Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У онлайн-режимі з представниками федерацій обговорили нагальні питання розвитку спорту Донеччини

9 листопада в режимі онлайн за технологією Cisco Webex відбулося засідання координаційної ради за участю громадських організацій (федерацій) з видів спорту.

Захід пройшов під головуванням начальника управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика. У вступному слові він акцентував увагу на дотриманні карантинних заходів під час проведення спортивних змагань та учбово-тренувальних занять. Так, починаючи з 9 листопада, «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлено в містах Вугледар, Краматорськ, Новогродівка, Слов’янськ та у Слов’янському районі, де рекомендовано: скасувати проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів усіх рівнів (з можливістю перенесення їх у інші адміністративно-територіальні одиниці); припинити роботу закладів фізичної культури і спорту або їх відділень (ДЮСШ, ШВСМ, спортивні споруди, інші), спортивних клубів, спортивних залів, фітнес-центрів та відповідно учбово-тренувальний процес. Щодо населених пунктів, для яких встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, має бути забезпечено проведення заходів з обмеженою кількістю учасників (до 20 осіб одночасно) і без глядачів.

«Закликаю всіх максимально дотримуватися протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширення коронавірусу. Дотримання дистанції, використання засобів індивідуального захисту органів дихання, антисептиків – це ті умови, які є обов’язковими, якщо ми прагнемо продовження повноцінного спортивного життя Донеччини, планування відповідної роботи на майбутнє. Не недооцінюйте небезпеку вірусу, бережіть себе, своїх близьких та оточуючих!» - наголосив Володимир Мицик.

 

Начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій доповіла з трьох питань. Так, традиційною для кінця року є робота з формування рейтингу з видів спорту, 10-ки кращих спортсменів і тренерів, формування складу Донецької обласної штатної команди резервного спорту та формування кандидатів для призначення обласних стипендій провідним спортсменам та тренерам з видів спорту. Інформація за окремими формами задля складання рейтингу з видів спорту за 2020 рік від обласних федерацій очікуватиметься в управлінні до 25 грудня, задля визначення десяток кращих спортсменів і тренерів поточного року – до 15 грудня, пропозиції щодо складу Донецької обласної штатної команди резервного спорту на 2021 рік – до 1 грудня.

 

Питання виконання календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2020 рік та формування відповідного плану заходів на 2021 рік висвітлила координатор цього напряму Вікторія Локтіонова. Так, за 9 місяців поточного року проведено 710 із 1004 запланованих заходів, що складає 71%, а інформація задля формування плану на наступний рік збиратиметься в управлінні фізичної культури та спорту облдержадміністрації до 15 грудня.

З питання про фінансове забезпечення заходів календарного року фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2021 рік доповіла начальник відділу бухгалтерського обліку і звітності – головний бухгалтер управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Тетяна Полєвода. Вона зазначила, що граничний обсяг видатків на проведення заходів доведено на рівні поточного року. А через те, що розподіл коштів по олімпійських та неолімпійських видах спорту буде затверджено на засіданні колегії управління орієнтовно в кінці січня – на початку лютого, при плануванні витрат на I квартал 2021-го необхідно передбачити лише найнеобхідніше.

 

Головний лікар КЛПЗ «Обласний лікарсько-фізкультурний диспансер» Антон Діденко розповів про медичне забезпечення проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів. Він зазначив, що це питання регламентується спільним наказом Міністерства молоді та спорту України і Міністерства охорони здоров’я України від 15 липня 2020 року. Так, до проведення змагань різного рівня в обов’язковому порядку мають залучатися медичні працівники, і повна відповідальність за це покладається на організаторів цих заходів. Щодо бригад екстреної швидкої медичної допомоги, то обов’язково вони повинні бути присутні на змаганнях з велосипедного спорту, триатлону, автомобільного спорту, вертолітного спорту, водномоторного спорту, дельтапланерного спорту, літакового спорту, мотоциклетного спорту, парапланерного спорту, парашутного, планерного та вітропланерного спорту, пожежно-прикладного спорту та спорту надлегких літальних апаратів.

Антон Діденко наголосив, що новоприйнятий наказ спрощує, але не відміняє поглиблений медичний огляд спортсменів задля допуску до змагань (скасовано тільки регламент і форму медичної документації). Так, вихованці ДЮСШ та ШВСМ мають проходити медогляд не менше 2 разів на рік. А підготовка національних збірних команд здійснюється шляхом проведення навчально-тренувальних зборів із поглибленим медичним оглядом, основним завданням яких є визначення функціональних та фізичних можливостей спортсмена.

Також Антон Діденко висвітлив питання дотримання спортсменами антидопінгових правил. Зі списком заборонених речовин та методів, що набуває чинності з 1 січня 2021 року, можна ознайомитися на сайті Національного антидопінгового центру України за посиланням: https://nadc.org.ua/wp-content/uploads/2020/11/PL-2021_UA_2020-11-09_005.pdf.

 

З питання про організацію спільної роботи з фізкультурно-спортивними товариствами в Донецькій області доповіла директор Обласного центру фізкультурно-оздоровчої роботи Тетяна Малієва. Так, станом на сьогодні в регіоні свою діяльність, згідно укладених договорів про співробітництво з управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації, здійснюють 4 осередки всеукраїнських ФСТ «Динамо», «Колос», «Спартак» і «Україна». Робота за їх напрямками фінансується з обласного бюджету. Тетяна Малієва зауважила, що відповідно до Статутів/Положень організацій, обов’язковим є проведення засідань президій щокварталу в третю декаду останнього місяця кварталу. Досвідом роботи з колегами поділився голова Донецької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Іван Костянецький.

 

Доповідачем з питання про виплату одноразових грошових винагород виступила головний спеціаліст відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Анастасія Юдова. Вона зазначила, що за підсумками виступів на всеукраїнській та міжнародній арені у 2020 році спортсмени вже здобули 2028 медалей, з яких 130 на міжнародних заходах: 55 золотих, 38 срібних та 37 бронзових. Станом на сьогодні одноразові грошові винагороди спортсменам і тренерам виплачено на загальну суму 1,470 млн грн. Вагоме заохочення отримала Тетяна Бакланова, яка на змаганнях з шахів у рамках ХІХ зимових Дефлімпійських ігор здобула «срібло» у бліці та «золото» за підсумками командного турніру.

Головний спеціаліст відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Киричик розповів про організацію та проведення звітних та звітно-виборчих конференцій громадських організацій (федерацій) з видів спорту. Він нагадав, що звітно-виборчі конференції проходять 1 раз у 4 роки, звітні конференції – щороку, та додав, що плани проведення звітних конференцій за 2020-й рік необхідно надати в управління до 7 грудня. Також у цей термін від обласних громадських організацій з видів спорту очікується інформація щодо їх представництва у керівних органах всеукраїнських федерацій, суддівському корпусі та тренерському складі збірних команд України.

 

10.11.2020

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах