Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


У Краматорську відбулось розширене засідання колегії управління фізичної культури та спорту ОДА

28 травня в місті Краматорськ відбулось розширене засідання колегії управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

Захід пройшов під головуванням начальника управління Володимира Мицика. Також його учасниками були керівники органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники обласних фізкультурно-спортивних організацій, центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», інші представники спортивної громадськості регіону.

Почесним гостем заходу став президент Національного олімпійського комітету України, перший віцепрезидент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, член Виконкому Міжнародного олімпійського комітету, олімпійський чемпіон, Герой України Сергій Бубка.

«Я спостерігаю за всім, що відбувається в регіоні, у цілому в Україні та й у світі, тому приємно відзначити, що наша спортивна інфраструктура покращується. Сьогодні є можливість залучити додаткові кошти для поліпшення умов, аби зростали спортивні досягнення і – головне – аби діти масово займались фізкультурою і спортом. Без масового спорту не буде спорту вищих досягнень, і пріоритет, на якому варто зосередити зусилля в нашій роботі, – це стан здоров’я наших людей, виховання особистості, здорової фізично, інтелектуально і ментально. Попри будь-які складнощі, ми не повинні зупинятися. Нагадаю: хтось стрибає шість метрів, а хтось п’ять. Нам треба працювати, щоб стрибати на шість, і за нас ніхто цього не зробить», - наголосив Сергій Бубка.

 

Згідно порядку денного засідання колегії, перше з питань порядку денного стосувалось підсумків роботи школи вищої спортивної майстерності за 2018 рік. Директор ШВСМ Крістіна Русінова зазначила, що торік у школі функціонувало 17 відділень з видів спорту: бокс, боротьба вільна, боротьба греко-римська, важка атлетика, велоспорт, вітрильний спорт, водне поло, волейбол, гандбол, гімнастика спортивна, дзюдо, легка атлетика, плавання, стрільба кульова, сучасне п'ятиборство, триатлон, тхеквондо (ВТФ). У кінці 2018 року припинило роботу відділення гімнастики спортивної, а з 2019 року відкрито відділення зі стрибків у воду, яке працює в Маріуполі на базі плавального басейну «Нептун».

Усього протягом минулого року відділення школи поповнились 65 новими учнями – спортсменами ДВУОР ім. С.Бубки, обласних СДЮСШОР, 7 міських спортивних шкіл, обласної КДЮСШ, а також представниками 6 інших регіонів країни, серед яких майстри спорту України міжнародного класу Сергій Смелик (легка атлетика) та Ірина Гусяк (боротьба вільна). До складу національних збірних команд торік увійшло 112 спортсменів ШВСМ (основний склад – 66, кандидати – 33, резерв – 13), що склало 41,3 % від загальної кількості учнів постійного складу.

Протягом 2018 року підготовлено 23 майстри спорту України та 4 майстри спорту України міжнародного класу (Валерій Кудряшов – вітрильний спорт, Тимур Малєєв – велоспорт, Вікторія Ткачук – легка атлетика, Михайло Шелест – тхеквондо (ВТФ). Навчально-тренувальний процес здійснювали 57 кваліфікованих тренерів-викладачів (з них – 27 штатні): 24 тренери мають почесне звання «Заслужений тренер України», 7 – «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України», 42 – вищу категорію.

 

На міжнародній арені в 2018 році найбільш успішно виступили такі представники постійного та змінного складу відділень ШВСМ:

- Максим Пилипець – 3 місце на чемпіонаті Європи з боксу серед чоловіків до 22 років, 2 місце у командному заліку;
- Валерій Кудряшов – 1 та 3 місця на етапах Кубку Європи з вітрильного спорту;
- Іван Жукалін – два 2 місця на етапах Кубку Європи з вітрильного спорту;
- Дмитро Кірпулянський – 3 місце на чемпіонаті світу в естафеті-біатл та 1 місце у команді – триатл;
- Олександр Хоцянівський – 1 місця на міжнародних турнірах з боротьби вільної в Києві та Стамбулі (Туреччина), 2 місце на міжнародному рейтинговому турнірі в Тбілісі (Грузія);
- Іван Цибанєв – 1 місце на чемпіонаті Європи з боротьби греко-римської серед кадетів;
- Геннадій Завертайло – 2 місце на чемпіонаті світу з боротьби греко-римської серед кадетів; 2 місце на Всесвітній Гімназіаді;
- Еліна Пишкіна – 3 місце на чемпіонаті світу з боротьби вільної серед дівчат;
- Тетяна Профатілова – 3 місце на чемпіонаті Європи з боротьби вільної серед дівчат; 2 командне місце на чемпіонаті Європи з боротьби вільної серед юніорок;
- Ілля Куліков – мала бронзова медаль у поштовху на чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед молоді до 23 років та 5 місце в сумі двоборства;
- Костянтин Яцко – 3 місце на Кубку Європи з дзюдо серед кадетів до 18 років.

Стосовно ігрових видів спорту, гандбольна команда «Донбас» стала бронзовим призером чемпіонату України серед чоловічих команд (Супер ліга) та Кубку України серед чоловічих команд, а ватерпольний клуб «Маріуполь» посів 3 місце на чемпіонаті України (Супер ліга) серед чоловічих команд.

Загалом за підсумками роботи в 2018 році ШВСМ Донецької області посіла 7 сходинку серед 32-х у рейтингу (55 917,5 очок).

Протягом 2018 року продовжилась робота з придбання якісного сучасного інвентарю та обладнання для відділень школи вищої спортивної майстерності: медикаменти – 271,5 тис. грн.; придбання спортивної форми, взуття, інвентарю та обладнання – 540,3 тис. грн.; придбання спортивного інвентарю та обладнання довгострокового використання: велосипеди – 459,5 тис. грн., штанга в комплекті – 71,9 тис. грн.; пістолет пневматичний – 55,0 тис. грн.; персональні комп’ютери і проектор – 52,4 тис. грн.; мікроавтобус – 970,0 тис. грн.; лазерні пістолети з мішенями – 96,5 тис. грн.; татамі – 199,9 тис. грн.; легкові автомобілі – 1327,7 тис. грн.

Серед нагальних питань щодо покращення роботи ШВСМ Крістіна Русінова назвала такі: будівництво бази олімпійської підготовки на території Донецької області, на якій можливо проводити навчально-тренувальний процес з кількох видів спорту, у т.ч. заняття у зимовий період; зменшення вакантних посад тренерсько-викладацького складу шляхом переведення з роботи за сумісництвом на основне місце роботи, залучення тренерів-викладачів з Донецької області та інших областей на основне місце роботи або роботу за сумісництвом; посилення роботи медико-відновлювального відділу ШВСМ; проведення роботи щодо залучення позабюджетних коштів для більш якісної підготовки спортсменів високого класу; співпраця з містами та районами щодо вирішення житлово-побутових проблем тренерсько-викладацького складу та провідних спортсменів, які вимушені були виїхати з території проведення антитерористичної операції.

 

Про підсумки роботи Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки за 2018 рік доповів директор навчального закладу Ігор Анушкевич. Так, на сьогоднішній день відновлена діяльність 11 спортивних відділень (серед них нові – тхеквондо та триатлону). Загальний контингент училища на 31 грудня 2018-го становить 165 учнів та 149 студентів (усього 314 чоловік). Працюють 36 тренерів-викладачів, з них 27 штатних, три тренери-викладачі мають звання «Заслужений тренер України».

У 2018 році до складу збірних команд України входили 39 спортсменів (основний склад – 6, кандидати – 16, резерв – 17). Представники ДВУОР ім. С.Бубки 23 рази ставали переможцями та призерами міжнародних змагань, 442 рази – всеукраїнських. Сім спортсменів отримали звання майстрів спорту України, 39 – кандидатів у майстри спорту України.

За підсумками Всеукраїнського олімпійського рейтингу за результатами виступів спортсменів у всеукраїнських та міжнародних змаганнях у 2018 році Донецьке вище училище олімпійського резерву ім. С.Бубки набрало 16800 балів. Найрезультативнішими серед відділень стали: велоспорт – 4964, боротьба вільна – 4117, легка атлетика – 3776, важка атлетика – 1241 балів.

Протягом 2018 року витрати на виконання програм і заходів навчально-спортивної діяльності ДВУОР ім. С.Бубки склали 4020,2 тис. грн., на харчування спортсменів на рік – 6848,7 тис. грн., також придбано спортінвентар та обладнання на 5222,09 тис. грн., медико-відновлювальні засоби на 400 тис. грн.

 

З метою забезпечення власними адміністративними приміщеннями та учбовими класами, спортивною інфраструктурою, з балансу Бахмутського педагогічного училища на баланс закладу здійснено процедуру передачі 5-поверхового гуртожитку, який знаходиться по вул. Благовіщенській, 43. На даний час розроблено проєктно-кошторисну документацію з реконструкції вищезазначеної будівлі та отримано комплексний позитивний висновок державної експертизи. Проєкт входить до переліку об’єктів, який затверджено в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України Європейського інвестиційного банку.

Також із комунальної власності територіальної громади міста Бахмут на баланс Донецького вищого училища олімпійського резерву ім. С.Бубки передано стадіон «Авангард». Його реконструкція проводиться за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. Станом на сьогоднішній день підрядником виконано земляні роботи, улаштування дренажної системи, продовжується облаштування багатошарової основи під укладання синтетичного покриття.

Водночас, на території стадіону заплановано будівництво учбового корпусу на 400 учнів та студентів навчального закладу спортивного профілю ДВУОР ім. С.Бубки. Наразі розроблено проєктно-кошторисну документацію на об’єкт та отримано позитивний експертний звіт. Вартість робіт складає 176330,862 тис. грн. Фінансування проєкту на 2019 рік погоджено Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

З наступного питання порядку денного – про стан розвитку боксу в Донецькій області – доповів виконавчий директор громадської організації «Регіональна федерація боксу Донецької області» Павло Івахненко. Він зазначив, що на сьогоднішній день, на території області, що підконтрольна українській владі, боксом займаються 3263 спортсмени, у тому числі 2964 – у дитячо-юнацьких спортивних школах, 149 – у секціях навчальних закладів, 582 – на спортивних спорудах, у колективах фізичної культури та спорту, при федераціях, 743 – у спортивних клубах всіх форм власності.

Відділення боксу працюють у ДЮСШ 13 міст (Авдіївка, Бахмут, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Краматорськ, Маріуполь, Сіверськ, Селидове, Слов’янськ, Торецьк, Українськ, Новогродівка) та 4 районів (Бахмутський, Волноваського, Добропільського, Мар’їнського). Крім того, функціонує КПНЗ «ДО СДЮСШОР з боксу», у якій займаються 343 учня у відділеннях міст: Білозерське, Волноваха, Гірник, Добропілля, Дружківка, Покровськ, Маріуполь, Слов’янськ, Волноваського та Добропільського районів. Також відділення боксу функціонують на базах спортивних клубів у 8 містах: Гірник, Костянтинівка, Маріуполь, Миколаївка, Мирноград, Родинське, Слов’янськ, Соледар.

Кількість працівників, які проводять заняття з боксу, по області складає 74 особи: 52 з них працюють у ДЮСШ, 22 – у спортивних клубах.

У 2018 році проведено: у місті Покровськ – чемпіонат України з боксу серед юнаків (перехідний), який зібрав 327 учасників з 22 областей країни та міста Київ, у місті Маріуполь – чемпіонат України з боксу серед чоловіків до 22 років (151 учасник, 25 команд). Восени 2019 року в Маріуполі запланований чемпіонат України з боксу серед чоловіків (еліти).

Павло Івахненко відзначив керівництво міст Курахове, Мар’їнка, Мирноград, Покровськ, які докладають зусиль для вдосконалення матеріально-спортивної бази для розвитку боксу, оновлення інвентарю, але наголосив, що цей процес у Донецькій області потребує постійної уваги.

Про стратегію розвитку фізичної культури та спорту в Миколаївській міській об’єднаній територіальній громаді доповіла в.о. начальника відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Миколаївської міської ради Людмила Бутко.

Станом на 01.05.2019 року в Миколаївській міській об’єднаній територіальній громаді функціонує 5 футбольних полів, розташованих на території закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО): 1 футбольне поле «Авангард», 2 футбольних майданчики зі штучним покриттям, розташованих на території Миколаївських ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 та №3, 2 антивандальних майданчики з тренажерним обладнанням на території Малинівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Миколаївського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2, наявні 6 спортивних залів на базі ЗЗСО з необхідним спортивним обладнанням. Футбольні поля та тренажерні майданчики знаходяться у вільному доступі для населення.

Влітку 2018 року в місті Миколаївка розпочав роботу спортивно-оздоровчий комплекс «Енергетик» СО ПАТ «Донбасенерго» «Енергосоцінвест». На його базі працюють плавальний басейн, спортивні зали: універсальний, гімнастичний, тренажерний, бійцівський. Спортивно-оздоровчий комплекс відвідують 480 осіб різних вікових категорій. Тут діють спортивні гуртки та секції: футбол (тренер Олександр Коваленко), бадмінтон (тренер Віктор Симоненко), дзюдо (тренер Ксенія Дарчук), оздоровче плавання (тренер Євген Денисенко), синхронне плавання (тренери Ірина Гребеннікова, Марія Панова, Неля Огнева), айкідо (тренер Георгій Сєров), які охоплюють 220 дітей.

На базі закладів освіти Миколаївської міської ради діють спортивні гуртки та секції з бадмінтону, волейболу, тенісу настільного, футболу, шахів та шашок, які відвідують 198 учнів. У закладах загальної середньої освіти фізичне виховання викладають 13 вчителів.

Серед напрямків щодо подальшого розвитку сфери Людмила Бутко назвала: відкриття дитячо-юнацької спортивної школи на базі Миколаївського закладу загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів № 4 (після його ліквідації), будівництво двох спортивних майданчиків зі штучним покриттям на території закладів освіти, розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,9492 га для передачі її в постійне користування для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель та споруд стадіону.

 

З останнього питання порядку денного – про підсумки роботи щодо проведення обласного огляд-конкурсу в рамках проведення Всеукраїнського місячника облаштування спортивних майданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота» у 2019 році – доповів директор Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Сергій Головченко.

Він зазначив, що протягом місячника відремонтовано понад 1000 споруд та майданчиків (серед них майданчики, які знаходяться на балансі учбових закладів, спортивні споруди за місцем проживання та спортивні споруди в місцях масового відпочинку населення). Усього його учасниками стали понад 100 тис. осіб – це різні верстви населення, органи місцевої влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації усіх форм власності, органи самоорганізації населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

На заходи щодо облаштування спортивних майданчиків залучалися кошти місцевих бюджетів та позабюджетні кошти. Найбільше – у місті Бахмут, зокрема, на встановлення опори для освітлення майданчика зі штучним покриттям ЗОШ №11 та роздягальні для спортсменів, на будівництво майданчика для пляжного волейболу (по вул. Зелена, 33), відновлення футбольного поля стадіону «Металург», спортивно-оздоровчого комплексу (по вулиці Ювілейна, 81-А).

За підсумками роботи щодо проведення обласного огляд-конкурсу в рамках Всеукраїнського місячника облаштування спортивних майданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота» у 2019 році кубками та грамотами управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації відзначено:

- перша група міст: 1 місце – Бахмут, 2 місце – Краматорськ, 3 місце – Слов’янськ;
- друга група міст: 1 місце – Покровськ, 2 місце – Костянтинівка, 3 місце – Селидове;
- третя група міст: 1 місце – Авдіївка та Новогродівка, 2 місце – Вугледар та Мирноград;

- І група районів: 1 місце – Слов’янський район, 2 місце – Покровський район, 3 місце – Великоновосілківський район;
- ІІ група районів: 1 місце – Нікольський район, 2 місце – Костянтинівський район, 3 місце – Мангушський район;

- серед об’єднаних територіальних громад: 1 місце – Соледарська ОТГ, 2 місце – Лиманська ОТГ, 3 місце – Миколаївська ОТГ.

 
 
 

Після розширеного засідання колегії управління відбулась семінар-нарада з керівниками органів управління фізичною культурою та спортом виконкомів міських рад та райдержадміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, де розглянули низку питань:

- про нове в законодавстві в галузі фізичної культури та спорту (доповідач – головний спеціаліст-юрисконсульт відділу організаційно-кадрової роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ольга Ясінко);

- про розбудову спортивної інфраструктури – палаци спорту, плавальні басейни, мультифункціональні спортивні майданчики (доповідач – головний спеціаліст відділу реалізації профільних програм управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Андрій Іванов);

- про співпрацю з громадськими об’єднаннями фізкультурно-спортивної спрямованості у Донецькій області (доповідач – начальник відділу фізкультурно-спортивної роботи управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Марина Будовій).

 
 
03.06.2019

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах