Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: діяльність Центру спортивної медицини в Бахмуті має стати запорукою досягнення високих результатів

26 березня в режимі онлайн відбулося перше в 2021 році засідання колегії Міністерства молоді та спорту України, де розглянули чотири питання. Одне з них – про вдосконалення системи медичного забезпечення сфери фізичної культури і спорту України в умовах реформування.

«Незважаючи на складний рік, наші спортсмени активно готуються до головної події світу – Олімпійських ігор. Спортсмени та тренери штатної команди національних збірних команд забезпечені фінансово-матеріальним ресурсом, достатнім для виконання поставлених завдань. Соціальному захисту спортсменів та тренерів також сприяла своєчасна виплата стипендій Президента України та Кабінету Міністрів України», - наголосив Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт у зверненні до керівників структурних підрозділів молоді та спорту обласних та Київської міської державних адміністрацій, голів федерацій. Також на початку засідання вступне слово взяли президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка та Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Доповідачем з другого питання порядку денного – про вдосконалення системи медичного забезпечення спортивної сфери України – виступила заступник Міністра молоді та спорту Ніна Уманець. Вона наголосила, що на сьогоднішній день є певна невідповідність нормативно-правової бази сфер охорони здоров’я та фізичної культури і спорту щодо спортивної медицини, у зв’язку з чим є необхідність розробки спільних документів, у тому числі стандартів надання медичної допомоги та клінічного протоколу зі спортивної медицини.

Найбільш прийнятним вбачається переведення закладів надання лікарсько-фізкультурної допомоги з галузі охорони здоров’я до сфери фізичної культури і спорту. Необхідними кроками є збереження державної субвенції для фінансування закладів системи надання лікарсько-фізкультурної допомоги в Україні, поліпшення їх матеріально-технічного стану, зміна порядку направлення спортсменів та осіб, які займаються фізичною культурою, до лікаря зі спортивної медицини відповідно до зміни механізму відшкодування наданої послуги із оновленням існуючої нормативної бази.

Доцільним є опрацювання внесення послуги зі спортивної медицини до переліку медичних гарантій, що фінансується через Національну службу здоров’я України. При розробці пакету послуг «гроші ходять за послугою» необхідно передбачити у його складі проведення диспансерного нагляду за дітьми та молоддю, які займаються фізичною культурою і спортом, особливо незахищених категорій та осіб з інвалідністю.

 
 

Співдоповідачем з вищезазначеного питання виступив начальник управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик. У якості прикладу організації медичного забезпечення спортивної сфери він презентував діяльність Обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру в місті Бахмут, який наразі реорганізовується у комунальне некомерційне підприємство «Донецький регіональний центр спортивної медицини».

Володимир Мицик відзначив, що обласний лікарсько-фізкультурний диспансер перейшов із галузі охорони здоров'я до сфери фізичної культури та спорту з 2003 року. У 2015-му після переміщення з Донецька заклад відновив свою діяльність у Бахмуті. Завдяки рішенню місцевої громади диспансер отримав для своїх потреб приміщення колишнього державного закладу «Вузлова лікарня станції Артемівськ державного підприємства «Донецька залізниця». З кінця 2017-го по 2020-й роки за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету було проведено реконструкцію старої будівлі, облаштовано гуртожиток, споруджено водолікарню і тенісний корт.

Завдяки цьому створено сучасний медичний комплекс, який передбачає палатне відділення на 8 ліжок, діагностичне та реабілітаційне відділення, хірургічний блок, рентгенівський кабінет, зал лікувальної фізкультури, кабінети механотерапії, фізіотерапії, масажу, лабораторії загально-клінічних та біохімічних досліджень, кабінетів лікарів. Будівля гуртожитку включає 7 кімнат для розміщення та проживання лікарів і медичного персоналу на 9 осіб. У водолікарні – басейн, гідромасажні вани, сауна, кріосауна та соляна кімната.

«Функціонування Центру в Бахмуті дозволить у повному обсязі виконувати поставлені перед системою спортивної медицини завдання, а саме повний цикл медичного забезпечення професійної діяльності атлетів. І в плідній співпраці з тренерським складом це має стати запорукою високих спортивних результатів. Зважаючи на поки невизначений порядок фінансування служби спортивної медицини, ми підтримуємо запропонований проєкт рішення колегії Міністерства молоді та спорту України і вважаємо зазначені в ньому завдання першочерговими. Одночасно пропонуємо створення наукових центрів для проведення дослідницької та науково-методичної діяльності, щоб поєднати спортивну та медичну галузі», - резюмував Володимир Мицик.

 
 
27.03.2021

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах