Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Тримаємо постійний зв’язок зі спортивним активом громад Донеччини

9 лютого під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася перша в 2023 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, до якої також були долучені керівники обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Дякуємо нашим мужнім воїнам Збройних Сил України, героїчні зусилля яких дозволяють нам продовжувати працювати, сприяти новим спортивним досягненням та наближати спільну перемогу над російськими загарбниками. На сьогодні управління має зв’язок зі спортивним активом 40 громад Донеччини, що дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє: тільки разом ми вистоїмо та зможемо відновити й відбудувати все те, що зруйнували окупанти», – відзначив Володимир Мицик.

Керівники місцевих органів управління фізичною культурою та спортом рад поділилися інформацією щодо стану справ у сфері в територіальних громадах під час воєнного стану, доповіли про проведену діяльність та найближчі плани роботи. Окремо були зазначені: пошкодження спортивної інфраструктури, режим роботи органів управління фізичною культурою і спортом, закладів фізичної культури і спорту громад, про напрями передбачених в місцевих бюджетах асигнувань на 2023 рік за розділом «Фізична культура і спорт».

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на тому, що актуальними в роботі програмними документами на сьогодні є: Державна цільова соціальна програма розвитку фізичної культури та спорту України до 2024 року, Стратегія розвитку фізичної культури та спорту на період до 2028 року, Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури i спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки, а також Програма економічного і соціального розвитку Донецької області, що приймається щорічно. І станом на початок 2023 року управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації було погоджено проєкти місцевих програм економічного і соціального розвитку із 23 територіальними громадами.

 
 

Заступник начальника управління – начальник відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергій Горбунов відзначив, що управління задля формування актуальних у військовий час даних очікує від колег із територіальних громад інформацію: про кількість працівників сфери фізичної культури та спорту – захисників України, щодо громадян України, захоплених у заручники внаслідок збройної агресії проти України, позбавлених свободи з політичних мотивів або захоплених як військовополонених у зв’язку із захистом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, поранених, а також людських втрат серед працівників сфери фізичної культури та спорту, спортсменів.

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій зауважила, що подання звітності від територіальних громад за формою № 2-ФК (річна) «Звіт із фізичної культури i спорту» за 2022 рік тривало з 10 січня по 3 лютого в електронному вигляді. І, попри всі складнощі, спричинені російською військовою агресією проти України, необхідні цифрові показники спільними зусиллями були сформовані.

Також Марина Будовій висвітлила питання щодо пріоритетності олімпійських та неолімпійських видів спорту у Донецькій області, що формується на підставі наказів Міністерства молоді та спорту України, але із врахуванням результати участі спортсменів Донецької області в міжнародних і всеукраїнських змаганнях. Пріоритетність, зокрема, використовується для розподілу фінансування з видів спорту. Так, станом на сьогодні серед олімпійських видів спорту до I категорії в Донецькій області відносяться: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велосипедний спорт, легка атлетика, плавання, стрибки у воду, стрільба кульова, тхеквондо (ВТФ) і футбол, до II категорії – баскетбол, бейсбол, волейбол, волейбол пляжний, гандбол, дзюдо, плавання синхронне, регбі-7, скелелазіння, сотфбол, теніс настільний. Серед неолімпійських видів спорту до I категорії, згідно нового наказу управління від 29 грудня 2022 року, на цикл 2023-2025 роки відносяться: боротьба самбо, карате, кікбоксинг WAKO, пауерліфтинг, спортивне орієнтування, сумо та шахи, до II категорії – пляжна боротьба, пляжний футбол, спортивна аеробіка та ушу. Усі інші види спорту, що культивуються в регіоні, віднесені до III категорії пріоритетності.

На жаль, війна, розв’язана російськими загарбниками на території України, принесла численні людські жертви та руйнування великої кількості інфраструктури. Щодо спортивних об’єктів Донецької області, окупаційні війська нанесли збитків майже на 3,5 млрд грн (станом на сьогодні). Пошкодження різного ступеню отримали 11 стадіонів, 3 плавальні басейни, 2 льодові арени, 15 спортивних комплексів, 11 баз дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Відповідний облік та вирахування збитків ведуться в Державній електронній системі обліку руйнувань, статусу відновлення та фінансування пошкоджених об’єктів, про що доповів головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов.

Активності з боку територіальних громад області також потребує внесення даних до Єдиного електронного реєстру спортивних споруд – це відбувається на спеціальній платформі за допомогою кваліфікованого електронного підпису, і першим кроком у цьому процесі є проходження необхідної верифікації.

 
 

Питання передачі вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, інших організацій спортивного профілю до Школи вищої спортивної майстерності Донецької області на 2023 рік висвітлила директор ШВСМ Крістіна Русніова. Так, наразі в ШВСМ налічується 200 спортсменів постійного складу та 100 – змінного, з яких у постійний склад на новий рік зараховано тільки 10 спортсменів, у змінний – 25.

Для того, щоб не втратити талановитих спортсменів із ДЮСШ Донецької області, які через воєнний стан не мають можливості повноцінно функціонувати, всі можливі сьогодні умови для подальшого розвитку юних атлетів та здобуття ними високих результатів продовжують надавати і Школа вищої спортивної майстерності регіону, і Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки.

Директор КЗ «ДОСФКСП ім. С.Бубки» Ігор Анушкевич зазначив, що вступна кампанія до навчального закладу в 2023 році проводитиметься з 1 по 15 липня. На 1 курс коледжу приймаються 50 абітурієнтів, до шкільного блоку – до 100 учнів з 7 по 11 клас. З метою відбору перспективних спортсменів задля поповнення контингенту коледжу, зокрема, у травні буде проведено День відкритих дверей у форматі фестивалю спорту за участю вихованців ДЮСШ.

Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», що опікується розвитком масового спорту в регіоні, продовжує реалізацію низки проєктів. Директор закладу Сергій Головченко наголосив, що в 2023 році головними напрямками роботи стануть: робота з внутрішньо переміщеними особами з Донеччини в рамках соціального проєкту «Активні парки - локації здорової України», організація літнього спортивного дозвілля «Олімпійське літо», проведення комплексу фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів для військовослужбовців та їх сімей, відновлення проведення заходів у громадах Донеччини.

Гарною традицією для відеоконференцій став розгляд питань про розвиток видів спорту в Донецькій області. Цього разу доповідачем виступив керівник громадської організації «Федерація радіоспорту Донбасу» Олексій Іванько. Так, у 2022 році спортсмени регіону вибороли на чемпіонаті світу серед дорослих 4 золоті, 3 срібні та 1 бронзову медалі, на чемпіонаті Європи серед дорослих – 2 «срібла» і 3 «бронзи», на чемпіонаті світу серед юніорів – 2 «бронзи», на чемпіонаті світу серед юнаків – 1 «золото», 6 «срібла», на чемпіонаті Європи серед юнаків – 1 «срібло», на Кубку світу – 2 «золота». До складу національної збірної на 2023 рік увійшло 12 спортсменів (5 – основний склад, 1 – кандидат, 6 – резерв): 11 представників Лиманської громади та 1 представник Слов’янської громади.

«Для мене спілкування з колегами, керівниками сфери фізичної культури та спорту в громадах – одне з найважливіших питань. Це можливість почути кожного з вас, зрозуміти стан справ на місцях та подальші плани розвитку. Разом – ми сильні й подолаємо будь-які найскладніші випробування!» - резюмував відеоконференцію Володимир Мицик.

 

Щоб слідкувати за спортивним життям Донецької області, оберіть для себе будь-який зручний канал отримання інформації:

Сайт: sportdonoda.gov.ua
Фейсбук: www.facebook.com/sportdonoda
Телеграм: t.me/sportdonoda
Інстаграм: www.instagram.com/sportdonoda
Твіттер: twitter.com/sportdonoda

10.02.2023

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах