Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У режимі відеоконференції зі спортивним активом Донеччини обговорили низку нагальних питань

10 лютого в режимі онлайн відбулася перша в 2022 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівників обласних і місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«Проведено величезну роботу щодо формування звітності від територіальних громад за формою № 2-ФК (річна) «Звіт із фізичної культури i спорту» за 2021 рік. Наразі нагальним питанням на місцях є затвердження місцевих програм розвитку спортивної сфери на наступні три роки, а також забезпечення умов для ефективного функціонування центрів «Спорт для всіх» і дитячо-юнацьких спортивних шкіл, як двох окремих напрямків у кожній громаді», - зазначив начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

Заступник начальника управління - начальник відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова акцентувала увагу колег на необхідності формування в громадах місцевих програм розвитку спортивної сфери, орієнтиром для яких має бути Регіональна цільова програма розвитку фізичної культури i спорту в Донецькій області на 2022-2024 роки. Вона наголосила, що реалізація перспективних проєктів громад буде можливою за їх наявності в програмних документах.

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій доповіла з двох питань. По-перше, вона висвітлила зміни щодо пріоритетності олімпійських та неолімпійських видів спорту (I-III категорії) у Донецькій області, яку приведено у відповідність до відповідних наказів Міністерства молоді та спорту України. По-друге, Марина Будовій надала оцінку подання звітності від територіальних громад за формою № 2-ФК (річна) «Звіт із фізичної культури i спорту» за 2021 рік. Так, невчасно подали звіт 14 із 46 громад (в основному це сільські та селищні ради), недоліки були щодо повноти звіту та внесення цифрових показників до форми, що є новою.

 

Питання розширення мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», які опікуються розвитком масового спорту, висвітлив директор Донецького обласного центру «Спорт для всіх» Сергій Головченко. Так, наразі триває процес приведення нормативно-правової бази центрів у відповідність до Закону України «Про фізичну культуру і спорт». Усе більше громад розуміє важливість створення місцевих центрів «Спорт для всіх» – відповідну роботу наразі розпочали Криворізька, Торецька, Очеретинська громади. Також у 2022 році очікується облаштування нових локацій «Активних парків».

Відповідальна за прийом річної статистичної звітності дитячо-юнацьких спортивних шкіл у Донецькій області Галина Кірпулянська наголосила, що одним із головним завдань є збереження мережі ДЮСШ та відкриття в громадах нових, створення умов для фізичного розвитку дітей, їх змістовного відпочинку. На жаль, у порівнянні з 2020 роком, у 2021-му в регіоні стало працювати на 6 шкіл менше (було 52, стало 46), кількість учнів ДЮСШ скоротилася майже на 1,5 тисячі.

 

Стан розвитку та перспективи такого доступного і масового виду спорту, як бадмінтон, висвітлив президент ГО «Федерація бадмінтону Донецької області» Сергій Губа. Так, наразі на Донеччині він охоплює близько 5 тисяч осіб, які займаються. Гарною базою для розвитку бадмінтону є спортивно-оздоровчий комплекс «Енергетик» у місті Миколаївка, де працюють 2 тренери. Активна робота також ведеться в Костянтинівці, Дружківці, Слов’янську, має перспективи Маріуполь, підтягуватимуться Краматорськ, Бахмут, Покровськ. Донецька область вже має успіхи і на всеукраїнському рівні – так, Єлизавета Добрянська та Ганна Шубіна стали другими в командних змаганнях на чемпіонаті України серед молодших юнаків та дівчат 2009 р.н. і молодше, а також разом із Матвієм Мозговим здобули «срібло» у загальнокомандному заліку на чемпіонаті України «Шкільна бадмінтонна ліга». На перспективу плануються: навчання тренерів, проведення майстер-класів і показових виступів для залучення дітей до занять.

Про аналіз виконання календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області за 2021 рік доповіла Вікторія Локтіонова. Вона зазначила, що торік громади взяли участь у 503 змаганнях всеукраїнського рівня, а також 645 змаганнях обласного рівня, провели майже 1000 змагань міського рівня, що є свідченням позитивної динаміки. При цьому глобальною метою є залучення до занять фізичною культурою і спортом до 30% населення регіону.

Інформацією про те, як розвивається фізична культура та спорт в Білозерській територіальній громаді, з колегами поділилася начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту міської ради Наталія Корінецька. Так, у 2021 році створено місцевий центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», на його базі функціонують 4 гуртки: баскетбол, бокс, кікбоксинг та міні-футбол. У громаді проведено масові заходи із залученням близько 400 учасників, вагомі досягнення має команда з міні-футболу. У 2022 році планується облаштування активного парку. Головним проблемним питанням з розвитку спортивної сфери в Білозерській громаді залишається незавершений капітальний ремонт Палацу спорту.

 

11.02.2022

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах