Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донецька область звітувала про фізкультурно-спортивну роботу за 2022 рік перед профільним Міністерством

10 березня в режимі онлайн Міністерство молоді та спорту України провело заслуховування за підсумками подання річної статистичної звітності за формою № 2-ФК «Звіт з фізичної культури і спорту» за 2022 рік від чотирьох регіонів країни: Донецької, Луганської, Миколаївської та Полтавської областей.

Начальник управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації Володимир Мицик у своїй доповіді про стан розвитку сфери в регіоні акцентував увагу на напрямках спортивної, фізкультурно-оздоровчої роботи, матеріально-технічної спортивної бази. Уточнюючі питання поставив директор департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Олександр Стеценко.

«З початком повномасштабного російського вторгнення на територію України було важливо максимально зберегти кадровий потенціал, здійснити релокацію за межі регіону комунального майна, придбаного за обласні кошти, і загалом не втратити ті спортивні здобутки, які ми змогли напрацювати протягом останніх 8 років. І, попри всі складнощі, спортивне життя регіону Донеччини триває – дякуючи всебічному сприянню в подальшому розвитку сфери від керівництва Донецької облдержадміністрації, обласної військової адміністрації, дякуючи підтримці Міністерства молоді та спорту України й допомозі від інших регіонів, зокрема Полтавщини, яка гостинно прийняла учнів Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки. І, звичайно, дякуючи мужності та героїзму Збройних Сил України, у лавах яких гідну відсіч окупантам дають представники спортивної спільноти», - зазначив Володимир Мицик.

Нижче наводимо низку ключових моментів, які містяться в звіті про роботу у сфері фізичної культури та спорту Донецької області за 2022 рік.

► Усі обласні заклади і установи підтримують життєдіяльність, крім двох фізкультурно-спортивних товариств «Спартак» та «Динамо» (ці організації юридично знаходились у місті Маріуполь та не відновили роботу на підконтрольній Україні території). Зокрема, Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки продовжує діяльність у місті Полтава, Донецький регіональний центр спортивної медицини наразі базується в смт Любешів Волинської області. Інші заклади знаходять можливості для роботи в штатному режимі, для дистанційної або частково дистанційної роботи.

► Щодо кадрового потенціалу, збережено 55,6 % штатних працівників сфери фізичної культури і спорту від кількості працівників 2021 року. Формат роботи різний: працюють у звичайному та дистанційному режимах, є переведені працівники на інші форми роботи (відпустка за власний рахунок, простій, призупинення трудового договору та інше).

► Кількість осіб, які займаються фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю, в умовах воєнного стану та окупації територій області, різко зменшилась. У зв’язку з безпековою ситуацією, було призупинено освітній процес у закладах дошкільної освіти. Освітній процес у інших закладах здійснюється за дистанційною або змішаною формами навчання.

Так, до фізкультурно-оздоровчої діяльності в Донецькій області залучено 45462 особи (що складає 19,2 % від кількості займаючихся у 2021 році), до спортивної діяльності залучено 11256 осіб (що складає 14 % від кількості займаючихся у 2021 році).

► Станом на 31 грудня 2022 року в Донецькій області здійснювали свою діяльність 39 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (до повномасштабного російського вторгнення було 46 ДЮСШ), у яких фізичною культурою та спортом займаються 4749 учнів (було 22264), навчально-тренувальний процес здійснюють 366 тренерів-викладачів (було 835).

► У 2022 році до складу збірних команд України від Донецької області входили 775 спортсменів, з яких 294 представники олімпійських видів спорту, 406 неолімпійців, 75 спортсменів з інвалідністю.

► Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2022 рік, вдалося провести 104 заходи (45 – з олімпійських видів спорту, 40 – з неолімпійських, 4 – серед спортсменів з інвалідністю, 15 – комплексних та масових), а також реалізовано 11 проєктів, в тому числі у форматі онлайн (соціальні та інформаційні проєкти, онлайн заходи), із залученням внутрішньо-переміщених осіб з Донеччини.

► Протягом 2022 року спортсмени області взяли участь у 188 змаганнях всеукраїнського рівня, за підсумками участі в яких вибороли 945 медалей: 353 золоті, 339 срібних та 253 бронзові. 278 медалей здобуто спортсменами з олімпійських видів спорту, 634 – з неолімпійських, 33 – спортсменами з інвалідністю.

Також протягом року атлети Донеччини взяли участь у 307 міжнародних змаганнях, де здобули 548 нагород: 263 золоті, 175 срібних, 110 бронзових. Олімпійці вибороли 275 нагород, неолімпійці – 214, спортсмени з видів спорту осіб з інвалідністю – 59.

На ХХІV Дефлімпійських іграх, що проходили в травні у Бразилії, представники Донецької області та міста Маріуполь здобули 5 медалей. Дзюдоїстка Марина Погорелова виборола «золото» у командних змаганнях і «срібло» в особистих. Легкоатлетка Наталія Урсуленко відзначилася перемогою в штовханні ядра та стала другою в метанні диска. Легкоатлетка Римма Філімошкіна виграла змагання з метання молота.

На ХІ Всесвітніх іграх, що відбулися в липні у США, чотири медалі до скарбнички Донеччини та України принесли пауерліфтери: чемпіонами стали Володимир Рисєв і Олексій Бичков з Краматорська, бронзовими призерами – представниця Дружківки Анастасія Дерев’янко та ще один краматорчанин Данило Ковальов. Бронзову нагороду в сумо виборов представник Бахмутської громади Олександр Вересюк.

► Протягом 2022 року присвоєно спортивних розрядів та звань: 142 – перші розряди, 161 – кандидат у майстри спорту України, 12 – майстрів спорту України, 6 – майстрів спорту України міжнародного класу, 3 – заслужені майстри спорту України, 5 – заслужених тренерів України.

 

► З метою підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в Донецькій області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення високих спортивних результатів, протягом року виплачувались щомісячні стипендії для 39 спортсменів з олімпійських видів спорту (19 стипендій у розмірі шести прожиткових мінімумів, ще 20 стипендій – чотири прожиткових мінімуми), Спортсмени з неолімпійських видів спорту та спортсмени з інвалідністю отримували по 10 стипендій у розмірі чотирьох прожиткових мінімумів та по 10 – у розмірі двох.

10 стипендій у розмірі трьох прожиткових мінімумів отримували тренери з олімпійських видів спорту та ще 10 – у розмірі двох, по 5 стипендій у розмірі двох прожиткових мінімумів отримували тренери з неолімпійських видів спорту та тренери спортсменів з інвалідністю.

Одноразові грошові винагороди за зайняті перші, другі й треті місця на офіційних міжнародних змаганнях серед дорослих вікових категорій у 2022 році отримали 49 спортсменів та 29 тренерів Донецької області.

► У 2022 році до Донецької обласної штатної спортивної команди резервного спорту з олімпійських видів спорту входило 27 юних перспективних спортсменів (14 були оформлені на основне місце роботи, 13 – за сумісництвом).

► Російська загарбницька війна спричинила численні руйнування спортивної інфраструктури Донецької області. За попередніми даними, відомо про пошкодження 63 спортивних об’єктів у містах Авдіївка, Бахмут, Волноваха, Вугледар, Гірник, Дружківка, Костянтинівка, Красногорівка, Лиман, Маріуполь, Мар’їнка, Миколаївка, Мирноград, Покровськ, Родинське, Сіверськ, Слов’янськ, Соледар, Українськ, смт Велика Новосілка, смт Володимирівка: 12 стадіонів, 3 плавальних басейни, 2 льодові арени, 2 легкоатлетичних манежі, 16 спортивних комплексів, 11 спортивних баз дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Загальна сума коштів на їх відновлення за попередніми підрахунками складає понад 3,5 млрд грн, однак остаточну кількість зруйнованих об’єктів спортивної інфраструктури в тимчасово окупованих населених пунктах встановити неможливо.

Значні руйнування та пошкодження отримала інфраструктура трьох спортивних закладів обласної комунальної власності: Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велосипедного спорту в місті Лиман, Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю ім. С.Бубки в місті Бахмут та КНП «Донецький регіональний центр спортивної медицини» у місті Бахмут. Усі об’єкти внесені до електронної Системи обліку руйнувань, статусу відновлення та фінансування пошкоджених об’єктів, Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених російською військовою агресією.

 
10.03.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах