Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Національна стратегія з оздоровчої рухової активності – які заходи проведено на Донеччині в 2019 році

На виконання Указу Президента України від 09 лютого 2016 року № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 липня 2018 року № 541-р розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 23 січня 2019 року № 55/5-19 затверджено Регіональний план заходів на 2019 рік. Згідно із зазначеним планом, підбиваємо підсумки проведеної в Донецькій області роботи.

Створення мережі сучасних і привабливих спортивних споруд за місцем проживання, у місцях масового відпочинку громадян є однією з найголовніших умов розвитку рухової активності населення. На сьогоднішній день на території області, яка підконтрольна українській владі, проведено низку заходів щодо зміцнення матеріально-спортивної бази.

З метою збільшення відсотка забезпечення населення спортивними майданчиками, у 2019 році розпочато проєкт з реалізації будівництва мультифункціональних спортивних майданчиків з поліуретановим покриттям для занять ігровими видами спорту. Головним розпорядником субвенції та відповідальним за виконання бюджетної програми визначено Міністерство молоді та спорту України, і на Донеччині в рамках цієї програми у 2020 році заплановано облаштувати 12 об’єктів: у містах Вугледар, Добропілля, Білозерське, Краматорськ (два майданчики), Покровськ (три майданчики), Селидове, а також у Волноваському, Нікольському та Покровському районах.

На фінальному етапі перебуває реалізація проєкту «Будівництво спортивних майданчиків зі штучним покриттям за програмою Мінрегіону». Завершено роботи щодо облаштування 18 футбольних полів: у містах Краматорськ (2 майданчики), Дружківка (2), Покровськ (2), Слов’янськ (1), Білозерське (1), а також Волноваському районі (2 майданчики – у с. Степне та смт Ольгинка), Покровському районі (с. Сергіївка), Нікольському районі (с. Республіка), Олександрівській селищній об’єднаній територіальній громаді (4 майданчики – у селах Мирна Долина, Золоті Пруди, Очеретине, Михайлівка), Шахівській сільській об'єднаній територіальній громаді (2 майданчики – у селах Никанорівка, Володимирівка). У 2020 році планується завершення робіт ще на 2 об’єктах у Краматорську (велике крите футбольне поле в Саду Бернацького та поле на території ЗОШ №5), а також на майданчику при ЗОШ №6 міста Дружківка.

Загалом для проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів у регіоні діє 3506 спортивних споруд. У 2019 році проведено обласний огляд-конкурс у рамках Всеукраїнського місячника облаштування спортивних майданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота», кубками та грамотами управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації відзначено переможців конкурсу.

У 2019 році проведено роботу щодо упорядкування мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», удосконалення їх нормативно-правової бази. Станом на сьогодні в Донецькій області функціонують 18 центрів «Спорт для всіх»: 1 обласний, 15 міських, 1 районний та 1 в об’єднаній територіальній громаді. У минулому році такі центри створено в місті Вугледар та Олександрівській ОТГ.

Діяльність центрів «Спорт для всіх» протягом 2019 року була зосереджена на створені сприятливих умов для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом, надання фізкультурно-оздоровчих послуг за місцем проживання, а також в місцях масового відпочинку, сприяння здійсненню заходів, спрямованих на популяризацію здорового, безпечного способу життя та культури здоров’я.

Донецьким обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» розповсюджено низку методичних матеріалів серед місцевих центрів: методичний посібник з оздоровчої та фізкультурно-спортивної роботи у літньому оздоровчому таборі; методичні рекомендації щодо навчання дітей плаванню; посібник з реалізації соціального проєкту Української асоціації футболу «Грай на виїзді, грай скрізь»; збірник нормативно-правових документів для використання в роботі; методичні матеріали щодо роботи центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» «Не лінуйся! Рухайся!».

У місцях масового відпочинку населення (парках, скверах, пляжах тощо) у містах та районах Донецької області в 2019 році організовано та проведено низку фізкультурно-оздоровчих заходів та фестивалів: «Спортивна зима» (59 заходів, близько 3500 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Масляної (27 заходів, близько 2000 учасників), фестиваль ранкової зарядки «Рух заради здоров’я» з нагоди Всесвітнього дня здоров’я (48 заходів, близько 3500 тисяч учасників), обласний фестиваль «Мама, тато, я – спортивна сім’я» (12 заходів, близько 500 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня Європи (41 захід, близько 5000 учасників), спортивні свята «Веселі старти» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей (26 заходів, близько 2000 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня молоді (25 заходів, близько 2000 учасників), обласний фестиваль «Козацькі розваги» (5 заходів, близько 100 учасників), обласний фестиваль з нагоди Дня Незалежності України (33 заходи, близько 2500 учасників), заходи для дітей у літній канікулярний період «Школа плавання» (65 заходів, близько 6000 учасників), з нагоди Дня фізичної культури і спорту (56 заходів, близько 8000 учасників).

Важливою формою залучення населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом є проведення спортивно-масових заходів – усього в 2019 році на території Донецької області відбулось 544 таких заходи. Вони сприяють покращенню фізичної підготовленості, вихованню необхідних рухових умінь та навичок, підвищенню мотивації до занять фізичними вправами.

У навчальних закладах з метою залучення дітей та молоді до активних занять спортом у містах та районах Донецької області проводились такі комплексні багатоступеневі заходи: змагання серед школярів 5 класів «Шкільна футзальна ліга», змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я», фестиваль «Козацькі розваги», змагання серед школярів «Веселі старти».

Проведено роботу щодо забезпечення рухової активності студентів закладів вищої освіти з урахуванням регіональних особливостей, специфіки майбутньої професії. Усього до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю в області залучено 20 085 студентів. Найбільш поширеними серед них є: бадмінтон, баскетбол, бокс, боротьба вільна, важка атлетика, волейбол, волейбол пляжний, легка атлетика, теніс настільний, футбол, гирьовий спорт, карате, пауерліфтинг, фітнес, футзал, шахи, шашки.

З метою удосконалення фізичної підготовленості допризовної молоді до служби в Збройних силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України у правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах, проведено обласну спартакіаду, учасниками якої стали понад 210 учнів загальноосвітніх шкіл з 21 міста та району. Найкращі з них представили Донеччину на всеукраїнському етапі змагань, що відбувся в місті Житомир з 5 по 11 травня.

У рамках спартакіади Донецької області «Повір у себе» у лютому-березні в містах Миколаївка, Слов’янськ, Маріуполь та Бахмут проведено змагання з тенісу настільного, плавання, голболу, баскетболу, легкої атлетики, які охопили 151 дитину з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху, розумового та фізичного розвитку. Кращі з них, а це 35 хлопців і дівчат, представили Донецьку область на фінальних всеукраїнських змаганнях, де здобули 54 медалі (35 золотих, 11 срібних та 8 бронзових).

З метою визначення рівня фізичного розвитку населення, покращення його здоров’я, забезпечення здатності до високопродуктивної праці в 2019 році на Донеччині проведено щорічне оцінювання фізичної підготовленості населення. Кількість учасників склала 43 506 осіб.

11.01.2020

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах