Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: Працюємо, аби зберегти потужний спортивний потенціал Донецької області

4 серпня під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика відбулася відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою і спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівників обласних та місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, на якій обговорили низку актуальних питань роботи в умовах російської збройної агресії проти України.

«Наші спортсмени на своєму фронті продовжують доводити всьому світу, що Україна є сильною та незламною. Всього за сім місяців 2022 року українці вибороли 1203 нагороди на офіційних міжнародних змаганнях з олімпійських, неолімпійських видів спорту і видів спорту осіб з інвалідністю. З них – 507 золотих, а це означає, що на честь наших атлетів лунав гімн України та майорів державний прапор. При цьому спортсмени Донеччини в зазначений період взяли участь у 151 міжнародному заході, здобувши 276 медалей, з яких 130 золотих. Я вдячний кожному атлету, тренеру та функціонеру, який доклав зусиль задля цих досягнень. Сподіваюся, що завдяки спільній плідній праці наші здобутки примножуватимуться й надалі», – сказав у вітальному слові Володимир Мицик.

Начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації наголосив, що актуальним питанням є забезпечення функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл з початком нового навчального року. А відбуватиметься ця робота згідно нового наказу Мінмолодьспорту щодо проведення навчально-тренувальних занять в умовах воєнного стану. Відповідно до уставних документів ДЮСШ, заняття повинні охоплювати дітей (а в сьогоднішніх умовах дітей-переселенців) саме з тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони зареєстровані: для місцевих ДЮСШ – це хлопці та дівчата з відповідних територіальних громад, для обласних ДЮСШ – це діти з Донеччини в цілому.

 

Управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації продовжує проводити моніторинг виконання програм економічного і соціального розвитку територіальних громад за розподілом спортивної сфери. Певне, через повномасштабне російське вторгнення в Україну у першому півріччі 2022 року велика частина заходів не була виконана, але продовжується реалізація тих напрямків, які є можливими. Від запланованих на фізичну культуру та спорт коштів у місцевих бюджетах по факту виділено 32%. Щодо обласного бюджету, то обсяги фінансування від передбаченого в Регіональній цільовій програмі розвитку фізичної культури і спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки та Програмі соціального і економічного розвитку Донецької області на 2022 рік складають 33% та 31% відповідно.

Підходи до післявоєнної відбудови у сфері фізичної культури та спорту сформовані в Плані відновлення України, розрахованого до 2032 року, що було презентовано 4 липня у Швейцарії. Програмний документ включає 15 національних програм та 850 проєктів з фінансуванням на близько 750 млрд доларів. Орієнтовні розрахунки на потреби сфери фізичної культури та спорту складають приблизно 20 млрд доларів. Пріоритетами у відновленні є 5 напрямків: 1) популяризація фізичної активності (реалізація проєкту «Активні парки – локації здорової України»); 2) запуск клубної системи фінансування для масового спорту (механізм наразі опрацьовується Міністерством молоді та спорту України); 3) реконструкція спортивних інтернатів і шкіл; 4) реалізація президентської програми «25 спортивних магнітів»; 5) флагманські спортивні об’єкти топ-класу.

 

Російська збройна агресія проти України безпосередньо вплинула і на кадровий склад сфери фізичної культури та спорту Донецької області. Так, за даними 30 територіальних громад та всіх обласних організацій, до захисту нашої держави залучено 66 працівників сфери (36 призвані до ЗСУ, 8 зараховані до територіальної оборони, інші займаються волонтерством). Три людини загинули, троє знаходяться в полоні, один поранений.

Серед 46 дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області, які працювали станом на початок 2022 року, нині 37 тимчасово призупинили свою діяльність, а дев’ять (5 обласних і 4 міських) працюють у штатному режимі. З-поміж 547 тренерів 17% знаходяться за місцем розташування закладів, 20% – за межами країни, 38% – у інших областях України. Сумним є той факт, що серед близько 23 тисяч учнів ДЮСШ, які були на початок року, наразі регулярно продовжують тренування лише 12%.

 

Через вимушене переміщення спортивних працівників постає актуальним питання оформлення трудових відносин в умовах воєнного стану. Так, можливими варіантами є продовження діяльності в штатному режимі та в дистанційному. Також передбачається фіксація неявки працівника за нез’ясованих причин. Припинення трудових відносин із працівником наразі рекомендується оформлювати за згодою сторін.

Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю імені Сергія Бубки, попри всі складнощі, наразі продовжує свою діяльність у місті Полтава. На базі Національного педагогічного університету імені Володимира Короленка створено належні умови для проживання й харчування, навчального і тренувального процесу. На новий навчальний рік 2022/2023 вже сформований контингент студентів (до першого курсу вступило 50 осіб), до кінця серпня триває набір у шкільний блок: зокрема, наповнення потребують восьмий та дев’ятий класи.

 

Донецький обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», що опікується розвитком масового спорту в регіоні, наразі шукає нові форми роботи з мешканцями Донецької області, які є внутрішньо переміщеними особами. Наразі на сторінці центру у Фейсбук (www.facebook.com/docfzn) публікуються психологічні поради, що складаються аналітичним психологом та дитячим психотерапевтом Ларисою Козир. Мета – надати кожному можливість отримати пораду, як налагодити своє ментальне та фізичне здоров’я. Ще один проєкт – «Спорт в деталях», який спрямований на розкриття актуальності фізичних вправ, навчання їх правильному виконанню. Мова йде про знайомі всім із дитинства вправи: підтягування, віджимання, присідання, біг тощо. Також центром організовуються онлайн змагання з шахів у віртуальному шаховому клубі.

Керівники органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад і військово-цивільних адміністрацій в рамках відеоконференції доповіли про те, яку діяльність проводять під час воєнного стану та якими є найближчі плани роботи.

«Цілком зрозуміло, що сьогодні ми не маємо можливості реалізувати те, що планували на початку 2022 року, але повинні зробити все від нас залежне, аби зберегти кадровий та спортивний потенціал Донецької області, який завжди вважався надзвичайно потужним. Особисто я впевнений, що наші фахівці – найкращі в державі! І дуже хотів би, щоб ви продовжувати працювати на благо Донецької області та України, і ефективна структура сфери фізичної культури та спорту регіону зберіглася. Тож віримо в Збройні Сили України та спільними зусиллями наближаймо нашу перемогу!» - резюмував відеоконференцію начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

05.08.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах