. Співдоповідачами виступили директор КЗ спортивно-оздоровчого профілю центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Бахмутської міської ради Костянтин Каминін та координатор соціального проєкту «Активні парки - локації здорової України» міста Покровськ Ольга Антоненко.

Станом на теперішній час мережа центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» складається з 21 установи: 1 обласний, 16 міських, 4 селищних. На території Донеччини для мешканців громад працюють Білозерський, Добропільський, Дружківський, Курахівський, Мирноградський, Новогродівський, Олександрівський, Покровський, Селидівський центри. За межами Донецької області змогли налагодити діяльність Авдіївський, Бахмутський, Костянтинівський центри, згуртовуючи навколо себе переселенців.

Протягом 2023 року обласним центром проведено цілу низку спортивно-масових заходів, зокрема, «Веселі старти» до Дня захисту дітей, «Захисник Донеччини», автопробіг до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, спортивний захід з нагоди 20-ї річниці мережі центрів «Спорт для всіх», обласний фестиваль «Спортивне сузір’я Донеччини – 2022», спортивний форум «Pro sport», сходження на Говерлу з нагоди Дня захисників і захисниць України та Всеукраїнського дня ходьби. Ініційовано діяльність шахового клубу (онлайн), тенісного клубу для ВПО у смт Слобожанське (Дніпропетровська область) та бігового клубу «Донеччина».

Завдяки спільним зусиллям управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації і Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», продовжено роботу щодо реалізації започаткованого ще в 2021 році соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». До обласного бюджету Донецької області надійшла державна субвенція, яка дозволила забезпечити роботу 9 координаторів проєкту у 8 громадах: Білозерській, Добропільській, Дружківській, Мирноградській, Новогродівській (2 координатори), Олександрівській, Покровській, Селидівській.

Головне завдання для мережі центрів «Спорт для всіх» у Донецькій області – організовувати фізкультурно-оздоровчі заходи та залучати до них усіх охочих, аби підтримати фізичний та психіко-емоційний стан мешканців регіону.

 

► Четверте питання порядку денного – про співпрацю Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи з комунальними закладами фізичної культури і спорту, що перебувають в управлінні Донецької обласної ради, які підпорядковані управлінню фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації – висвітлив директор ОЦФОР Володимир Страшко.

Так, основним у цьому напрямку заходом є Всеукраїнський патріотичний забіг в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». У 2023 році він проходив з 20 липня по 5 вересня – особистий приклад участі в заході керівного, тренерського складу та спортсменів обласних комунальних закладів став однією зі складових розвитку бігового руху в Донецькій області. Наразі ОЦФОР також сприяє проведенню активностей в рамках бігового клубу «Донеччина».

У рамках проведення циклу фізкультурно-оздоровчих та масових заходів «Спортивний фронт Донеччини» із залученням внутрішньо переміщених осіб Обласний центр фізкультурно-оздоровчої роботи активно співпрацює з відділенням карате Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи з ігрових видів спорту та єдиноборств, відділенням регбі Обласної дитячо-юнацької спортивної школи для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків.

Плідна взаємодія Центру з відділенням регбі ОДЮСШ для дітей у 2023 році також сприяла участі команди Донецької області у Всеукраїнській спартакіаді серед допризовної молоді, що відбулася у травні в Луцьку.

З метою розвитку неолімпійських видів спорту ОЦФОР співпрацює (окрім вищезазначених) з відділенням ушу Обласної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, Обласною дитячо-юнацькою спортивною школою з кікбоксінгу; відділеннями пауерліфтингу, спортивного орієнтування, радіоспорту, черліденгу Обласної дитячо-юнацької спортивної школи для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків.

 

► Про стан розвитку плавання у Донецькій області доповів директор Обласної дитячо-юнацької спортивної школи з плавання та синхронного плавання Донецької обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна», голова відокремленого підрозділу громадської організації «Федерація плавання України» в Донецькій області Володимир Мізін.

Так, на початку 2022 року на території Донецької області, що була підконтрольна українській владі, працювали 15 плавальних басейнів (із 21 наявного), працювали 5 відділень з плавання в дитячо-юнацьких спортивних школах області із загальним охопленням 989 вихованців та 1 відділення плавання у ШВСМ (8 осіб). Навчально-тренувальну роботу проводили 34 тренери-викладачі (у тому числі 20 штатних), Загалом навчально-оздоровчим плаванням займалось понад 1500 осіб. Наразі, станом на кінець листопада 2023-го, у штатному режимі працюють лише 2 басейни, у ДЮСШ області числяться 24 тренери-викладачі з плавання (11 знаходяться у простої, 8 працюють дистанційно, 4 – у штатному режимі), які опікуються 197 вихованцями, у відділенні плавання ШВСМ займаються 7 спортсменів.

Попри складнощі в організації навчально-тренувального процесу, що пов’язані з руйнуваннями, пошкодженнями внаслідок бойових дій або перебуванням у простої басейнів Донецької області, у 2022 році спортсмени регіону стартували в 2 чемпіонатах Європи, 4 чемпіонатах України (36 спортсменів) та 4 чемпіонатах області (148 спортсменів). У 2023 році плавці Донеччини взяли участь у 6 чемпіонатах області (237 осіб) та у 6 чемпіонатах України (62 особи). На всеукраїнських змаганнях спортсмени регіону вибороли 3 золоті, 4 срібні та 3 бронзові медалі. Виконані кваліфікаційні нормативи: майстер спорту України – 1, кандидати у майстри спорту України та 1 розряд – по 4.

До складу збірної команди України з плавання входило 9 спортсменів Донецької області (основний – 2, кандидати – 6, резерв – 1), станом на зараз це 3 представники (2 – кандидати, 1 – резерв).

 

► Після засідання колегії управління відбулася семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, де розглянули ще низку питань:

- про формування звітності за 2023 рік за формою № 2-ФК (доповідач – начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій);

- про формування статистичної звітності дитячо-юнацьких спортивних шкіл, відомств, громадських фізкультурно-спортивних організацій, територіальних громад за формами № 5-ФК (річна), №5-ФК (річна-зведена) (доповідач – відповідальна за координацію роботи ДЮСШ в Донецькій області Галина Кірпулянська);

- про реалізацію та втілення мобільного додатку «TRENVET» як допомога Захисникам України знайти для себе оптимальне рішення у спортивній реабілітації (доповідач – представник громадської організації «Звитяга Нескорених» Сергій Конюшок);

- про нове в законодавстві (доповідач – головний спеціаліст юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко);

- про формування проєкту календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2024 рік (доповідач – начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій);

- про стан розвитку фізичної культури і спорту в Мирноградській міській територіальній громаді (доповідач – начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Мирноградської територіальної громади Сергій Міллер).


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер (X): twitter.com/sportdonoda

27.11.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах