Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Відбулося третє в 2023 році засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації

31 травня в режимі онлайн пройшло чергове засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації, на якому розглянули низку питань щодо розвитку спортивної сфери в регіоні.

«Сердечно дякуємо українським захисникам і захисницям, героїчні зусилля яких у протистоянні з російськими окупантами дозволяють нам продовжувати працювати, сприяти новим спортивним досягненням та перемогам. А кожна золота медаль, здобута нашими атлетами на міжнародних змаганнях, – це ще одне свідчення сили й незламності України та Донецької області як її невід’ємної частини», - відзначив начальник управління Володимир Мицик.

Участь у засіданні взяли: члени колегії, керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівники обласних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», місцевих організацій фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

З питання про підготовку спортсменів Донецької області до III Європейських ігор 2023 року, що пройдуть з 21 червня по 2 липня в Польщі, доповіла начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління Марина Будовій. Так, право виступити на зазначених змаганнях у складі збірної України здобули 13 спортсменів Донеччини з 9 видів спорту: бокс – Ганна Охрей (в/к до 60 кг); легка атлетика – Валерія Зіненко (біг 5000 м), Марія Ларіна (штовхання ядра), Кирило Приходько (естафета 4х100 м), Олена Радюк-Кючук (естафета 4х100 м), Вікторія Ткачук (біг 400 м з/б, 4х400 м мікс); пляжний футбол – Марія Тихонова; скелелазіння – Даниїл Болдирев (швидкість); стрибки у воду – Станіслав Оліферчик (трамплін 1 м, 3 м, мікст 3 м); стрільба кульова – Вікторія Сухорукова (гвинтівка); сучасне п’ятиборство – Ірина Хохлова; триатлон – Ксенія Левковська; тхеквондо (ВТФ) – Андрій Гарбар (в/к понад 87 кг). Задля забезпечення якісного тренувального процесу більшість із цих атлетів у 2023 році отримує щомісячні стипендії. Також передбачені одноразові грошові винагороди за успішний виступ на III Європейських іграх.

 

Директор Школи вищої спортивної майстерності Крістіна Русінова у своїй доповіді про підсумки роботи за 2022 рік зазначила, що в ШВСМ, які і в попередні роки, функціонувало 17 відділень з видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велоспорт, вітрильний спорт, водне поло, волейбол, гандбол, дзюдо, легка атлетика, плавання, стрільба кульова, стрибки у воду, сучасне п’ятиборство, триатлон, тхеквондо (ВТФ).

Через повномасштабне російське вторгнення на територію України організація в квітні 2022 року тимчасово була переміщена до смт Любешів Волинської області. Подальша робота була організована у штатному та дистанційному режимах. Навчально-тренувальний процес відбувався як у низці більш безпечних регіонів України, так і за кордоном.

Загальна кількість спортсменів у ШВСМ Донецької області в 2022 році становила 331 особу: 221 – постійного складу, 110 – змінного. Серед представників постійного складу – 4 заслужені майстри спорту України, 37 майстрів спорту міжнародного класу, 93 майстри спорту, 64 кандидати у майстри спорту. До складу національних збірних команд торік входило 103 спортсмени ШВСМ (основний склад – 57, кандидати – 29, резерв – 17).

Навчально-тренувальну роботу здійснювали 55 кваліфікованих тренерів-викладачів, з них 35 штатних, 29 мають почесне звання «Заслужений тренер України», 13 – «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України», 51 – вищу категорію.

Спортсмени ШВСМ Донецької області в 2022 році відзначилися 230 медалями на чемпіонатах України у різних вікових групах. На чемпіонатах Європи атлети ШВСМ здобули 22 нагороди (8 золотих, 9 срібних, 5 бронзових), на чемпіонатах світу – 4 медалі (1 золота, 3 бронзові), на Кубках Європи – 3 медалі (1 золота, 2 срібні), на Кубках світу – 2 медалі (1 золота, 1 бронзова).

 

Директор Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки Ігор Анушкевич зауважив, що в 2022 році вихованці закладу, попри вимушену релокацію з Бахмута до Полтави, мають низу досягнень. Так, учні й студенти 27 разів ставали переможцями та призерами міжнародних змагань, 63 рази – всеукраїнських.

Станом на кінець минулого року ДОСФКСП ім. С.Бубки налічував 6 класів, з них: у основній групі – шість (7 клас – один; 8 клас – один; 9 клас – два), у старшій – два (10 клас – один; 11 клас – один), а також 8 груп у коледжному блоці. Загалом на початок 2022-2023 навчального року вони охоплювали 117 учнів і 165 студентів. Навчально-виховний процес здійснювали 28 викладачів, з яких 15 штатних. З метою розвитку 15 видів спорту станом на 31.12.2022 працювало 39 тренерів-викладачів, з них 33 штатних (10 мають вищу категорію).

У 2022 році коледжем видано 63 свідоцтва про базову загальну середню освіту, 60 свідоцтв про повну загальну середню освіту та 36 дипломів молодшого спеціаліста галузі знань 017 «Фізична культура і спорт».

З весни минулого року ДОСФКСП ім. С.Бубки функціонує на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. У зв’язку з відсутністю власної тренувальної бази, вихованцям коледжу доводиться використовувати спортивні об'єкти не тільки в місті Полтава, а й за її межами. Зокрема, спортсмени з футболу, велоспорту, триатлону, легкої атлетики, важкої атлетики і боксу часто беруть участь у виїзних змаганнях та навчально-тренувальних зборах.

 

Директор комунального закладу «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з велосипедного спорту» Ніна Алєксєєва у своїй доповіді про стан розвитку велоспорту на Донеччині відзначила, що регіон, попри всі складнощі, зберігає свої славні традиції в цьому виді спорту.

Так, у 2023 році велосипедисти Донецької області вже здобули на чемпіонатах та Кубках України низку нагород різного ґатунку, і продовжують підготовку до основних національних стартів та міжнародних турнірів. Щодо чемпіонатів Донецької області з велоспорту, то у вересні планується проведення змагань на шосе і в кросі.

Станом на 01.01.2023 року кількість мешканців Донецькій області, які займаються велосипедним спортом, складала 230 (з них 194 – у ДЮСШ, 12 – у ШВСМ, 24 – у КЗ «ДОСФКСП ім. С. Бубки»), кількість тренерів – 23.

Велосипедисти Донеччини отримують постійну підтримку з обласного бюджету. Зокрема, щомісячні стипендії цьогоріч призначені трьом спортсменам та одному тренеру. Ще троє атлетів входять до складу Донецької обласної штатної команди резервного спорту на 2023 рік.

Одним із найперспективніших проєктів, спрямованих на розвиток велоспорту в регіоні, було зведення в рамках програми Президента України «Велике будівництво» спортивного комплексу зі спеціалізованою трасою ВМХ у місті Лиман. У вересні 2021 року цю сучасну базу урочисто відкрили. Але в 2022-му через повномасштабну війну, розв’язану російським агресором проти України, комплекс зазнав значних руйнувань та пошкоджень, наразі перебуває в аварійному стані й потребує відновлення.

 

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко висвітлив п’яте питання порядку денного засідання колегії – реалізацію соціального проєкту Президента України «Активні парки – локації здорової України». Він наголосив, що в 2023 році завдяки субвенції з державного бюджету для Донеччини було відновлено активну діяльність на локаціях в містах Покровськ, Білозерське та Селидове під керівництвом координаторів проєкту.

Окрім цього, фізкультурно-оздоровчу роботу на території Донеччини, з урахуванням вимог безпеки в умовах воєнного стану, планується поліпшити на інших локаціях «Активних парків» та мультифункціональних спортивних майданчиках, збудованих у низці громад у 2021 році в рамках програми «Здорова Україна».

Реалізація соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» наразі не обмежується лише територією Донецької області. Так, у інших регіонах до різноманітних заходів залучаються переселенці з Донеччини. Мета цих активностей – подальший розвиток масового спорту та поліпшення фізичного стану громадян.


Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

02.06.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах