Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Донецький регіональний центр «Інваспорт» у I півріччі 2019 року: досягнення та проблеми

Забезпечення розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, їх залучення до активного способу життя, інтеграцію та адаптацію в сучасне суспільство, підготовку спортсменів вищої майстерності, створення на території Донеччини сприятливих умов для подальшого розвитку паралімпійського та дефлімпійського руху здійснює Донецький регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

За умов, що склалися в регіоні, з кінця 2014 року Центр організував свою діяльність у місті Бахмут і поступово намагається покращувати роботу в напрямку збільшення кількості людей, залучених до занять фізичною культурою і спортом, та збільшення спортивних заходів обласного рівня. І протягом останніх чотирьох років спостерігається позитивна динаміка: у 2015 році 17 заходів охопили 390 учасників, у 2016 році – 22 заходи та 671 учасник, у 2017 році – 29 заходів та 945 учасників, у 2018 році – 31 захід та 1008 учасників.

Триває забезпечення участі спортсменів у змаганнях в Україні та за кордоном. У першому півріччі 2019 року 258 спортсменів виступили на 80 всеукраїнських заходах (106 осіб – на 23 змаганнях, 152 особи – на 57 навчально-тренувальних зборах). У доробку наших атлетів – 86 золотих, 36 срібних та 46 бронзових медалей національного ґатунку з різних видів спорту. На міжнародній арені в 11 змаганнях взяли участь 22 спортсмени Донеччини, які принесли в скарбничку країни 6 золотих, 9 срібних та 4 бронзові нагороди. За підсумками виступів 5 особам присвоєно звання майстрів спорту України, 10 – кандидатів у майстри спорту, 14 – дорослі розряди, а 36 – юнацькі.

Протягом І півріччя 2019 року Центр провів 13 обласних заходів, у тому числі 6 змагань за участю 324 спортсменів та 7 навчально-тренувальних зборів за участю 46 спортсменів.

У поточному році проведено традиційний відкритий турнір Донецької області з плавання на призи Героя України Віктора Смирнова серед дітей з вадами зору, слуху та ураженням опорно-рухового апарату. Учасниками змагань у лютому в Слов’янську стали 132 плавці із Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Харківської областей, міста Києва та міст Донеччини: Маріуполя, Слов’янська та Соледару.

ДРЦ «Інваспорт» став організатором чемпіонату та Кубку України з легкої атлетики серед спортсменів з розумово-фізичними вадами, вадами зору та ураженням опорно-рухового апарату в приміщенні та на повітрі. На базі стадіону «Металург» міста Бахмут свою майстерність демонстрували 88 спортсменів з 19 регіонів.

Проведення масштабних заходів додають працівникам Центру досвіду в роботі. Але поряд з цим висвітлюють недоліки та проблеми.

Останнім часом колектив Донецького регіонального центру «Інваспорт» приділяє особливу увагу покращенню якості проведення змагань. Для цього збільшується кількість навчально-тренувальних зборів, впроваджуються види спорту, які раніше не культивувались в області, проводяться виїзди в міста та райони з метою надання практичної допомоги на місцях і таке інше. На превеликий жаль, ще не скрізь створені умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціального призначення та інженерно-транспортної інфраструктури, забезпечення вільного їх пересування.

Протягом першої половини 2019 року працівники Центру, з метою надання методичної та практичної допомоги, здійснили виїзди до Бахмута, Слов’янська, Краматорська, Костянтинівки, Лиману, Добропілля, Волноваського району. Організовано зустрічі з учителями та керівниками навчальних закладів і реабілітаційних центрів з метою розширення контингенту відвідувачів занять, у ході яких вдалося досягнути попередніх домовленостей щодо напрямків розвитку фізичної культури та спорту. Під час перевірок інформації, наданої у річних статистичних звітах 2-ФК, виявлено низку недоліків – так, відповідальні працівники плутають поняття «заняття реабілітацією» та «заняття спортом» (які повинні проводитися систематично на обов’язковій основі).

На жаль, прийняття закону про інклюзивне навчання не сформувало механізму залучення дітей з вадами до занять спортом та розвитку їх фізичних здібностей. Ще гострішою постає проблема забезпечення безперешкодного доступу до закладів дітей з ураженнями опорно-рухового апарату, зокрема тих, що пересуваються на візках, та дітей з вадами зору. А відсутність механізму та умов задля впровадження інклюзивної освіти гальмує сам розвиток та підготовку спортсменів з інвалідністю до професійного спорту.

Підсумовуючи вищенаведене, зазначимо, що в першому півріччі 2019 року ДРЦ «Інваспорт» у цілому виконав показники згідно програм та календарного плану спортивних заходів. При цьому в містах та районах Донеччини залишається низка проблемних питань, які будуть вирішуватися протягом другої половини року.

18.07.2019

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах