Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У режимі відеоконференції обговорили нагальні питання роботи спортивної сфери Донеччини

9 грудня в режимі онлайн відбулася заключна в 2021 році відеоконференція за участю керівників органів управління фізичною культурою та спортом рад територіальних громад, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, керівників обласних і місцевих організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

«До кінця календарного року залишається обмаль часу, і ми повинні провести його продуктивно. Одне з основних завдань – це успішна реалізація президентської програми «Здорова Україна» щодо облаштування мультифункціональних спортмайданчиків. У Донецькій області має з’явитися 150 таких локацій, і наразі в регіон завезено 107 комплектів спортивного обладнання. Дякую громадам, які взяли під контроль цей напрямок, а також ефективно відпрацювали питання облаштування «Активних парків»! Сподіваюсь, що нові місця для проведення оздоровчої рухової активності населення працюватимуть на повну потужність», - зазначив у вступному слові начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

Директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко наголосив, що в регіоні повністю готовими є 34 мультифункціональні спортивні майданчики за програмою «Здорова Україна». І найактуальнішим завданням є щоденний моніторинг стану облаштування цих локацій у громадах. Особливо потребує активізації робота в Мирнограді та Кураховому.

З підсумками та актуальними питаннями щодо щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення Донецької області ознайомила начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій. Так, на жаль, через карантинні обмеження другий рік поспіль не вдалося організувати цей захід у низці громад, через що в 2022 році пропонується планувати його проведення заздалегідь, на перше півріччя. Згідно зі звітом, наданим до Міністерства молоді та спорту України, загалом на Донеччині в 2021 році до щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення долучилося 3706 осіб із 18 територіальних громад (60% - чоловіки), серед яких високий рівень підготовленості мають 23,3% від загальної кількості учасників, достатній рівень – 39,3%, середній рівень – 31,4%, низький рівень – 6%.

Марина Будовій зауважила, що організація підготовки та проведення будь-якого фізкультурно-оздоровчого заходу або спортивного змагання здійснюється відповідно до Положення/Регламенту про такий захід, що затверджується організаторами. Офіційні фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи – це спортивні заходи, які включені до Єдиного календарного плану України. Регіональні та місцеві заходи мають бути включені до обласного та місцевих календарних планів відповідно.

У Донецькій області нині діють обмеження «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, які не суттєво відрізняються від обмежень «червоного» рівня, що діяв з 18 жовтня по 7 грудня 2021 року. Відвідувати спортивні заклади можуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 та має відповідний документ – «жовтий» COVID-сертифікат чи довідку 063/о (які чинні 30 днів). Також можна використовувати і негативний тест, який чинний 72 години, або альтернативний документ — COVID-сертифікат про одужання.

Тему проведення спортивних заходів в умовах карантинних обмежень продовжив головний спеціаліст відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Іван Костянецький. Він зауважив, що управління веде щотижневий моніторинг цього питання, і від відповідального виконання діючих карантинних норм на місцях залежить подальша робота закладів сфери спорту регіону.

 

Далі в рамках відеоконференції спортивні керівники обласного та місцевого рівнів поділилися досвідом роботи та висвітлили існуючі проблемні питання.

Про функціонування Донецького регіонального центру з фізичної культури i спорту осіб з інвалідністю «Iнваспорт» розповів очільник цього комунального закладу Костянтин Шевченко. Так, центр з метою проведення змагань і реабілітаційних заходів співпрацює з місцевими органами управління фізичною культурою та спортом, спортивними федераціями. Фахівці ДРЦ «Інваспорт» працюють у Краматорську, Маріуполі, Слов'янську. Також налагоджується відповідна робота в Бахмуті, Соледарі, Костянтинівці, Покровську, Мирнограді, Вугледарі. У ОКДЮСШ ДОО ФСТ «Україна» відкрито відділення з легкої атлетики, де займаються провідні спортсмени з вадами слуху.

У 2021 році ДРЦ «Інваспорт» проведено 32 обласних заходи (11 чемпіонатів області, 21 НТЗ) із охопленням понад 700 учасників. Також на території Донеччини відбулося 24 всеукраїнських заходи (4 чемпіонати України з легкої атлетики, 20 НТЗ). Цьогоріч до складу збірних команд України входило 76 спортсменів Донеччини (51 – основний склад, 16 – кандидати, 9 – резерв), на сьогодні їх кількість збільшилася до 82 осіб (57 – основний склад, 17 – кандидати, 8 – резерв). Здобуто 234 нагороди за підсумками національних змагань (з них 125 золотих), 94 – на міжнародних (52 золоті), з яких 15 медалей вибороли паралімпійці Донецької області на Іграх у Тоіко, встановлено 18 рекордів світу.

Президент Донецької обласної федерації дзюдо Дмитро Ігнатенко доповів про стан розвитку цього виду спорту в регіоні. Так, нову сторінку відкрила громадська організація, зареєстрована у 2016 році в місті Слов’янськ. На сьогоднішній день збірна Донецької області включає представників різних міст – Бахмута, Краматорська, Лиману, Маріуполя, Мирнограда, Покровська, Слов'янська та інших. Серед досягнень за останні 4 роки – перемога в командному заліку серед жінок на Кубку України, «бронза» у загальнокомандному заліку. Задля покращення результатів спортсменів запроваджено проведення централізованих зборів у Бахмуті, Миколаївці, Слов'янську, а також в інших областях. У майбутньому році планується впровадження в заклади загальної середньої освіти варіативного модуля «Дзюдо».

Серед проблемних питань у розвитку дзюдо сьогодні особливо гострою є невизначеність з тренувальною базою для вихованців відділення з цього виду спорту в ДЮСШ м. Покровськ, яке охоплює близько 200 дітей. Наразі зірвано навчально-тренувальний процес через перерваний ремонт покрівлі в залі Покровського професійного ліцею, а термін дії договору оренди цього приміщення скінчується 26 березня 2022 року. Також у ЗОШ №8 міста Краматорськ досі не запущено в експлуатацію відремонтований зал.

Інформацією про те, як розвивається фізична культура та спорт в Костянтинівській міській територіальній громаді, з колегами поділилася головний спеціаліст управління культури, молоді та спорту Костянтинівської міської ради Людмила Тарасовська. Так, у лютому 2021 року було вирішено реорганізувати міську ДЮСШ та ДЮСШ «Колос» шляхом приєднання до КЗ «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа Костянтинівської міської ради», де під керівництвом 27 тренерів-викладачів займається 724 учня з таких видів спорту: бокс, легка атлетика, боротьба греко-римська, футбол, пауерліфтинг. З 1 вересня в міській КДЮСШ відкрито групу з легкої атлетики для дітей з інвалідністю. Загалом у місті працює 14 спортивних громадських організацій, спортсмени мають низку досягнень обласного і всеукраїнського рівнів.

Протягом навчального року в Костянтинівській громаді проводяться спартакіади з різних видів спорту (перша – серед ЗОШ, друга – серед закладів професійної та вищої освіти). Серед учнів молодших класів проходять багатоступеневі змагання «Веселі старти», «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Заходи до Дня фізичної культури та спорту в 2021 році проведено в селищі Білокузьминівка. За масовий спорт у громаді відповідає міський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх», цьогоріч розширено географію його діяльності: активізовано роботу в селищі Новодмитрівка. У громаді облаштовано 4 локації «Активних парків», які користуються попитом серед населення, також до кінця року буде відкрито 7 мультифункціональних спортмайданчиків за програмою «Здорова Україна».

Про стан розвитку фізичної культури та спорту в Новогродівській міській територіальній громаді доповіла начальник відділу культури, молоді та спорту міської ради Валентина Димитрова. Вона відзначила, що наразі продовжує свою дію міська цільова комплексна програма розвитку фізичної культури та спорту на 2018-2022 роки, і на наступний також затверджено цільову програму матеріальних стимулів видатним спортсменам та тренерам на 2022 рік. Кількість населення громади, яке займаються фізкультурно-оздоровчою діяльністю, складає 1264 осіб, спортивною діяльністю – понад 700.

У Новогродівці проходить низка заходів, серед яких – відкриті змагання з косіки карате, міські етапи змагань «Веселі старти», «Мама, тато, я – спортивна сім’я», Спартакіади серед допризовної молоді. Напрямок масового спорту активно охоплює Новогродівський міський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх». За програмою «Міський бюджет участі» переможцями на 2022 рік є 2 проєкти спортивної спрямованості: встановлення вуличних тенісних столів і облаштування прилеглої території біля молодіжного центру, що має спортивні об’єкти. Серед нагальних проблем – відсутність тренерських кадрів, а також необхідних умов для занять видами спорту, зокрема, з важкої атлетики.

10.12.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах