Посилання

 
Донецька обласна державна адміністрація
 
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний олімпійський комітет України
 
 

 
Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки
 
 
 
 


Володимир Мицик: «Для більшості спортсменів Донеччини виступ на І Європейських іграх виявився вдалим»

З 12 по 28 червня в столиці Азербайджану Баку проходили перші в історії Європейські ігри. Збірна команда України серед 50 країн-учасниць посіла 8 місце в загальнокомандному заліку та 6 місце за кількістю здобутих нагород (46 медалей – 8 золотих, 14 срібних та 24 бронзових). Свій вагомий внесок у результати українців зробили і представники Донеччини. Підсумки виступів наших атлетів підводить начальник управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик.

- У складі збірної команди України від нашої області в Баку виступали 22 спортсмени в 13 видах спорту. Серед них 8 атлетів представляли тільки Донецьку область, а ще 14 виступали за консолідованим заліком – тобто, окрім Донеччини, представляли 8 інших регіонів України. Це обумовлено тим, що для підготовки спортсменів ми вимушені шукати найкращі умови.

Підсумковий результат спортсменів Донецької області в складі збірної України склав 8 медалей: 1 золота, 1 срібна і 6 бронзових.

У першу чергу слід відзначити, що «золото» нашої борчині Аліни Махині стало першим для української команди на Європейських іграх у Баку. Аліна змогла добре пройти всю турнірну дистанцію у ваговій категорії 69 кг, показавши свою майстерність. Тепер чекатимемо від неї завоювання ліцензії на Олімпійські ігри 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Також вагомою є срібна медаль Ігоря Радівілова в чоловічих командних змаганнях зі спортивної гімнастики. Своїми вдалими виступами в окремих вправах Ігор зробив значний внесок у здобуття нагороди українцями.

Успішно в Баку виступили і представниці синхронного плавання – Єлизавета Яхно, Аліна Шинкаренко і Вероніка Гришко, які принесли до скарбнички Донеччини три бронзові медалі. Багато чого залишилося за кадром – спортивні вболівальники не знають, якою ціною спортсменкам давалися ці нагороди, які перешкоди вони мали подолати. Наприклад, жетон, який необхідний для входу в басейн, Єлизавета Яхно залишила в роздягальні. Треба було за ним повертатися, і за декілька секунд починати виступ. Можливо, це і вплинуло на кінцевий результат – Єлизавета посіла 4 місце в програмі соло, зупинившись за крок від медалі (їй не вистачило 0,800 балів). У змаганнях комбінованих груп в українській команді мало виступати 10 спортсменок, але дві дівчини травмувалися, і за 2 години довелося перебудовувати всю програму під 8 спортсменок. Але, попри це, їм вдалося завоювати «бронзу».

Загалом, для більшості спортсменів Донецької області виступ на І Європейських іграх виявився вдалим.

Десь вдача, десь потойбічні фактори допомогли здобути нагороди серед трьох наших дзюдоїстів наймолодшому з них – Якову Хаммо. Вікторія Туркс ще перед змаганнями отримала травму гомілкостопу, в Україні їй робили уколи. Попри це, у Баку вона змогла нав’язати боротьбу суперницям, але, на жаль, все ж не змогла реалізувати свої кращі здібності. Щось не вийшло і в Артема Блошенка. Яків Хаммо – молодий хлопець, і для нього в 21 рік здобути дві бронзові нагороди на європейському чемпіонаті – це дуже вдалий результат. Окрім медалі в особистих змаганнях у ваговій категорії понад 100 кг, Яків завоював «бронзу» у чоловічому командному турнірі. У сутичці за нагороди українці виявилися сильнішими за представників Угорщини, і за рахунку 2:2 саме наш Яків Хаммо здобув вирішальну перемогу для збірної.

Ще одним володарем бронзової медалі став представник Донеччини в настільному тенісі Коу Лей. На шляху до нагороди наш спортсмен подолав непростий турнірний шлях, здобувши перемоги над 5 суперниками.

Окрім вже згаданої вище Єлизавети Яхно, четверте місце в Баку посіли наші спортивні акробати Єлизавета Василига та Олександр Шпинь. Зрозуміло, що це суб’єктивний вид спорту, судді їх на міжнародному рівні не знали. Хоча Єлизавета і Олександр дуже добре виступили, перевиконали план, що передбачав їхній вихід у фінал та 6 місце.

Не стали володарями медалей, але гідно виступили також Ігор Радівілов (спортивна гімнастика, індивідуальні змагання на кільцях – 6 місце), Юрій Сухоруков (стрільба з гвинтівки – 7 місце), Євген Куркін (плавання брасом на 50 м – 8 місце). Для 17-річного Євгена Ігри в Баку були першими серйозними стартами в кар’єрі, і йому було важко змагатися на трьох різних дистанціях, а також протягом дня плисти у кваліфікації, півфіналі та фіналі.

Загалом, якими б не були результати виступів наших спортсменів на Європейських іграх, для них триває підготовчий цикл до Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Отримання ліцензій для участі в Олімпіаді – це найголовніша ціль для кожного з них. Відразу після закінчення Європейських ігор більша частина атлетів або поїхали для виступу на інші змагання, або відправилися на навчально-тренувальні збори для підготовки до майбутніх міжнародних стартів.

Переможці і призери І Європейських ігор отримають державні премії в аналогії з чемпіонатами Європи: 25 000 гривень за «золото», 20 000 гривень за «срібло», 12 500 гривень за «бронзу». Окрім цього, звичайно, і обласна влада буде підтримувати своїх кращих представників, які примножують спортивні здобутки Донеччини на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Так, на сьогоднішній день ми маємо Положення про обласні стипендії перспективним спортсменам з олімпійських видів спорту, затверджене розпорядженням голови обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації. Згідно з ним, з ІІ півріччя до кінця поточного року щомісячні стипендії отримуватимуть 40 атлетів, які здатні забезпечити успішний виступ на Олімпійських, Юнацьких Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи. Двадцять з них отримуватимуть стипендії у розмірі шести мінімальних заробітних плат, ще двадцять – у розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат. Думаю, увесь процес процедурних моментів, пов’язаних з роботою комісії, визначенням складу спортсменів-стипендіатів і підписанням розпорядження губернатора про призначення стипендій, пройде протягом місяця.

 
05.07.2015

Новини

 

Рахунок на табло

 

Кращі спортсмени і тренери Донеччини в 2023 році

  

 

Управління в соціальних мережах