Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Донецьку відбулася робоча нарада з актуальних питань розвитку сфери фізичної культури та спорту в Донецькій області

Сьогодні, 21 березня, у Донецьку відбулася робоча нарада з актуальних питань розвитку сфери фізичної культури та спорту в Донецькій області в режимі відеоконференції. Основною її темою стало формування доступної інфраструктури для занять фізичною культурою та спортом.

У засіданні взяли участь: заступник голови облдержадміністрації з питань освіти і науки, молоді, сім’ї та спорту Тамара ЛУК’ЯНЧУК, заступник голови Донецької обласної ради Олександр КРАВЦОВ, начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Віктор КІРБАБА, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Юрій СОЛОВЙОВ, заступники міських голів та голів райдержадміністрацій, керівники організацій та установ сфери фізичної культури та спорту.

Тамара ЛУК’ЯНЧУК визначила коло питань, що потребують розуміння та підтримки з боку органів місцевої влади. Пріоритетними напрямками в роботі є збільшення кількості дітей, що займаються в мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, клубів та секцій. На сьогодні в дитячо-юнацьких спортивних школах займаються 52,3 тисячі дітей, що складає 16,2% від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл. Для покращення ситуації необхідно розширювати мережу дитячо-юнацьких спортивних клубів, секцій, дитячо-юнацьких спортивних шкіл за допомогою альтернативних шляхів фінансування, а також більш ефективного використання бази, що існує.

Заступник голови Донецької обласної ради Олександр КРАВЦОВ зазначив, що в рамках обласного конкурсу проектів місцевого розвитку в містах та районах області у 2012 році було побудовано 80 комплексних відкритих спортивних майданчиків (загальна сума фінансування - 8,4 млн. грн., з них кошти обласного бюджету - 6,4 млн. грн.). Він звернувся до представників органів місцевої влади з проханням проведення моніторингу стану та використання існуючої спортивної інфраструктури та пообіцяв і надалі надавати підтримку з боку Донецької обласної ради.

Начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Віктор КІРБАБА відзначив, що для проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів, активних занять фізичною культурою і спортом населенням в області діє певна структура:

- мережа спортивних споруд представлена 8 067 об’єктами, з них - 93 стадіони, 51 плавальний басейн, 1 504 спортивних зали, 123 тенісних корти, 864 майданчики з тренажерним обладнанням, 484 футбольних поля, 361 стрілецький тир, 1 780 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 6 кінноспортивних баз, 5 споруд зі штучним льодом, 2 веслувально–спортивні бази та 2 водноспортивні бази. В області нараховується 163 сучасних майданчиків зі штучним покриттям;

- функціонує 684 клуби фізкультурно-оздоровчої та спортивної спрямованості, з них 555 - за місцем проживання населення;

- 119 дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

- обласний, 21 міський та районний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»;

- 4 фізкультурно-спортивні товариства.

У 2012 році вся робота щодо удосконалення, розвитку та модернізації, розбудови спортивної інфраструктури проводилась згідно протокольного рішення за результатами Громадської гуманітарної ради під головуванням Президента України та в рамках виконання соціальних ініціатив Президента.

Внаслідок проведеної роботи на території області у 2012 році побудовано та введено в дію 117 спортивних об’єктів, з них 4 спортивні майданчики з тренажерним обладнанням, 15 зі штучним покриттям, 1 тенісний корт та 96 комплексних спортивний майданчиків. Також у місті Донецьку (парк культури і відпочинку ім. Петровського) введено в експлуатацію сучасний спортивний комплекс, який включає в себе 25-тиметровий плавальний басейн, баскетбольний, волейбольний майданчики, міні-футбольне поле, скейтпарк, тенісний корт, атлетичний майданчик, бігові доріжки.

Для розвитку та зміцнення матеріально-технічної бази в області набув широкого резонансу обласний конкурс проектів місцевого розвитку, який проводиться Донецькою обласною радою. Усього за спортивним напрямом у 2012 році було виграно 156 проектів на загальну суму 11,8 млн. грн., з них кошти обласного бюджету - 8,7 млн. грн. 

За місцем проживання населення функціонує близько 1,5 тис. спортивних майданчиків. Щорічно в області проводиться місячник «Спорт для всіх – спільна турбота» щодо приведення у належний стан зазначених споруд.

Завдяки проведенню обласного конкурсу проектів місцевого розвитку у 48 загальноосвітніх школах побудовано комплексні спортивні майданчики, що, в свою чергу, сприяє покращенню фізичного стану дітей та підлітків та поширенню фізкультурно-оздоровчої роботи у навчальних закладах.

У той же час, проведена робота не в повній мірі вирішує існуючі проблеми. Адже відсоток забезпеченості спортивними майданчиками за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення, відповідно розпорядження голови облдержадміністрації 28.07.2003 № 487, розробленого на підставі Державних будівельних норм, складає усього 18,6%.

Тому акцент в створенні умов для масових і оздоровчих занять фізичною культурою і спортом в 2013 році буде вибудовано через Регіональну цільову програму розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2012-2016 роки; обласну, міські і районні програми економічного і соціального розвитку на 2013 рік.

У 2013 році буде продовжено роботу щодо зміцнення матеріально-технічної бази за місцем проживання і в місцях масового відпочинку населення, у тому числі шляхом участі в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку.

Ще один з основних напрямків розвитку сфери фізичної культури та спорту в Донецькій області – це функціонування мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

На теперішній час в Донецькій області працює 119 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у яких фізичною культурою і спортом займається 52,3 тис. дітей і підлітків (у 2011 році – 122 спортивних школи, де займалось 53,5 тис. ос.). Це складає 16,2 % від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл (12,4% від загальної кількості учнівської молоді).

У ДЮСШ працює 1814 тренерів-викладачів, з них 1177 штатних (у 2011 році відповідно 1805 тренерів, з них 1184 штатні). Із загальної кількості штатних тренерів 74% мають тренерську категорією.

Власними спортивними спорудами забезпечено 37 комунальних спортивних шкіл (31%).

Загальний об'єм фінансування на утримання спортивних шкіл області у 2012 році склав 115 103,0 тис. грн., що на 20% більше, ніж в 2011 році. Але майже 80 % загального об'єму коштів складають витрати на заробітну плату.

Крім того, на модернізацію матеріально-технічної бази ДЮСШ, забезпечення шкіл сучасним інвентарем і обладнанням було залучено понад 4,5 млн. грн.

Через відсутність коштів на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл обласних організацій фізкультурно-спортивних товариств «Україна», «Спартак», «Колос», Донецької обласної ради профспілок виникає загроза їх закриття. З метою їх збереження 5 ДЮСШ отримують фінансову підтримку з обласного бюджету, 20 – з бюджетів міст і районів. Інші школи отримують часткове фінансування з Фонду соціального страхування з тимчасовій втрати працездатності. Одним з вирішень цього питання є поетапна передача спортивних шкіл в комунальну власність міст і районів.

Таким чином, одним з найактуальніших питань на сьогодні є розширення мережі дитячо-юнацьких спортивних клубів, секцій, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, організація роботи щодо взаємодії дитячо-юнацьких спортивних шкіл, загальноосвітніх навчальних закладів та інших суб’єктів сфери фізичної культури та спорту для залучення максимальної кількості дітей та підлітків до занять фізичною культурою та спортом.

 
21.03.2013

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах